Με φόντο την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα οι πρωθυπουργοί Ελλάδας Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας συνομίλησαν σήμερα με στόχο τη χάραξη μιας κοινής γραμμής για την αντιμετώπιση των ενεργειακών επιπτώσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η συμμαχία του Νότου όπως συνηθίζεται να λέγεται, επιδιώκει να θέσει συλλογικά στο τραπέζι του διαλόγου εντός των ευρωπαϊκών οργάνων το θέμα με δύο βασικούς στόχους, όπως τους περιέγραψε πολύ πρόσφατα ο κ. Ντράγκι: αφενός να καθοριστεί ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου και αφετέρου να διαχωριστεί το κόστος των δύο πηγών ενέργειας, δηλαδή της ηλεκτρικής και του φυσικού αερίου.
Σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία με τις αναταράξεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να είναι τεκτονικές, οι συμμετέχουσες χώρες επιχειρούν να σχηματοποιήσουν ένα ενιαίο μέτωπο για την εξεύρεση κατάλληλων μέτρων που θα απαντούν συνολικά στις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης μέρας.
Υπενθυμίζεται πως άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία διατηρούν αρνητική στάση για πρωτοβουλίες που συζητήθηκαν πρόσφατα στις Βερσαλλίες, όπως συνέβη με την περίπτωση του ευρωομολόγου για την ενέργεια και την άμυνα, απορρίπτοντας διαρρήδην το ενδεχόμενο διόγκωσης του χρέους που θα το επωμιστούν οι ευρωπαίοι πολίτες στο μέλλον.
Μπορεί οι Βρυξέλλες να επιδεικνύουν σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία ελαστικότητα ως προς τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις των κρατών-μελών λόγω της πανδημίας και τώρα της πολεμικής σύρραξης, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον, όπως αναφέρουν έγκυροι πολιτικοί αναλυτές, καθώς πέρα από τις ανάγκες σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να υπηρετηθεί με συνέπεια και η ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πιστός στην οικοδόμηση μιας κοινής ευρωπαϊκής γραμμής προς το συμφέρον όλων των πολιτών έχει ήδη ζητήσει μέσω του σχεδίου «έξι σημείων» και της σχετικής επιστολής προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέμβαση, προκειμένου εκτός των άλλων να μπει ένα ανάχωμα στις αυξήσεις του φυσικού αερίου.
Η εξεύρεση του κοινού τόπου σε μείζονα θέματα που σχετίζονται με την οικονομία και την κοινωνική συνοχή συνιστά τη μεγάλη πρόκληση για τις Βρυξέλλες, ενώ για πρώτη φορά διαφαίνεται πως η Ευρώπη στοχεύει στο να κάνει βήματα προς την πολιτική εμβάθυνση ενόψει των μεγάλων προκλήσεων που είναι μπροστά.