Μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και δύσκολες εξισώσεις που δημιουργεί η σκληρή καθημερινότητα βρίσκεται η Κυβέρνηση, ενώ έχει διανύσει ήδη τα ¾ της συνταγματικής της θητείας.

Το φετινό καλοκαίρι συνιστά ένα δυνατό crash test για τον πρωθυπουργό, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας στο πρωθυπουργικό γραφείο, καθώς και η διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται και η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφει υψηλά ποσοστά.

Παρ' όλα αυτά, τα ποιοτικά στοιχεία που σχετίζονται με το ζήτημα της ακρίβειας αποτυπώνουν το κλίμα που κυριαρχεί σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης που ζητά λύσεις και στήριξη, ενώ διανύει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αναταράξεων σε οικονομικό επίπεδο και όχι μόνο.

Αν και ο πρωθυπουργός, ως κλασικός θεσμικός παίκτης, τάσσεται υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, εντούτοις τα δεδομένα, αλλά και η αδήριτη ανάγκη για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας και του σχηματισμού μονοκομματικής κυβέρνησης μπορούν να ανατρέψουν τα αρχικά σχέδια και να επισπεύσουν το χρόνο των εκλογών.  

Ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος συζητά τα θέματα αυτά με ένα πολύ στενό κύκλο συνομιλητών του, αναμένεται στο τέλος του καλοκαιριού να βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Στην περίπτωση που το καλοκαίρι περάσει «αναίμακτα» και οι μετρήσεις καταγράφουν ένα σημαντικό προβάδισμα με ορατή την προοπτική του 38%+ στη δεύτερη Κυριακή, τότε θα σκεφτεί πολύ σοβαρά να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες, ζητώντας μια δεύτερη ευκαιρία για να ολοκληρώσει το έργο του την τετραετία 2022-26.

Μ’ αυτό τον τρόπο θα εκμεταλλευτεί το momentum και θα αποφύγει ένα δύσκολο χειμώνα με απρόβλεπτες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και της οικονομίας. Ωστόσο, μια σημαντική παράμετρος που θα επηρεάσει τις εξελίξεις είναι και το μέτωπο με την Τουρκία, καθώς η κρισιμότητα της κατάστασης δεν αφήνει περιθώρια για σκηνικό ακυβερνησίας, γεγονός που σημαίνει πως οι σκέψεις για πρόωρες εκλογές μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.  

Ούτως ή άλλως, η κυβερνητική παράταξη καλείται να επιδείξει υψηλή ανθεκτικότητα και αποτελεσματικότητα στη δυσκολότερη ίσως συγκυρία από τη μεταπολίτευση και έπειτα, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει ακόμα και τη συσπείρωση ενός αξιοσημείωτου ποσοστού των πολιτών γύρω από την Κυβέρνηση.