Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Η άνεση Μητσοτάκη απέναντι στο... αρνάκι Ερντογάν - Το παρασκήνιο της συνάντησης

Ο Ερντογάν όταν βρίσκεται εντός Τουρκίας ξεφεύγει κάθε φορά που αναφέρεται στις διεθνείς σχέσεις, εκστομίζει απειλές κατά της Ελλάδας και μάλλον θυμίζει την παροιμία που λέει "σκυλί που γαβγίζει μην το φοβάσαι".

Ο Τούρκος Πρόεδρος με την εν γένει παρουσία του στη Σύνοδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, έδειξε εξαιρετικά προσγειωμένος και πρόθυμος για να συνεργαστεί με τη Δύση για να αντιμετωπιστούν περιφερειακά και άλλα προβλήματα. Γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει φάει τα... μούτρα του, λόγω της στενής σχέσης που έχει με τον Πούτιν, ενώ οι απειλές κατά του Ισραήλ δεν τον ανεβάζουν στα μάτια των δυτικών, αλλά τον στριμώχνουν ακόμη περισσότερο στο περιθώριο. Ο Ερντογάν όταν είναι εκτός συνόρων μοιάζει με... αρνάκι, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν τον παίρνει για να κάνει μαγκιές και να δείξει τους γνωστούς λεονταρισμούς.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Βέβαια, η αναφορά του για την αναγνώριση της Βόρειας Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου", δεν άρεσε και σίγουρα ήταν μια κίνηση που αποσκοπούσε στο εσωτερικό ακροατήριο. Στη συνάντηση με τον Μητσοτάκη, ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίστηκε πρόθυμος για συνεργασία στο μείζον πρόβλημα του Μεταναστευτικού και γενικώς φαίνεται ότι η συνάντηση μάλλον κύλησε ομαλά. Του έχουν κάνει και το σχετικό... φροντιστήριο οι ξένοι, καθώς τα πράγματα με τις ροές μεταναστών από την Τουρκία, αγγίζουν πλέον το σύνολο της Ευρώπης. Ο Ερντογάν, κατά πληροφορίες, συμφώνησε με τον Μητσοτάκη στην ένταση της προσπάθειας για την εξάρθρωση των δικτύων των λαθροδιακινητών, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Από την άλλη, οι δύο άνδρες, ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον προσεχή Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών. Το καλό κλίμα στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αποδεικνύει ότι έχει διαμορφωθεί ένα νέο momentum στις διμερείς σχέσεις, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στον Τούρκο Πρόεδρο το θέμα του Κυπριακού, όπου η θέση της Ελλάδας είναι πάγια και σταθερή, ενώ υπάρχουν ελπίδες έναρξης του διαλόγου στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Βέβαια, έχουν περάσει 50 χρόνια από την εισβολή (την οποία δεν θέλει να παραδεχθεί ο Ερντογάν) και είμαστε στο ίδιο σημείο.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν κυβερνητικές πηγές, επαναβεβαιώθηκε η εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών για διερεύνηση κοινού εδάφους για το εάν μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Μπορεί μια τέτοια κίνηση να χαρακτηρίζεται ως αιτία πολέμου από τους Τούρκους, ωστόσο, η συνεχής στρατιωτική θωράκιση της χώρας, περιλαμβάνει στο πλάνο και αυτήν την παράμετρο για το μέλλον. Η επέκταση των χωρικών υδάτων θα γίνει όταν θα είμαστε έτοιμοι και κυρίως, όταν η Τουρκία θα έχει αντιληφθεί ότι είναι στριμωγμένη.

Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωση της επισήμανε ότι οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσουν με σταθερά βήματα προς το μέλλον στη βάση της καλής γειτονίας, ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν επισήμανε ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και η δράση σύμφωνα με τη διατύπωση και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών, ώστε να ωφεληθούν και οι δύο χώρες. Μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν συζητήθηκε και η ένταση στη Μέση Ανατολή και όπως αναφέρει η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωση της "οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ιδιαίτερα στη Γάζα, στοχεύουν αθώους πολίτες καθώς και την ειρήνη της περιοχής".

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί η κρίση στην περιοχή και γι αυτό είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ. προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια παραδίδεται στη Γάζα χωρίς εμπόδια. Σημειώνεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος από το βήμα της Συνόδου του ΟΗΕ χαρακτήρισε τον Νετανιάχου ως "νέο Χίτλερ", κάτι που δεν έκανε και τόσο... θετική εντύπωση στους δυτικούς, οι οποίοι έχουν συστρατευτεί με το Ισραήλ στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής και με την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία. Και στις δύο περιπτώσεις, ο Ερντογάν είναι... οφσάιντ! Άρα, δεν του μένουν και πολλά περιθώρια για να μη συνεργαστεί με την Ελλάδα στο θέμα του Μεταναστευτικού, αλλά και στο ζήτημα του αύριο της Κύπρου.

Πάντως, ο Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη, έμοιαζε σαν να παίζει... μπάλα στο δικό του... γήπεδο. Άλλωστε ήταν ανεβασμένος μετά τη βράβευση του ως "Παγκόσμιου Πολίτη". Μια πιο βαθιά ανάλυση όλων των παραπάνω στοιχείων του ρεπορτάζ, οδηγεί εύκολα στο συμπέρασμα για το ποια είναι η θέση της Ελλάδας και του Μητσοτάκη στο διεθνές στερέωμα...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στα σκαριά μεγάλη επιστροφή στη Ν.Δ.

Με ένα «διπλό χτύπημα», ο Λευτέρης Αυγενάκης φαίνεται πως επιχειρεί μια «ολική επαναφορά» στις επάλξεις της μάχιμης πολιτικής. Όπως αναφέρει η στήλη «Big Mouth» του powergame.gr...

Τα δυνατά «χαρτιά» του Μητσοτάκη, στον δρόμο προς τις εκλογές του 2027 - Το τρίπτυχο των μέτρων στήριξης

Τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων του έτους δείχνουν ότι η τραυματισμένη Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη δύναμη και ο Μητσοτάκης μακράν το πιο ισχυρό "χαρτί" σε σχέση με την ...

Φόρτωση άρθρων...