Ο πρωθυπουργός βάζει τις τελευταίες... πινελιές στον λόγο που θα εκφωνήσει κατά την τελετή εγκαινίων της 88ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, δίνοντας το στίγμα για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της επόμενης χρονιάς.

Η κυβέρνηση θα στείλει το μήνυμα προς τις αγορές ότι δεν πρόκειται να αποκλίνει από τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Με τον αέρα της πολιτικής κυριαρχίας του (έχει εξελιχθεί πλέον σε... μοναξιά), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τις αγορές να εμπιστευτούν ακόμη περισσότερο την Ελλάδα, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στην αξιολόγηση της Moody's την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, από την οποία περιμένουμε να μας δώσει την επενδυτική βαθμίδα. Δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει το μέλλον της χώρας με αλόγιστες και... αψυχολόγητες παροχές, καθώς είδαμε και πάθαμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, μετά το μεταμνημονιακό δράμα.

Βέβαια, οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να αφήσουν... ασυγκίνητο τον πρωθυπουργό, καθώς η Νέα Δημοκρατία, έστω και αν απέχει πολλές μονάδες από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB (double score), εντούτοις, έχει χαμηλή συσπείρωση.

Χθες, ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, με άρθρο-παρέμβαση στην κυπριακή εφημερίδα "Άποψη" ζήτησε από την κυβέρνηση να μην... δειλιάσει μπροστά στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα δώσουμε λάθος μήνυμα στις αγορές και θα υπάρξει απόκλιση από τους στόχους που έχουν τεθεί. Αναμφίβολα, παρά τη φθορά της κυβέρνησης υπάρχει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για τον Μητσοτάκη ώστε τα επόμενα τρία χρόνια να αλλάξει τους συσχετισμούς και να "τραβήξει" το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων που έφυγαν.

Ο μηδενισμός του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια και η ραγδαία μείωση του δημοσίου χρέους, αποτελούν τα αδιαπραγμάτευτα στοιχήματα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, ώστε να ενισχύσει περαιτέρω το φιλο-επενδυτικό κλίμα. Όμως, απαιτείται το μεγάλωμα της "πίτας" της ανάπτυξης και αυτό θα προκύψει μόνο μέσα από νέες επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα έλθουν εάν η χώρα συνεχίσει να βαδίζει σταθερά στον... ίσιο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Από κει και πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ θα προχωρήσει και σε μια σοβαρή ενίσχυση του φιλολαϊκού προφίλ της κυβέρνησης, με βάση τον "αέρα" που του δίνουν τα δημοσιονομικά στοιχεία. Το πρωτογενές πλεόνασμα κινείται πάνω από τους στόχους και τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται διαρκώς, με τη συνεισφορά του ισχυρού τουριστικού ρεύματος αλλά και των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Συνεπώς, η κυβέρνηση καλείται να σχεδιάσει τον οδικό χάρτη για το κοινωνικό μέρισμα που πρέπει να δοθεί, ως αντιστάθμισμα της μεγάλης πίεσης που ασκεί η ακρίβεια στους πολίτες-καταναλωτές.

Πάντως, αν θέλαμε να αφουγκραστούμε το κλίμα της συγκυρίας, λαμβάνοντας υπόψιν και το διεθνές περιβάλλον, μάλλον καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε σε μια σχετικά... ήσυχη περίοδο. Αυτό καταγράφεται και στη συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η αγορά δίνει "πόντους" στην κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη και προεξοφλεί ότι θα ακούσει θετικά νέα και αισιόδοξες προβλέψεις. Βέβαια, είμαστε σε μια περίοδο όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε δύο πολέμους σε εξέλιξη και οι δύο ευρωπαϊκές υπερ-δυνάμεις, Γερμανία και Γαλλία, βρίσκονται σε φάση πολιτικής περιδίνησης.