Με την άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «Λόγχη» απαντά η Ελλάδα στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας. Μεγάλο μέρος του ελληνικού Στόλου βγαίνει στο Αιγαίο και η Ελλάδα στέλνει μήνυμα ετοιμότητας.
Η άσκηση γίνει και ενόψει της επικείμενης καθόδου του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» από τη Μαύρη Θάλασσα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, πιθανότατα στις αρχές Οκτωβρίου.
Παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση των πολεμικών πλοίων του Στόλου ήταν προγραμματισμένη και εντάσσεται στο πλαίσιο της διεξαγωγής της άσκησης «Λόγχη», η πρώτη φάση της οποίας ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο στην ευρύτερη περιοχή του Μυρτώου Πελάγους και των Κυκλάδων, εντούτοις συνδέεται άμεσα και με την αύξηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό καταρτίζει ήδη σχέδια αντιμετώπισης μίας ενδεχόμενης προσπάθειας της Τουρκίας να δημιουργήσει τυχόν τετελεσμένα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αξιοποιώντας προς αυτή την κατεύθυνση την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού στη Μεσόγειο. Να υπενθυμίσουμε πως το «Orus Reis» έχοντας ολοκληρώσει τις μετασκευές και την αναβάθμιση του λογισμικού του, το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε διαδικασία δοκιμών των συστημάτων του στην θαλάσσια περιοχή του Βοσπόρου.
Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκτιμούν πως παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει δεσμεύσει με Navtex για τις ανάγκες ερευνών του «Orus Reis» τον μισό κόλπο της Αττάλειας από τις 25 Σεπτεμβρίου έως και τις 24 Μαρτίου 2023, μέσα στις πραγματικές προθέσεις της είναι να στείλει το σκάφος στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, δημιουργώντας για δεύτερη φορά, μέσα σε τρία χρόνια, συνθήκες κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δοθεί εντολές στα περιπολούντα πλοία του Πολεμικό Ναυτικό στο Νότιο Αιγαίο να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν αύξηση της τουρκικής κινητικότητας στην περιοχή.
Το σενάριο διπλής κρίσης
Ένα από τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιδιώξει να δημιουργήσει μία κατάσταση διπλής κρίση στις σχέσεις της αφενός με την Ελλάδα αφετέρου με την Κύπρο.
Με βάση το συγκεκριμένο σενάριο η Άγκυρα είναι πιθανόν να συνδέσει την αποστολή του «Oruc Reis» στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου με την ταυτόχρονη μετακίνηση του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» από το σημείο που βρίσκεται τώρα, 55 μίλια νότια της Αττάλειας, στην ΑΟΖ της Κύπρου. Να σημειώσουμε πως το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» θα βρίσκεται στη συγκεκριμένη περιοχή μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, με την κυπριακή πλευρά να θεωρεί πως αμέσως μετά ενδέχεται να κινηθεί σε περιοχή δυτικά η ακόμη και νότια της Μεγαλόνησου.