Οι ζυμώσεις, η αναμπουμπούλα και η ανακατωσούρα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατούν, αλλά χθες τα δύο κόμματα, βρήκαν μια καλή ευκαιρία για να... κρύψουν τα προβλήματα τους, πανηγυρίζοντας για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, μάλλον χωρίς να μπουν στη βάσανο της βαθύτερης ανάλυσης τους.

Οι εκλογές στη Γαλλία είχαν πολλές ιδιαιτερότητες, καθώς το κυρίαρχο ζήτημα ήταν να μην έλθουν στην εξουσία οι ακροδεξιοί, ενώ μάλλον μπήκε σε δεύτερη μοίρα η... τιμωρία του Μακρόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για τον Μελανσόν και το ΠΑΣΟΚ για τους Σοσιαλιστές που συνεργάστηκαν με τον παλαβό Μελανσόν! Να σημειώσουμε ότι το κόμμα του Μελανσόν "Ανυπότακτη Γαλλία" καταλαμβάνει λιγότερες έδρες από τον Μακρόν και πολύ περισσότερες από τους Σοσιαλιστές! Μιλάμε για αποτέλεσμα σκέτη... τρολιά!

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η συγκρότηση του ενιαίου αριστερού μετώπου δεν έχει καμία μα καμία σχέση με όσα συμβαίνουν στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Η δημιουργία ενός τείχους προστασίας για να μην έρθουν στα πράγματα οι ακροδεξιοί, δεν έχει καμία σχέση με το εγχώριο πολιτικό σκηνικό, όπου κυριαρχεί ο Μητσοτάκης. Το χειρότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν διαθέτουν μια ισχυρή προσωπικότητα και το πολιτικό βάρος για να παρουσιάσουν ένα αφήγημα... καταστροφής, ικανό να... αναγκάσει το εκλογικό σώμα να αποσύρει τη στήριξη του προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη.  Το άθροισμα ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να σταθεί ικανό για τη συγκρότηση κυβέρνησης της κεντροαριστεράς, ώστε να γίνει αντιπολίτευση ο Μητσοτάκης, υπό τις παρούσες συνθήκες αποσύνθεσης και διάλυσης. Επιπλέον, ο Μητσοτάκης, ούτε Λεπέν είναι, ούτε τη φθορά του Μακρόν έχει και μάλλον δεν πρόκειται να την έχει, εκτός αν θέλει να... αυτοκτονήσει πολιτικά!

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μάλλον δεν έχουν διαβάσει σωστά την αριθμητική και το μήνυμα των γαλλικών εκλογών σε σχέση με την Ελλάδα και κυρίως δεν έχουν αντιληφθεί ότι είναι πολύ δύσκολο το εγχείρημα για άθροιση ποσοστών, την ίδια στιγμή, που οι εσωκομματικές εξελίξεις οδηγούν μάλλον σε αφαιρέσεις και διαιρέσεις. Και στα δύο κόμματα η κρίση είναι πολύ βαθιά και επιπλέον, τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τη δημιουργία ενός μετώπου που μπορεί να απειλήσει την κυριαρχία Μητσοτάκη. Η μόνη "απειλή" για τον Μητσοτάκη, είναι ένας πολύ κακός... Κυριάκος!

Τα πρώτα γκάλοπ για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ δείχνουν Ανδρουλάκη με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο Δούκα, ο οποίος, ευελπιστεί ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο και θα εισπράξει τις ψήφους όλων των αντι-Ανδρουλακικών, κερδίζοντας τη μάχη της αρχηγίας. Βέβαια, είναι πολύ νωρίς ακόμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων και οι τελικές ζυμώσεις από τον Σεπτέμβριο, θα δείξουν εάν ο Ανδρουλάκης είναι δυνατός και θα επανεκλεγεί ή το ΠΑΣΟΚ θα έχει αρχηγό τον Δούκα, κατά το προηγούμενο των Aυτοδιοικητικών Eκλογών. 

Όπως έγινε Δήμαρχος λαμβάνοντας στον δεύτερο γύρο το 56%, ενώ στον α΄ γύρο είχε συγκεντρώσει μόλις 14%, έτσι μπορεί να λάβει πάλι το ίδιο ποσοστό στον δεύτερο γύρο, έχοντας συγκεντρώσει λίγο πάνω από το 20% στον πρώτο, με αντιπάλους όμως άλλους έξι υποψηφίους αρχηγούς!

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προπορεύεται με μεγάλη διαφορά από τον Δούκα, αλλά όχι τέτοια που να του δημιουργεί αέρα νίκης, καθώς έχει απέναντι του όλους τους αμφισβητίες, οι οποίοι τον θεωρούν τελειωμένο και ανίκανο να "χτυπήσει" τον Μητσοτάκη. Στην τρίτη θέση φαίνεται ως ισχυρός "παίκτης" και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος κινείται κοντά στα ποσοστά του Δημάρχου Αθηναίων, Χρυσόστομου Δούκα. Από κει και πέρα, τα ποσοστά πέριξ του 6% που συγκεντρώνουν η Μιλένα Αποστολάκη και ο Μιχάλης Κατρίνης είναι υπολογίσιμα, ενώ όταν μετρηθεί κανονικά και η Νάντια Γιαννακοπούλου μπορεί να υπάρξουν επιπλέον ανατροπές. Ο Δούκας βλέπει ότι χάνει μεγάλο μέρος των Παπανδρεϊκών που πάνε στον Γερουλάνο, ενώ η Μιλένα Αποστολάκη "τσιμπάει" κάποιους σημιτικούς εκσυγχρονιστές που θα πήγαιναν στον Δούκα. Κανονικό... ροντέο!  Όσο για τον δημοσιογράφο Κανελλάκη, θα επιχειρήσει να καταγράψει με όσο γίνεται πιο αξιοπρεπή τρόπο, ένα.. συμπαθητικό ποσοστό, το οποίο στον δεύτερο γύρο θα "πουληθεί" στον Ανδρουλάκη, αν και δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενα να αποτελέσει "προίκα" στον Δούκα, εφόσον γύρω από αυτόν συνασπιστούν όλοι οι... αντι-Ανδρουλάκηδες!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ μάλλον θα βγει τραυματισμένο από την όλη διαδικασία και το χειρότερο είναι ότι δεν θα έχει προοπτική εξουσίας την επόμενη μέρα. Ούτε ο Ανδρουλάκης γεμίζει το... μάτι, αλλά ούτε και ο Δούκας φαίνεται να είναι ικανός να κάνει... γκελ, όταν απέναντι τους είναι ο Μητσοτάκης. Πρόβλημα στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς αποτελεί ο Κασσελάκης, ο οποίος, όσο θα παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ, θα λειτουργεί ως ανάχωμα σε έναν ενιαίο πόλο και φυσικά θα συνεχίσει να αποτελεί "χρυσό" χορηγό του Μητσοτάκη.

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σάββατο, φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο Κασσελάκης θα προχωρήσει σε αλλαγές εκ βάθρων, για να ισχυροποιήσει πλήρως την παρουσία του στο... ιδιωτικής χρήσεως κόμμα που έχει ξεκινήσει να φτιάχνει, αποδυναμώνοντας όμως τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πολλά στελέχη του θα τον... σιχαθούν και θα την κάνουν! Του την... είπαν πολλοί από τους "Τσιπρικούς", τους έστειλε το μήνυμα ότι θα τα... διαλύσει όλα και θα τους ταράξει στη... συλλογικότητα (προειδοποίηση για διαγραφές ήταν αυτή), γιατί αυτός έχει "εντολή από τον λαό". Οπότε καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει. Εδώ που τα λέμε ένα κόμμα που συρρικνώνεται συνεχώς, σημαίνει ότι είναι... άρρωστο, οπότε, ορθώς ο Κασσελάκης πιστεύει ότι πρέπει να καταργήσει τους πάντες και τα πάντα και να συγκροτήσει τα όργανα που ο ίδιος επιθυμεί από την αρχή.

Το θέμα της Κεντροαριστεράς σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ θεωρείται μάλλον τελειωμένη υπόθεση και δεν μπορεί να περπατήσει, όσο ο Κασσελάκης θα πιστεύει ότι είναι κυρίαρχος στο κόμμα του και θα θεωρεί ότι όσοι θελήσουν να συνεργαστούν μαζί του, θα πρέπει να τον αποδεχθούν ως αρχηγό της ευρύτερης Κεντροαριστεράς! Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πάει καλά το... γράμμα και ως εκ τούτου, αυτό που πρόκειται να δούμε είναι ένας ΣΥΡΙΖΑ που θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο και θα έχει ορκισμένους... Kasselistas! Δύσκολα θα τον ανατρέψουν και η μόνη περίπτωση που υπάρχει για να μας... χαιρετήσει, είναι η παραίτηση του. Όμως, είναι τόσο εγωιστής και νάρκισσος που με τα καμώματα του και ζημιά στο κόμμα θα κάνει και τις ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά θα τις ακυρώσει και... υποστηρικτικός προς τον Μητσοτάκη θα συνεχίσει να είναι!

Με βάση τα παραπάνω, τα... πρόωρα πανηγύρια για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία, μπορεί να τα... καταπιούν χωρίς... σόδα οι σύντροφοι στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, γιατί πολύ απλά δεν αφορούν την ελληνική πραγματικότητα. Γιατί αν κυβερνήσουν οι ακροαριστεροί έχοντας την ανοχή του κόμματος του Μακρόν, τότε θα φάνε τα μούτρα τους. Μαζί θα φάνε τα... μούτρα τους και οι σοσιαλιστές, γιατί οι αγορές θα είναι αμείλικτες απέναντι σε κάθε... ανοησία που θα κάνουν. Οπότε αντί να πανηγυρίζουν για τη Γαλλία, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, καλό είναι να προετοιμάζονται από τώρα για την επόμενη μέρα των εκλογών του 2027, οι οποίες θα ακολουθήσουν τις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Η Αριστερά και οι Σοσιαλιστές, σχεδόν δεν υπάρχουν στην Ευρώπη και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει βέβαια και για τον Μητσοτάκη, με αφορμή την ενίσχυση των κομμάτων δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας...