Παρακολουθούμε εδώ και μήνες τις γελοίες τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για την... καταστροφική διακυβέρνηση Μητσοτάκη που οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο και άλλες τέτοιες... μαλαγανιές!
Όλα αυτά λέγονται, σε μια στιγμή που η χώρα έχει πρόσωπο στο διεθνές περιβάλλον με την επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα, τη θωράκιση των συνόρων, την απόκτηση υπερ-αξιόμαχου για την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας, ενώ βάλλεται όπως πολλές άλλες χώρες από την ακρίβεια, τη μετανάστευση και τα προβλήματα στην υγεία και την εγκληματικότητα. Αυτά που συμβαίνουν σε προηγμένες χώρες, οι οποίες έχουν μπλέξει σε πολιτικές περιπέτειες, συμβαίνουν και στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα είναι ορατή η βελτίωση της θέσης μας, ενώ οι άλλοι, οι... προηγμένοι, φαίνεται ότι διολισθαίνουν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Αν δεν έχεις πρόσωπο, δεν έχεις σοβαρή οικονομία και δεν μπορεί να σε παίρνουν στα σοβαρά στα διεθνή φόρα και στις αγορές. Επιπλέον, ούτε μπορείς να προσελκύσεις επενδύσεις για να έχουν δουλειές οι πολίτες. Η τακτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ ως εν δυνάμει αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποφέρει πολιτικά οφέλη, καθώς το κόμμα συνεχίζει να στερείται αξιοπιστίας. Και μάλλον, πάρα πολύ δύσκολα θα αποκτήσει, ακόμη και αν κερδίσουν την αρχηγία πρόσωπα όπως η Διαμαντοπούλου και ο Γερουλάνος. Γιατί πολύ απλά, η νοοτροπία ΠΑΣΟΚ είναι δύσκολο να προσαρμοστεί εν συνόλω με τις ανάγκες και τις επιλογές της χώρας.
Από την άλλη πλευρά, η κριτική που ασκεί ο υπό κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο για... χαβαλέ και οι τύποι που βρίσκονται σε αυτό το μόρφωμα, απλά θα μπορούσαν να αποτελέσουν "υλικό" για να γυριστεί Επιθεώρηση υπό τον τίτλο "Ξεκαρδιστείτε μαζί μας"! Με έναν υπερφίαλο και ανεγκέφαλο "έκπτωτο" πρόεδρο, με μερικούς... βαρεμένους που βλέπουν "επαναστάσεις" στα όνειρα τους (με άνεση και εκ του ασφαλούς, βεβαίως βεβαίως...), συντασσόμενοι με ό,τι είναι αντίθετο στα συμφέροντα της χώρας, δεν μπορείς να τους πάρεις στα σοβαρά. Άνθρωποι που κάποτε τεμπέλιαζαν στα υπουργικά γραφεία και τώρα... σφάζονται για τις καρέκλες σε ένα κόμμα που γίνεται απόκομμα, δεν μπορείς ούτε εμπιστοσύνη να έχεις, ούτε να τους δώσεις αξία πέραν της απαξίωσης που οι ίδιοι έχουν καταφέρει...
Για όλους τους παραπάνω όμως, υπάρχουν αυτοί που κρίνουν και αξιολογούν τα πεπραγμένα με έναν ορθολογικό τρόπο, ο οποίος παραπέμπει σε σκεπτόμενους, πρακτικούς και δωρικούς τύπους ή σχηματισμούς και όχι σε ανεγκέφαλους, ανίκανους και άχρηστους... κομισάριους. Μία ακόμη τοποθέτηση του αμερικανικού κολοσσού των... κολοσσών, της Goldman Sachs, έρχεται ως απάντηση-"μαχαιριά" στο εγχώριο τυχοδιωκτικό και λαϊκίστικο πολιτικό προσωπικό σχεδόν του συνόλου της αντιπολίτευσης.
Υπό τον τίτλο "Ελλάδα: Καλύτερα δεν γίνεται", ο αμερικανικός οίκος περιγράφει τα άλματα της χώρας μας κατά τα τελευταία χρόνια με βάση τα στάνταρντς που χρησιμοποιούνται διεθνώς για να περιγράψουν κράτη και χώρες και όχι... τσαντίρια και... γιουσουρούμ! Δεν είμαστε Ελβετία, αλλά σίγουρα δεν είμαστε και αυτό που περιγράφουν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα πολιτικά "ναυάγια". Ζούμε σε μια χώρα που θα μπορούσε να έχει εικόνα... σκανδιναβικής χώρας, με τη μόνη διαφορά, ότι καμία από αυτές δεν έχει αγοράσει έστω μία... σφαίρα τα τελευταία 50 χρόνια, την ίδια στιγμή που εμείς έχουμε δαπανήσει πάνω από 200 δισ. ευρώ για να εξοπλιστούμε, ώστε να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που ο... ενοχλητικός γείτονας μας, σκεφτεί να μας κάνει κακό. Αυτό το βαρύ φορτίο, το αγνοούν οι περισσότεροι πολίτες αλλά και όσοι πολιτικοί έχουν πάθει... Αλτσχάιμερ, συνεχίζοντας να πολιτεύονται με όρους ανευθυνότητας, που μόνο καλό δεν κάνει στη χώρα.
Η Goldman Sachs "στέλνει" ένα ακόμη... γράμμα στο εγχώριο αντιπολιτευτικό... γιουσουρούμ, αλλά και στις αγορές, περιγράφοντας την Ελλάδα που βελτιώνεται και πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο, μέσα από ένα μεταμνημονιακό success story, που τόσο το έχουμε ανάγκη, μετά από τόσο σοβαρές και πολλαπλές κρίσεις που περάσαμε τα τελευταία 4 χρόνια.
Όπως γράφει επί λέξει η GS "μετά από δύο χρόνια ισχυρής ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει ισχυρές επιδόσεις. Η σύνθεση της οικονομικής της ανάπτυξης βρίσκεται σε πιο ελπιδοφόρα βάση από την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση συνεχίζει να αυξάνεται ταχύτερα από τη δημόσια κατανάλωση, ενώ η αύξηση των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα στέγασης, έχει ανακάμψει με τον υψηλότερο ρυθμό από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση". Επισημαίνει ότι το ελληνικό ΑΕΠ βρίσκεται 17% χαμηλότερα από το ιστορικά υψηλότερο επίπεδο του 2007, κάτι που είναι απόλυτα λογικό μετά τα δραστικά μέτρα που ήρθαν ως αποτέλεσμα των μνημονίων, τα οποία συνόδευσαν τη δανειακή σύμβαση, την οποία υπογράψαμε για να σωθούμε, καθώς μας ήρθαν τα απόνερα της παγκόσμιας κρίσης που σηματοδότησε η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.
Ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός αναφέρει ότι η ελληνική αγορά εργασίας έχει φτάσει στο υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης που έχει καταγραφεί ποτέ, με ονομαστική αύξηση μισθών 7% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ τα περιθώρια ανάπτυξης και ανάκαμψης για την οικονομία και τους πολίτες παραμένουν αυξημένα. Το εύρος της βελτίωσης της αγοράς εργασίας αντανακλά την ευρεία φύση της ελληνικής ανάκαμψης, που εκτείνεται από τις υπηρεσίες στη μεταποίηση, όπως επισημαίνει η GS. Ο μεταποιητικός τομέας αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα περίπου το 16% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας και το 13,5% του ΑΕΠ. Αλλά, αντίθετα από τις άλλες οικονομίες της περιοχής, η μεγάλη ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας της Ελλάδας συνοδεύτηκε από άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας, επωφελούμενη από την αύξηση των επενδύσεων άνω του μέσου όρου.
Σε άλλο σημείο, αναφέρει ότι παρά την απουσία ειδικής κλαδικής δημοσιονομικής στήριξης όπως στην Ιταλία, ο κατασκευαστικός τομέας (2,5% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας) έχει ενταχθεί στη γενική ανάκαμψη. Ενώ η πρόσφατη βελτίωση στον τομέα ήταν ισχυρή, τα επίπεδα δραστηριότητας παραμένουν συγκρατημένα λόγω ιστορικών συγκρίσεων. Ένα επίπεδο ετήσιων επενδύσεων που ευθυγραμμίζεται με την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ παραμένει ακόμα μακριά, και ενώ οι τιμές των αστικών ακινήτων έχουν ανακάμψει, παραμένουν 20% κάτω από το 2005 σε πραγματικούς όρους.
Επιπλέον, όπως παρατηρεί η GS, στο πλαίσιο της παραπάνω ισχυρής μακροοικονομικής προοπτικής και χάρη στη συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή υποστήριξη, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να ακολουθήσει μια συντηρητική δημοσιονομική στάση. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί σε ένα μεγαλύτερο πρωτογενές ισοζύγιο από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ και επωφελείται από το χαμηλότερο πραγματικό επιτόκιο δανεισμού στην περιοχή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περίπου το 70% του ελληνικού δημόσιου χρέους αφορά ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης πολύ μεγάλης διάρκειας, περιορίζοντας το μερίδιο του δημόσιου χρέους στην αγορά και την επίδραση των ασταθών επιτοκίων στο κόστος του δημόσιου χρέους.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Goldman Sachs αυτές οι συνθήκες υποστηρίζουν μια σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ. Ειδικότερα, προβλέπει ότι ο δείκτης του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ θα παραμείνει σε πτωτική πορεία και αναμένει ότι το μέγεθος θα μειωθεί κατά περίπου 25 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ελαφρώς υψηλότερα από ότι προέβλεπε πριν. Βλέπει δε μεσοπρόθεσμη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ και ο δείκτης του ελληνικού χρέους αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται και να υποχωρεί κάτω από αυτό της Ιταλίας μέχρι το 2027. Ακόμη και σε ένα σενάριο ακραίων καταστάσεων, όπου είτε η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ είτε το πρωτογενές ισοζύγιο μειώνονται κατά 1% μεσοπρόθεσμα, ο δείκτης χρέους της Ελλάδας θα υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του 2023 με πιθανότητα μεγαλύτερη από 90%, εκτιμά η αμερικάνικη τράπεζα.
Η Goldman Sachs συνεχίζει να βλέπει ισχυρές προοπτικές στις επενδύσεις, λόγω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ το πρόγραμμα θα στρέφεται όλο και περισσότερο προς τη στήριξη επενδυτικών δαπανών. Και πάμε στο "κερασάκι" της GS. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά "δεδομένου του μακροοικονομικού τοπίου και των θετικών προοπτικών από τους οίκους αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλή θέση για πιθανή νέα αναβάθμιση της αξιολόγησης στις προσεχείς αξιολογήσεις" Σημειώνεται ότι η επόμενη αξιολόγηση είναι στις 18 Οκτωβρίου από τη Standard & Poor's, ενώ ακολουθούν στις 22 Νοεμβρίου η Fitch και στις 6 Δεκεμβρίου η Scope Ratings.
Όλα τα παραπάνω ίσως είναι αδύνατον να γίνουν αντιληπτά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται στοιχειώδεις οικονομικούς κανόνες ή ξέρουν και κάνουν τα... στραβά μάτια, καθώς θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν την απογοήτευση του κόσμου, λόγω της ακρίβειας. Εμείς δεν λέμε ότι τα κόμματα πρέπει να λειτουργούν ως... Goldman Sachs, αλλά αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι και τόσο ικανά για να σκέφτονται όπως σκέφτονται αυτοί που καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο!
Το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιποί "συγγενείς", αν μη τι άλλο, πρέπει να πάρουν το γράμμα και να το... διαβάσουν. Αν δεν καταλάβουν το... περιεχόμενο του, τότε δεν μπορούμε να τους λάβουμε σοβαρά υπόψιν. Ας ψάξουν να βρουν τι φταίει και ας συνειδητοποιήσουν ότι αν κάποια στιγμή τους επιλέξει ο ελληνικός λαός, θα πρέπει να μιλήσουν με όρους αγορών και όχι με όρους ιδεολογικής... μπαρουφολογίας, μικροπολιτικής... αρλουμπολογίας και κομματικής... ανισορροπίας! Δύσκολοι καιροί για όσους δεν καταλαβαίνουν τη διεθνή πραγματικότητα, τους όρους και τους κανόνες του παιχνιδιού...
Γυμναστήριο στο Κολωνάκι ανοίγει ο Τάιλερ ΜακΜπέθ
«Ακόμα και τα κεφαλάκια των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ είναι μεγαλύτερα από του Κασσελάκη στην Αυγή της Αριστεράς»
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις