Στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού και στην ήπια μείωση των κρουσμάτων, αναφέρθηκε η Μίνα Γκάγκα.
«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να ενισχυθεί το σύστημα, να υπάρχει περισσότερο προσωπικό. Φτάσαμε μέχρι και σε επίταξη. Φυσικά υπάρχει κούραση στο ΕΣΥ. Δεν έφτασε ποτέ στο βαθμό να μην μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι νομίζω ότι είναι η ίδια η αντοχή και η προσπάθεια των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτό», ανέφερε ηαναπληρώτρια υπουργός Υγείας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Για τη θεραπεία ασθενών που νοσούν με covid με μονοκλωνικά αντισώματα, αγωγή με χάπια κλπ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισήμανε: «Γι’ αυτούς που νοσούν έχουμε αντιικά, ενδοφλέβια που χορηγούνται σε όσους εισάγονται στο νοσοκομείο, εκτός αν φτάσουν πάρα πολύ αργά οπότε δεν υπάρχει νόημα για την χορήγησή τους – δεδομένου ότι πρέπει να δοθούν το πρώτο πενθήμερο ή το πολύ την πρώτη εβδομάδα.
Το ένα θέμα λοιπόν είναι το πόσο γρήγορα έρχονται οι ασθενείς στο νοσοκομείο και είναι κάτι που παρατηρείται συχνά. Βλέπουμε ακόμα ότι αυτοί που καταλήγουν στο νοσοκομείο είναι συντριπτικά περισσότεροι οι ανεμβολίαστοι (…) Στην παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού δεν φαίνεται να δουλεύουν τα μονοκλωνικά. Έχουμε φέρει αντιικά που λειτουργούν.
Υπάρχουν μονοκλωνικά περιορισμένης παραγωγής για πρόληψη και αφορούν συγκεκριμένους ασθενείς».
Σχετικά με τους ανεμβολίαστους υγεινομικούς, η Μίνα Γκάγκα είπε: «Είναι γύρω στους 5.000. Ακόμα δεν μπορώ που θα βρίσκονται την 1η Απριλίου, θα συζητηθεί ξανά στις 31 Μαρτίου. Αν αποφασίσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι τυπικό προσόν για τους ανεμβολίαστους που είναι στο σύστημα υγείας, τότε πρέπει να το ξανασκεφτούμε (…) Εγώ θα ήθελα να πειστούν οι συνάδελφοί μου. Φέρνουμε καινούργια εμβόλια για όσους φοβούνται την mRNA τεχνολογία, αν και δεν θα έπρεπε».