Δευτέρα
07 Οκτωβρίου 2024

Γιατί το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ είναι κατά... παραγγελία για τον Μητσοτάκη

Ανδρουλάκης και Δούκας αποτελούν τους διεκδικητές της αρχηγίας στο ΠΑΣΟΚ στον δεύτερο γύρο της προσεχούς Κυριακής, διαμορφώνοντας πλέον ένα πιο... ξεκάθαρο τοπίο για την επόμενη μέρα.

Η δεύτερη θέση παίχτηκε κυριολεκτικά στο τελευταίο... λεπτό του... ματς, καθώς ο Δούκας κέρδισε τον Γερουλάνο για μερικές εκατοντάδες ψήφους και πήρε το... εισιτήριο για τον τελικό! Το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου είναι αμφίρροπο παρά το γεγονός ότι ο Ανδρουλάκης κέρδισε μια διαφορά 9 μονάδων τον Δούκα. Τα "παζάρια" των χαμένων, ο αριθμός όσων θα προσέλθουν να ψηφίσουν και ο παράγοντας... τύχη, θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα. Μέχρι στιγμής, χαμένοι έχουν βγει όλοι στο ΠΑΣΟΚ, καθώς η προσέλευση 300.000 εκλογέων δεν αποτελεί ένδειξη ρεύματος... νίκης στις εκλογές του 2027, παρά μόνο για την εδραίωση στη δεύτερη θέση λόγω κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Απ΄ όλα αυτά υπάρχει κάποιος που πιθανόν να είναι πιο κερδισμένος απ΄ όλους στις χθεσινές εκλογές: ο Μητσοτάκης!

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Ανδρουλάκης και Δούκας αποτελούν δύο διαφορετικούς κόσμους που καλούνται να συνυπάρξουν μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Αν συνυπάρξουν. Αν κερδίσει ο Ανδρουλάκης, οι περισσότεροι από τους υποστηρικτές του Δούκα θα παραμείνουν στο κόμμα, αλλά μάλλον θα είναι δύσκολο να... απαιτήσουν θέσεις από τον Ανδρουλάκη. Ο δε Δούκα θα αφοσιωθεί -επιτέλους- στο έργο του στον Δήμο Αθηναίων, όπου έχει πατώσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο... Χρυσόστομος στην Α΄ Αθηνών βγήκε τέταρτος και... καταϊδρωμένος με ποσοστό 18%, καθώς απ΄ ότι φαίνεται οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ που ψηφίζουν στον Δήμο Αθηναίων, δεν είναι και τόσο... ενθουσιασμένοι με το έργο του. 

Βέβαια, η τέταρτη θέση αποδεικνύει ότι δεν προσήλθαν για να τον ψηφίσουν Συριζαίοι, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Σπαρτιάτες και Χρυσαυγίτες, όπως έγινε πέρυσι στον β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών απέναντι στον Μπακογιάννη, ο οποίος για μερικές εκατοντάδες σταυρούς δεν εκλέχθηκε στον α΄ γύρο και ταυτόχρονα έκανε γνωστό στο πανελλήνιο έναν αντίπαλο, ο οποίος κινείται σε ένα παράλληλο σύμπαν θεωρητικής... μπαρουφολογίας!

Από την άλλη πλευρά, ο Γερουλάνος ατύχησε για πολύ λίγο να είναι αυτός στον β΄ γύρο. Η απουσία του αποτελεί ένα καλό... δώρο στον Μητσοτάκη, ο οποίος θα έπρεπε να αλλάξει πάρα πολλά στη στρατηγική του με ένα ΠΑΣΟΚ υπό τον μετριοπαθή και συγκροτημένο Γερουλάνο. 

Επιπλέον, το ίδιο ισχύει και για τη Διαμαντοπούλου, η οποία, παρά το γεγονός ότι δεν είναι βουλευτής και απείχε από την κεντρική πολιτική σκηνή 12 χρόνια, εντούτοις, διαθέτει μια καλή προίκα που μπορεί στο μέλλον να φανεί χρήσιμη στον... Μητσοτάκη, αν μέσα στο ΠΑΣΟΚ το πράγμα φτάσει στο "δεν πάει άλλο"...

