Τρίτη
22 Οκτωβρίου 2024

Γιατί ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων

Παρασκήνιο

Όσο οι επιδόσεις της Κυβέρνησης θα βελτιώνονται, τόσο το πρόβλημα θα μεταφέρεται στο γήπεδο των εσωκομματικών «βαριδιών» στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ. Οι κινήσεις του Ανδρουλάκη με το άνοιγμα του "παιχνιδιού" προς όλους, δεν φαίνεται να έχει και σοβαρό αντίκτυπο στα δημοσκοπικά μεγέθη του κόμματος. 

Στις δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι «τσιμπάει» περίπου 2,5 εκατοστιαίες μονάδες, κάτι που ήταν αναμενόμενο, μετά τις εσωκομματικές εκλογές, αλλά φαίνεται όμως ότι έχει εξαντληθεί η όποια δυναμική, καθώς ο νέος πρόεδρος απλά είναι ο... παλιός και... δοκιμασμένος! 

Γράφει ο Λούκας Γεωργιάδης

Η γκρίνια του Χάρη Δούκα για κάποιους αποκλεισμούς δικών του, φαίνεται ότι είναι μόνο η αρχή. Ούτε καν τον γάμο του δεν χάρηκε ο άνθρωπος! Ο αντίπαλος του Νίκου Ανδρουλάκη, όσο θα βλέπει ότι τα πάει χάλια στον Δήμο Αθηναίων, τόσο θα... εκνευρίζεται και θα επιχειρεί να κάνει... σαματά μέσα στο ΠΑΣΟΚ. 

Από την άλλη πλευρά, ο αναβαθμισμένος Παύλος Γερουλάνος θα έχει στραμμένο το βλέμμα του στο 2027, ώστε να αμφισβητήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου θα βγάλει την... υποχρέωση της στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη, κάνοντας ό,τι πρέπει να κάνει.

Η χθεσινή δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha έχει πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία. Κατ΄ αρχάς, η διαφορά Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό, λίγο κάτω από το 10%, όμως και τα δύο κόμματα εμφανίζονται ενισχυμένα, με μεγάλο χαμένο τον ΣΥΡΙΖΑ.  Πολύ σημαντικό στοιχείο αποτελούν οι συσχετισμοί δυνάμεων μεταξύ των κομμάτων. 

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 25%, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αθροίζουν 21,8%. Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς υποψήφιο τον Κασσελάκη είναι ένα κόμμα που συνεχώς θα φθίνει, ενώ αν υπάρξει νέα διάσπαση και πολύ πιθανόν ίδρυση κόμματος από τον... έκπτωτο πρόεδρο, τότε το 6.50%-7,00% που έχει ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, θα υποχωρήσει ακόμη χαμηλότερα, χωρίς να προκύπτουν οφέλη για το ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ κάνει... πρόβα κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να παγιωθεί στη δεύτερη θέση, πίσω από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι ξεκάθαρα δεύτερο κόμμα, αλλά μόνο για το 21% αποτελεί αξιόπιστη λύση. 

Πολύ σοβαρό στοιχείο που μπορεί να είναι υπέρ της κυβέρνησης, αποτελεί η απάντηση του 49%, που θεωρεί ότι σήμερα δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική απέναντι της.  Αυτό το στοιχείο δείχνει πόσο δύσκολος θα είναι ο δρόμος της περαιτέρω ανόδου για το ΠΑΣΟΚ.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι έφυγαν προς το ΠΑΣΟΚ, κάποιοι άλλοι μετακινούνται προς τα αριστερά και κάποιοι προς την αποχή, μέχρι να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο. Πάντως, το δίπολο ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, παρά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ, εντούτοις δεν... παίζει δυνατά, λόγω μεγάλης πίεσης στην Κουμουνδούρου. Έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, ίσως είναι θέμα χρόνου να βρεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι το άθροισμα των σημερινών δυνάμεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, μειώνεται!

Στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να πάθουν... ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, αν η κυβέρνηση ανοίξει την "ψαλίδα" στις δημοσκοπήσεις, τότε το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βρεθεί σε δίνη νέας αμφισβήτησης του Νίκου Χριστοδουλάκη. 

Το ΠΑΣΟΚ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη φαίνεται ότι πολύ δύσκολα θα φέρει πίσω ψηφοφόρους από τη Νέα Δημοκρατία που προέρχονταν από το κόμμα και ψηφίζουν τα τελευταία χρόνια σταθερά τη Νέα Δημοκρατία, λόγω Μητσοτάκη. 

Το ίδιο όμως φαίνεται να ισχύει και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποχωρεί συνεχώς, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει δυναμική επιστροφής των απογοητευμένων ψηφοφόρων που έφυγαν στο ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί γιατί φεύγουν ψηφοφόροι, οι οποίοι... ενοχλούνται από τις υποψηφιότητες Φάμελλου, Πολάκη, Φαραντούρη και Γκλέτσου και ακολουθούν μάλλον τον αποκλεισμένο Κασσελάκη στο νέο κόμμα που φιλοδοξεί να φτιάξει, εάν δεν του... κάτσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Με αποκλεισμένο τον Κασσελάκη, ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, θα βλέπει το κόμμα να φυλλοροεί και δεν θα του είναι αρκετή για ανάκαμψη η συνεργασία με τη Νέα Αριστερά. 

Συμπερασματικά, η Νέα Δημοκρατία «τσιμπάει» στις δημοσκοπήσεις, αλλά αυξάνεται ταχύτερα και για ψυχολογικούς λόγους, η δύναμη του. Σύντομα το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εξαντλήσει τη δυναμική του, ενώ η τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπει συνεργασίες τέτοιου τύπου. 

Επί της ουσίας, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημαντικό θα είναι το πρόβλημα που θα προκληθεί στο ΠΑΣΟΚ μέσα στο προσεχές διάστημα. Αμφότεροι θα αντιμετωπίσουν εσωκομματικά προβλήματα, αλλά η περαιτέρω σύγκλιση τους θεωρείται προβληματική.

Με βάση τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ο Μητσοτάκης θα προσαρμόσει αναλόγως τη στρατηγική και την τακτική του. Θα επιδιώξει να προσεγγίσει το ΠΑΣΟΚ ρίχνοντας «γέφυρες», ώστε στο μέλλον, να ζητήσει τη συνεργασία του, εφόσον προκύψει ακυβερνησία το 2027. Ο Ανδρουλάκης θέλει να διαμορφώσει δυναμική νίκης, αλλά κάτι τέτοιο θεωρείται πολύ αδύναμο ως ενδεχόμενο για το 2027. 

Οι κινήσεις καλής θέλησης από τον Μητσοτάκη θα γίνουν. Αν ο Ανδρουλάκης εμφανιστεί απρόθυμος, τότε μια νέα ήττα του το 2027, θα προκαλέσει τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ και ακυβερνησία στον τόπο, καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει αυτοδυναμία και δεν υπάρχουν κόμματα για να συνεργαστεί πέραν του ΠΑΣΟΚ. 

Εκτός και αν αλλάξει τον εκλογικό νόμο ο Μητσοτάκης και δούμε στις εκλογές του 2027 να πλησιάζει την αυτοδυναμία και να χρειάζεται μερικούς ακόμη για να σχηματίσει κυβέρνηση. 

Εκτός και αν ο Μητσοτάκης δει και... αγανακτήσει με τη στάση του ΠΑΣΟΚ, οπότε θα πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου με αύξηση του μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα και όριο εισόδου στη Βουλή το 5%. Αυτά που θα συμβούν τότε, έχουν ήδη ξεκινήσει να διαμορφώνονται σιγά σιγά από τώρα...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυτά είναι τα γραφεία 1.500 τ.μ. του Κασσελάκη (Photos)

Γραφεία νοίκιασε στον Ταύρο ο Στέφανος Κασσελάκης. Τα γραφεία βρίσκονται στην περιοχή του Ταύρου, επί της οδού Κυδωνίων κοντά στην Πειραιώς. Ο Στέφανος Κασσελάκης νοίκιασε γραφεία ...

Ο Γιώργος Αυτιάς έκανε ρεπορτάζ σε λαϊκή των Βρυξελλών - Οι τιμές σε ψάρια και λάδι

Καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ήταν σήμερα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αυτιάς και παρουσίασε ρεπορτάζ που έκανε σε λαϊκή αγορά των Βρυξελλών για τις τιμές των προϊόντων...

«Καρφιά» Δούκα κατά Ανδρουλάκη: Οι επιλογές στο ΠΑΣΟΚ δεν αποπνέουν το αίσθημα ενότητας

Η πρώτη μετεκλογική κόντρα μεταξύ Δούκα και Ανδρουλάκη θόλωσε την «εικόνα» της ενωτικής επανεκκίνησης του ΠΑΣΟΚ που επιχειρεί να εξασφαλίσει ο πρόεδρος του κόμματος ανακοινώνοντας...

Φόρτωση άρθρων...