Δευτέρα
16 Σεπτεμβρίου 2024

H αγωνία της Kυβέρνησης και οι σφοδρές «μάχες» σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Η Κυβέρνηση, όπως είναι φυσικό, παρακολουθεί τη γενικότερη διεθνή κατάσταση και ανάλογα με τα περιθώρια που έχει, παρεμβαίνει σε διπλωματικό επίπεδο. Στο οικονομικό σκέλος, το κλείσιμο του οκταμήνου και η γενικότερη κατάσταση θα διαμορφώσουν το πλαίσιο για τις παροχές της επόμενης χρονιάς. Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ένα μήνα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Ο ένας παράγοντας που θα καθορίσει τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι το πρωτογενές υπερ-πλεόνασμα και ο δεύτερος είναι η κατάσταση στο διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Ο προβληματισμός έχει να κάνει με το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, το οποίο, υπό δυσμενείς συνθήκες είναι λογικό να... κολλήσει.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η Κυβέρνηση πρέπει να αφοσιωθεί στη δουλειά της και με στοχευμένες κινήσεις να διορθώσει κακώς κείμενα, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Βέβαια, αυτή η "μάχη" δεν μπορεί να γίνει μόνο με ελέγχους, κυνηγητό και διοικητικά μέτρα. Πρέπει να απελευθερωθούν επιμέρους αγορές και να αρθούν διάφορα εμπόδια, τα οποία εμποδίζουν τον ανταγωνισμό. Αν γίνουν αυτά που πρέπει, τότε η κατάσταση θα βελτιωθεί. Βέβαια, η κυβέρνηση θα γίνει δυσάρεστη σε κάποια οργανωμένα συμφέροντα, αλλά τι να κάνουμε; Είναι κάποια πράγματα που παραμένουν στάσιμα εδώ και δεκαετίες.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία, εξακολουθούν να κινούνται στον αστερισμό της εσωστρέφειας, μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης θέλει να περάσει στο τελικό στάδιο για το στήσιμο ενός πλήρως προσωπικού κόμματος, στέλνοντας το μήνυμα στους τελευταίους διαφωνούντες που ανήκουν στο στρατόπεδο "Τσίπρα" ότι "σε όποιον δεν αρέσει μπορεί να φύγει". Πάντως, ο Κασσελάκης υποπίπτοντας στη μία γκάφα πίσω από την άλλη, δεν φαίνεται να είναι σε θέση να ανορθώσει το κόμμα του. Το αντίθετο θα λέγαμε. 

Η αποτυχία ορθολογικής διαχείρισης του θέματος της... υδατοδεξαμενής στις Σπέτσες, φαίνεται ότι έχει εξοργίσει ακόμη περισσότερο τους συντρόφους στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι βλέπουν το κόμμα να πηγαίνει με... φόρα στα βράχια!

Στο συνέδριο του Οκτωβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βγει ακόμη περισσότερο λαβωμένος. Πολλοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν απογοητευμένοι τις κινήσεις του αρχηγού τους, περιμένουν τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. 

Όπως δείχνουν τα πράγματα και σύμφωνα με την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον είναι δύσκολο να μη φύγουν 4-5 βουλευτές, γεγονός που θα φέρει το κόμμα στην τρίτη θέση και θα απωλέσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βέβαια, αν «φαγωθούν» στο ΠΑΣΟΚ, τότε δεν είναι απίθανο να δούμε και από εκεί να φεύγουν μερικοί βουλευτές, επιλέγοντας είτε την ανεξαρτητοποίηση είτε τη μετακίνηση τους σε άλλο κόμμα. 

Χθες, κυκλοφόρησαν και οι αποδόσεις στοιχηματικών εταιρειών, οι οποίες δίνουν φαβορί τον Χάρη Δούκα και δεύτερο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν και στην κάλπη, τότε είναι μάλλον σίγουρο ότι αρκετοί θα νιώσουν ως "ξένα σώματα" και θα φύγουν από το ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, όσοι νιώθουν ήδη... νικητές, μπορεί να την πατήσουν και να πάνε... κουβά! Μέχρι τον Οκτώβριο έχουμε πολύ δρόμο ακόμη.

Γενικώς, έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας και ρευστότητας, η οποία, εφόσον εκδηλωθούν... ακραία γεωπολιτικά φαινόμενα, θα επηρεάσει αρνητικά και τις οικονομίες. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα πασχίζει να κλείσει τα ρήγματα, η κατακερματισμένη αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να κρύψει τα προβλήματα της μέσω της κλιμάκωσης της κριτικής προς την κυβέρνηση και γενικώς, το φθινόπωρο και τον χειμώνα δεν πρόκειται να πλήξουμε. Αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων δεν αναμένεται.

Η Κυβέρνηση έχει μπροστά της τρία χρόνια για να επιτύχει σημαντικές ανατροπές σε θέματα που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν τρία χρόνια για να ανασυνταχθούν, εάν θέλουν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι είναι και αυτά παρόντα στο παιχνίδι της εξουσίας. Αν συνεχίσουν τη σημερινή πορεία, τότε είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα εξακολουθήσουν να αποτελούν.. χρυσούς χορηγούς του Μητσοτάκη, ενώ θα βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στην απαξίωση...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χάρης Δούκας: Παντρεύεται τη σύντροφό του «με παπά και με κουμπάρο» - Πότε θα ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας

Ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας, αποκάλυψε πως έχει προγραμματίσει τον θρησκευτικό του γάμο για μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Καλεσμένος στη...

Η Κατερίνα Νοτοπούλου υπέρ της παραπομπής του Στέφανου Κασσελάκη: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τη δικαιολογούν»

Για αναπόφευκτη παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας λόγω παραβίασης του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε σήμερα, Κυριακή (15.09.24) η Κατερίνα Νοτοπούλου, μέλ...

Φόρτωση άρθρων...