Παρασκευή
18 Οκτωβρίου 2024

H ανασύνταξη της ΝΔ και η απειλή διασπάσεων για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Το 41% των εθνικών εκλογών του 2023 δεν υπάρχει για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά με βάση την "ακτινογραφία" των Ευρωεκλογών, το κυβερνών κόμμα έχει τεράστια πιθανότητα για να ξαναρίξει "γέφυρες" προσεγγίζοντας τη συντριπτική πλειονότητα αυτών που έχασε, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εισέρχονται σε νέα φάση εσωστρέφειας με κίνδυνο δεκάδων αποχωρήσεων και διασπάσεων!

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Από τη μία πλευρά έχουμε τον Μητσοτάκη, ο οποίος χαρτογραφεί τα αίτια της μεγάλης αποχής και του χαμηλότερου ποσοστού της ΝΔ σε σχέση με τον αρχικό στόχο του 33% και από την άλλη, δημιουργούνται συνθήκες... αρένας στην κεντροαριστερά, αποτελώντας... θείο δώρο για τον ίδιο. Ο Μητσοτάκης, από τότε που εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε επί της ουσίας αντίπαλο, πολύ πριν γίνει πρωθυπουργός. Ο Τσίπρας ποτέ δεν μπόρεσε να τον ξεπεράσει στις δημοσκοπήσεις τόσο σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου, όσο και σε επίπεδο σύγκρισης. Έτσι, οι ευρω-κάλπες του 2019 έφεραν στο προσκήνιο τη Νέα Δημοκρατία, η οποία ένα μήνα μετά έγινε κυβέρνηση, ξανάγινε κυβέρνηση το 2023, κέρδισε τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου και τώρα ξανακέρδισε τις Ευρωεκλογές, έστω και με μία νίκη που χαρακτηρίζεται ως "Πύρρειος".

Ο Μητσοτάκης θα "τρέξει" τις μεταρρυθμίσεις, θα διορθώσει κακώς κείμενα, θα αλλάξει πρόσωπα και θα "τρέξει" το... όχημα γρηγορότερα. Από τη στιγμή που λέει ότι δεν υπάρχει 41%, είναι προφανές ότι το κοντέρ έχει μηδενίσει και ξανάρχονται προς επεξεργασία παλαιότερα πλάνα, τα οποία είχαν μπει στο... συρτάρι. Πάντως, δεν πρόκειται να αλλάξει τις βασικές προτεραιότητες και τις δομικές ιεραρχήσεις, όπως για παράδειγμα η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και η συνεχής αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα. Μάλιστα, χθες δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg ότι το Ελληνικό Δημόσιο σχεδιάζει να προχωρήσει νωρίτερα σε μεγαλύτερη αποπληρωμή χρέους, ύψους 8 δισ. ευρώ. Από το να υπόσχεται παροχές ενώ έχει τρία χρόνια μπροστά του, βλέποντας παράλληλα τον κίνδυνο μεγάλων ανατροπών στην Ευρωζώνη, λόγω πιθανής ανακατωσούρας στη Γαλλία, προτιμά να μειώσει την έκθεση της χώρας στον δανεισμό, βλέποντας μάλιστα τα επιτόκια των ομολόγων να παίρνουν την ανηφόρα. Και όντως, η προτεραιότητα αυτή στην παρούσα φάση είναι η ενδεδειγμένη, καθώς δεν ξέρουμε σε ποιες περιπέτειες μπορεί να μπλέξουμε λόγω Γαλλίας...

Από την άλλη, ακόμη και... τέλεια να τα κάνει όλα ο Μητσοτάκης, είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσει το 2027 να κερδίσει την αυτοδυναμία. Οπότε ή θα πρέπει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο αυξάνοντας την ελάχιστη βάση του μπόνους εδρών από 20 σε 30 με ταυτόχρονη αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 5% ή θα περιμένει να δει ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει η δυνατότητα μελλοντικής συνεργασίας σε συγκυβέρνηση! Το τελευταίο σενάριο, μάλλον συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός έχει μάθει να λειτουργεί άμεσα και σε σύντομους χρόνους, σε σχέση με το ενδεχόμενο να συγκυβερνά με ένα κόμμα, το οποίο πρέπει να αποφασίσει στα όργανα του και στα... παρα-όργανα του, αν η μέρα είναι ηλιόλουστη ή βροχερή!

Οι Ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής έδειξαν ότι μάλλον η "Πύρρειος νίκη" ήρθε στο πιο κατάλληλο timing. Με μεθοδικές και στοχευμένες κινήσεις η Νέα Δημοκρατία μπορεί να μετατρέψει την απογοήτευση των Ευρωεκλογών, σε μεγάλη ευκαιρία για αφύπνιση και δράση. Το 28,31% των Ευρωεκλογών σε συνθήκες κυριαρχίας -έστω και ψαλιδισμένης- του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τα επιμέρους ποσοστά που έλαβαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, έστω και αν επιχειρήσουμε να τα αθροίσουμε. Η πολιτική ιστορία του τόπου έχει διδάξει ότι οι πιο... αιματηροί "εμφύλιοι" και οι μεγαλύτερες διασπάσεις αφορούν τον χώρο της Αριστεράς και όχι την Κεντροδεξιά, τουλάχιστον με βάση τα δεδομένα από το 1974 και μετά, όταν ιδρύθηκε η μεγάλη παράταξη επί Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το πρόβλημα πλέον το έχουν άλλοι και ίσως είναι πολύ μεγαλύτερο απ΄ ότι φανταζόμαστε...

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ "σκοτώνονται" για να συγκροτήσουν αντι-μητσοτακικό μπλοκ, αλλά πάνε προς νέα διάσπαση και περιπέτειες! 

Τα... απόνερα του εκλογικού αποτελέσματος της περασμένης Κυριακής για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι σηκώνουν ένα μικρό τσουνάμι, το οποίο, αν αρχίσουν έντονες τεκτονικές δονήσεις, θα γίνει πιο ορμητικό και απειλητικό!

Τα... φρέσκα "κουλούρια" της χθεσινής ημέρας είναι η αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ. Να πιάσουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο Νίκος Παπανδρέου, πρώτος σε σταυρούς ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ διαφώνησε με την απόφαση του Ανδρουλάκη να ορίσει τον Δημήτρη Μανιάτη ως επικεφαλής της ευρωομάδας (τρεις νοματαίοι όλοι κι όλοι...), με τον τελευταίο να προτείνει στον πρώτο τον διορισμό του σε κάποια επιτροπή. Ο Παπανδρέου λόγω της πολύ καλής γνώσης της αγγλικής γλώσσας και των επαφών που έχει δημιουργήσει στο Ευρωκοινοβούλιο από τη μέρα που παραιτήθηκε ο Ανδρουλάκης για να θέσει υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές (ήταν πρώτος επιλαχών), είπε ότι δεν δέχεται και από κει και πέρα αρχίζει το... ματς! Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο... άγρια από το γεγονός ότι ο Ανδρουλάκης δεν τηλεφώνησε στον Νίκο Παπανδρέου προκειμένου να τον συγχαρεί για την πρωτιά του! Ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να αφήσει την κατάσταση στο κόμμα να ξεφύγει πέραν από το πλαίσιο που ορίζει ο διαχρονικός παπανδρεϊκός κώδικας...

Όσοι είναι εκτός της στενής παρέας του Ανδρουλάκη εγείρουν θέμα ηγεσίας, ζητώντας από τον σημερινό αρχηγό να πάει το συντομότερο δυνατό, ενώ ο ίδιος θέλει να γίνουν αυτά τα... ανεπιθύμητα πράγματα μέσα στο 2025. Μετά τον Νίκο Παπανδρέου πήραν... μπρος και άλλοι "σύντροφοι", όπως ο Κωνσταντινόπουλος, η Γιαννακοπούλου και πάει λέγοντας. Όλοι καταλαβαίνουμε τι θα συμβεί εάν γίνουν εσωκομματικές εκλογές όπου θα επαναβεβαιωθεί η προτίμηση στο πρόσωπο του αρχηγού Νίκου, στέλνοντας τους υπόλοιπους στον... κουβά! Όπως επίσης, όλοι αντιλαμβανόμαστε τι μπορεί να συμβεί αν χάσει ο Ανδρουλάκης και δει να... χάνεται η γη κάτω από τα πόδια του! Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή!

Το ΠΑΣΟΚ του 13% φαίνεται ότι μπορεί να πετύχει κάτι καλύτερο στις προσεχείς εθνικές εκλογές, αλλά όχι να απειλήσει τον Μητσοτάκη. Μέσα στο κόμμα, υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι αν φύγει ο Ανδρουλάκης και βγει μια νέα προσωπικότητα στο προσκήνιο (π.χ. Μανώλης Χριστοδουλάκης), τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα. Ωστόσο, αν ανοίξει το παιχνίδι της ψηφοφορίας για νέο αρχηγό και εμφανιστούν 5-6 υποψήφιοι, τότε τα "μαχαιρώματα" θα δίνουν και θα παίρνουν. Η επόμενη μέρα μετά από μια εσωκομματική μάχη, με οποιονδήποτε αρχηγό, θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Και όπου χύνεται πολύ... αίμα, τότε πέφτει και πολύ... κλάμα! Το ΠΑΣΟΚ δε, μπορεί να περάσει σε ακόμη χειρότερη φάση σε σχέση με αυτήν που πέρασε ο Κασσελάκης όταν έφυγε η Νέα Αριστερά, που... πάτωσε στις Ευρωεκλογές!

Στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Ο Τεμπονέρας που θέλει να έχει ρόλο, φαίνεται ότι θα... τσιγκλήσει τον Κασσελάκη, ο οποίος δεν θα έχει πρόβλημα να τον διαγράψει. Και ενώ ο αλαζόνας και υπερφίαλος Στέφανος με εγωιστικό και θρασύτατο τρόπο περιέφερε μέχρι προχθές το κόμμα ως προσωπικό λάφυρο ("εγώ είμαι και κανένας άλλος"), χθες έριξε "γέφυρες" προς το ΠΑΣΟΚ! Δηλαδή τι περιμένει; Να συνεργαστεί με τον Ανδρουλάκη ή αναμένει αλλαγή αρχηγού και θα πάει μετά να πει ότι έχουμε... 30% και πάμε να... ξεσκίσουμε τον Μητσοτάκη; Αδύνατον! Με τον Ανδρουλάκη δεν τίθεται θέμα συνεργασίας. Με τον πιθανό διάδοχο του, μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Και αν ναι, με ποιους όρους; Θα δεχθεί ο Κασσελάκης να γίνει αντιπρόεδρος; Με τίποτα, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση και επαναβεβαίωσε τη δεύτερη θέση και στις Ευρωεκλογές!

Ο Κασσελάκης, ακόμη και αν πιστεύει ότι το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελεί ένα "μαγικό" αριθμό για να νικήσει τον Μητσοτάκη, μάλλον δεν λαμβάνει υπόψιν του ότι τα αθροίσματα στην πολιτική έχουν και πολλές... αφαιρέσεις. Δηλαδή, αν πιστεύει ότι το 14,92%του ΣΥΡΙΖΑ και το 12,79% του ΠΑΣΟΚ, ισούται με 27,71% και όχι με κάτω από 20%, τότε είναι εκτός τόπου και χρόνου! Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να ποντάρει με τίποτα στο ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και αν βρεθεί ένας αντίστοιχος τύπος σαν αυτόν για να συνεργαστούν, τότε το ΠΑΣΟΚ θα σκορπίσει σαν τα... πουλιά της κλώσας!

Ο Κασσελάκης πιστεύει ότι πάνω στο 14,79% θα "χτίσει" τη βάση... απογείωσης για το... 40%, ώστε να γίνει πρωθυπουργός με αυτοδυναμία το 2027!!! Ο άνθρωπος αποτελεί πλέον κωμωδία! Αν είχε πολιτευτεί με σοβαρότητα και ταπεινότητα από πέρυσι που ανέλαβε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θα είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Όμως υποπίπτει συνεχώς σε γκάφες, λέει ανοησίες και καραμπινάτα ψέματα, κάνει... κωλοτούμπες και προκαλεί! Η επίδειξη πλούτου με δανεικά και ο... ιδιαίτερος βίος του, δεν έχουν το ακροατήριο που θα επιθυμούσε. Δεν κατάλαβε ποτέ ότι η δημοσιοποίηση της περιουσιακής του κατάστασης παραμονές της κάλπης, την οποία "βάφτισε" ως πόθεν έσχες του στέρησε πολλές δεκάδες χιλιάδες ψήφους. Νομίζει ότι απευθύνεται σε μια χώρα, όπου οι κάτοικοι της βρίσκονται σε... καταστολή! Πιθανόν να έχει στο μυαλό του προκάτοχο του Αλέξη Τσίπρα! Πιστεύει ότι με τις ίδιες απατεωνιές μπορεί να κάνει κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πραγματικά είναι άξιο απορίας τι του έλεγαν οι σύμβουλοι και τα στελέχη του κατά την προεκλογική περίοδο και τι απαντούσε, όταν του έλεγαν πράγματα που δεν θα έπρεπε να κάνει. Κι όμως τις... ανοησίες του τις έκανε τη μία πίσω από την άλλη. Με ακρίβεια, με Τέμπη, με ύβρεις και χυδαιότητες, έλαβε στην πρώτη του πολιτική μάχη, ποσοστό κάτω από 15%, προσθέτοντας και αυτός το... λιθαράκι του στην κατηφόρα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει ξεκίνησε από τις Ευρωεκλογές του 2019 και συνεχίζεται με... αμείωτο ρυθμό! Και τι του έμεινε; Η... γλύκα ότι ο Μητσοτάκης δεν πήρε 41% αλλά υποχώρησε στο 28% και κάτι! Έτσι πιστεύει ότι θα κάνει "γκελ" στην κοινωνία για να κερδίσει στις επόμενες εθνικές εκλογές την αυτοδυναμία, η οποία απαιτεί τουλάχιστον 2.000.000 ψήφους! Τρομάρα του!

Τα βολεμένα υποχείρια που έχει δίπλα του ο Κασσελάκης και κατά το παρελθόν μας είχαν ζαλίσει το... αναπαραγωγικό σύστημα για την Αριστερά και το "φτωχόπαιδιο" της Κυψέλης, αποδεικνύονται κανονικοί... Καραγκιόζηδες, υπερασπιζόμενοι έναν τύπο που είναι ο ορισμός του καπιταλιστή με τραμπικά χαρακτηριστικά, που όλα τα... ξεσκίζει! Πουλάει τρέλα και προκαλεί έναν τίμιο Αριστερό με τον βίο του. Γραμμένη την έχει την Αριστερά εκεί που δεν πιάνει το μελάνι! Πρόθυμους κομπάρσους και ηλίθιους θέλει για να επιβεβαιώσουν το αλαζονικό του είναι και τον ναρκισσισμό του, ασχέτως, αν αυτοί που αποδέχονται έναν τέτοιο ρόλο, είναι διατεθειμένοι να αυτο-εξευτελιστούν υποστηρίζοντας ένα... αμερικανάκι που ήρθε για διακοπές και κέρδισε ένα κόμμα! Το χειρότερο απ΄ όλα είναι να ακούς αυτόν τον τύπο να εκθειάζει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και από την άλλη να ντύνεται με παλαιστινιακές μαντίλες και... τραπεζομάντιλα! "Κερασάκι στην τούρτα" αποτελεί η παρουσίαση των πολυτελών κατοικιών του και των σούπερ αυτοκινήτων που διαθέτει, με τις σημαίες της Αριστεράς να ανεμίζουν στον Θερμαϊκό! Μιλάμε για ένα γραφικό τύπο που νομίζει ότι πολιτεύεται ενώ επί της ουσίας παίζει τον ρόλο του αείμνηστου Θανάση Βέγγου που ψυχαγωγούσε γενιές και γενιές με το αστείρευτο χιούμορ του!