Το αποτέλεσμα των εκλογών έβγαλε εκτός παιχνιδιού δύο πολιτικά πρόσωπα που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στον χώρο του Κέντρου προσελκύοντας ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν στον Μητσοτάκη. 
Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου είναι εκτός πολιτικού παιχνιδιού και φαίνεται ότι μάλλον θα νιώθουν άβολα, ακόμη και αν τους αξιοποιήσει ο νέος αρχηγός, είτε λέγεται Νίκος Ανδρουλάκης, είτε Χρυσόστομος Δούκας.

Το ιδανικό αποτέλεσμα για τον Μητσοτάκη είναι η εκλογή του Δούκα ως αρχηγού, ο οποίος θα είναι απών από τη Βουλή, ενώ οποιαδήποτε απόπειρα... συρζιοποίησης του ΠΑΣΟΚ θα λειτουργήσει ως φθοροποιός δύναμη στο κόμμα, ανοίγοντας έναν κύκλο επώδυνης εσωστρέφειας. Ο Δούκας, εφόσον εκλεγεί αρχηγός, θα επιχειρήσει διεύρυνση προς τον... διαμελισμένο ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως αν εκλεγεί αρχηγός ο Φάμελλος. 

Αν εκλεγεί ο Κασσελάκης, τότε ο Δούκας θα μπορούσε να προσελκύσει πιο εύκολα τους χαμένους πρώην Τσιπρικούς αλλά και τη Νέα Αριστερά. Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να φύγουν άλλοι τόσοι που παρέμειναν στο ΠΑΣΟΚ, αναζητώντας κάποια άλλη πολιτική στέγη ή την αποχή. Ο κόσμος που παρέμεινε στο ΠΑΣΟΚ κατά τα "πέτρινα" χρόνια των μνημονίων, δεν μπορεί να ξεχάσει τις απειλές και τις ύβρεις των Συριζαίων. Αν εκλεγεί ο Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει να κερδίσει τη βάση και να "ξεζουμίσει" τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να τον στείλει στα... αζήτητα. Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ έχει ανεβάσει τις "μετοχές" του, γιατί πολύ απλά έχει βγει από το πολιτικό "χρηματιστηριακό" ταμπλό, ο ΣΥΡΙΖΑ!

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι πιθανή εκλογή Δούκα στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει μοιραία σε σύγκρουση με τους μηχανισμούς εντός ΠΑΣΟΚ, στους οποίους φαίνεται να έχει αυξημένη επιρροή ο Ανδρουλάκης. Την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι 7 στους 10 από αυτούς που θα πήγαιναν σίγουρα να ψηφίσουν στη χθεσινή εσωκομματική εκλογή, δεν θα ήθελαν για αρχηγό τον Ανδρουλάκη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τους κάνει και ο Δούκας. Το 30% του Ανδρουλάκη, σημαίνει ότι το 70% δεν τον θέλει. Επιπλέον, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στον β΄ γύρο το προβάδισμα για τη νίκη το έχει ο Ανδρουλάκης, αν και θα πρέπει να περιμένουμε την Κυριακή, όταν θα "μιλήσει" η κάλπη!

Αν νικήσει ο Ανδρουλάκης, το μόνο που έχει να περιμένει είναι η εδραίωση του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση και η ανάληψη του θεσμικού ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως πάει στο μείνει στο τέλος με 15-20 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ φυλλοροεί και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εισπράξει τη φθορά. Άρα, πολύ δύσκολα θα βρεθεί σε τροχιά κυβερνησιμότητας στην τελική ευθεία προς τις εκλογές του 2027. Βέβαια, υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες, καθώς μπορεί τα επόμενα τρία χρόνια να μας... κυνηγάει η ακρίβεια και "να πληρώσει τη νύφη" ο Μητσοτάκης! 

Όλα μπορούν να συμβούν. Όμως, το πρόβλημα για τον Ανδρουλάκη είναι ότι δεν διαθέτει ηγετικό προφίλ, ενώ ένας απόντας αρχηγός Δούκας από τη Βουλή, μπορεί να εξελιχθεί σε μια ανάλογη περίπτωση, τύπου Κασσελάκη! Ο άνθρωπος αυτός δεν έχει αντίληψη για το πώς λειτουργεί μια οικονομία καθώς έχει ιδεολογικές αγκυλώσεις, οι οποίες δεν του επιτρέπουν να κατανοήσει στοιχειώδη πράγματα.

Ο Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να... τρίβει τα χέρια του, καθώς δύο εν δυνάμει απειλές του ακροατηρίου που κινούνται στον μεσαίο χώρο, δηλαδή οι Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου, δεν θα βρίσκονται στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Από κει και πέρα, μπορεί να συνεχίσει να... τρίβει τα χέρια του, γιατί οι δύο μονομάχοι του β΄ γύρου εκπροσωπούν δύο διαφορετικούς κόσμους. 

Αν ο Δούκας εκλεγεί αρχηγός και αρχίσει τις... συριζιές, τότε αυτό θα διώξει κόσμο από το ΠΑΣΟΚ. Αν εκλεγεί ο Ανδρουλάκης δεν θα μπορεί να προσελκύσει τόσο κόσμο, ώστε να έχει "αέρα" κυβερνησιμότητας. 

Αυτή τη στιγμή, το αποτέλεσμα του χθεσινού α΄ γύρου φαίνεται δεν βγάζει κάποιο αντίπαλο ηγετικό... δέος, απέναντι στον Μητσοτάκη, ο οποίος θα συνεχίσει να είναι... καβάλα στ΄ άλογο!

Το σενάριο που θα επιθυμούσε για τον β΄ γύρο η ΝΔ θέλει αρχηγό τον Δούκα και στη συνέχεια το ξέσπασμα εσωκομματικής κρίσης με φυγόκεντρες τάσεις. Εκτός των παραπάνω, πρέπει να έχουμε κατά νου το σενάριο της μη αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας το 2027, κάτι που θα απαιτήσει την εύρεση κυβερνητικού εταίρου για να πάει τη χώρα παραπέρα. 

Με πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας και με δεύτερο το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη ή του Δούκα, θα υπάρχει πρόβλημα. Αν το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να στηρίξει μια κυβέρνηση με επικεφαλής τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη ως πρώτους σε έναν μεγάλο συνασπισμό, γιατί ο Ανδρουλάκης ή ο Δούκας έχουν τα δικά τους... κολλήματα, τότε αυτό θα το πληρώσει η χώρα, με αλλαγή στάσης από τις αγορές έναντι του ελληνικού success story. 

Απλά πράγματα. Τότε θα προσγειωθούν όλοι... ανώμαλα! Γιατί δεν θα είναι και τόσο εύκολο κάποιος... Ανδρουλάκης ή κάποιος... Δούκας, να μην καταλαβαίνουν τι σημαίνει Μητσοτάκης και ποια είναι η θέση του στο διεθνές παίγνιο. Κατά το παρελθόν πολλά... κουτσαβάκια της αντιπολίτευσης πουλούσαν... μαγκιές! 

Όταν όμως ήρθε η ώρα της ανάληψης ευθυνών τους έφυγε η... μαγκιά! Το πρόβλημα είναι ότι αυτές τις μαγκιές τις πλήρωσε ο ελληνικός λαός πανάκριβα και στο μέλλον δεν υπάρχει το «δικαίωμα» νέων λαθών...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Οι φόβοι για την Ελλάδα και οι ισορροπίες τρόμου στις αγορές

Η χθεσινή μέρα μπορεί να οδήγησε σε πτώση των μετοχών στα χρηματιστήρια, αλλά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί... καλή, λαμβάνοντας υπόψιν τι συνέβη προχθές με την επίθεση του Ιράν κατ...

Φόρτωση άρθρων...