Ο Κασσελάκης στις εκλογές της περασμένης Κυριακής ξεφτιλίστηκε πολλαπλά. Δεν... πούλησαν τα "λεφτόδεντρα" του, δεν καρπώθηκε κάτι από την τραγωδία των Τεμπών, προκάλεσε θυμηδία για τα θέματα της ακρίβειας και πολλά άλλα. Πολιτικός αρχηγός του TikTok που δεν σέβεται ούτε καν τους υποψηφίους ευρωβουλευτές του, δεν μπορεί να πείσει. Αντί για τους 42 του ευρωψηφοδελτίου στην τελευταία συγκέντρωση του Συντάγματος, ανέβασε στη σκηνή τον σύζυγο του Τάιλερ! Θα μπορούσε να κάνει το θέαμα και πιο διασκεδαστικό αν έπαιρνε αγκαλιά τη συμπαθή σκυλίτσα του Φάρλι! Αυτοί που τον ψήφισαν και αυτοί που τον... γλείφουν, δεν μπορούν να αποτελέσουν "μαγιά" για να δημιουργήσει δυναμική αμφισβήτησης του Μητσοτάκη. Στο ΠΑΣΟΚ οι πόρτες είναι κλειστές, καθώς είναι ελάχιστοι αυτοί που πιστεύουν ότι δεν είναι... γελοίος! Με τη Νέα Αριστερά, ούτε λόγος να γίνεται και μέσα στο κόμμα του, αυτοί που τον περίμεναν μετά τις Ευρωεκλογές, έχουν αρχίσει να ανοίγουν το στόμα τους.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής, η νευρικότητα που υπάρχει για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να... κουνηθεί με τίποτα από τη θέση του, οι αποκλεισμοί, οι φιλοδοξίες και οι αντίρροπες τάσεις, σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι εκτός από έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για να "ξαναχτίσει" ο Μητσοτάκης μια πλούσια "προίκα", ικανή να τον επαναφέρει σε τροχιά... 41%! Δύσκολο το εγχείρημα, αλλά με αυτούς που έχει αντιπάλους και με άλλες συνθήκες σε τρία χρόνια, είναι αρκετά πιθανό. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είτε παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, είτε αλλάξουν δραματικά, δεν φαίνεται να διαθέτουν την απαραίτητη δυναμική για να εκπληρώσουν τον στόχος τους, που δεν είναι άλλος από το "να φύγει ο Μητσοτάκης"! Μάλιστα, το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι να γίνουν εκ νέου "χρυσοί" χορηγοί του, στέλνοντας στους πολίτες το μήνυμα ότι μετά αυτόν, όλοι οι υπόλοιποι είναι για πολλές... διασπάσεις!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Καρανίκας: "Είστε ομοφοβικοί" και άλλα 33 επίθετα κατά της Κ.Ε. για τον αποκλεισμό Κασσελάκη

Με 34 κοσμητικά επίθετα «στόλισε» ο Νίκος Καρανίκας τα 138 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τις εσωκομματικές εκλογές του κόμμα...

Φόρτωση άρθρων...