Χθες, ο Άρειος Πάγος με οριστική και αμετάκλητη απόφαση έβαλε τέλος στην υπόθεση των υποκλοπών, "αθωώνοντας" την κυβέρνηση και κρίνοντας ως νόμιμες όλες τις παρακολουθήσεις από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Μάλιστα, σε σχέση με το σύστημα Predator, κατηγορούμενοι θα είναι οι εκπρόσωποι των τεσσάρων ιδιωτικών εταιρειών που θεωρείται ότι είχαν σχέση με το παράνομο λογισμικό. Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που σήκωσαν ψηλά το θέμα των υποκλοπών επί της ουσίας πήγαν... κουβά, καθώς οι αιτιάσεις τους κρίθηκαν επί της ουσίας αβάσιμες από τον Άρειο Πάγο. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ πορεύτηκαν στην προεκλογική περίοδο του 2023 κάνοντας σημαία το συγκεκριμένο θέμα, αλλά δεν έπεισαν το εκλογικό σώμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα υπέστη ψυχρολουσία, ενώ ο Ανδρουλάκης απλά πανηγύρισε γιατί εκλέχθηκε τρίτο κόμμα και ο ίδιος αισθανόταν ως... Κολοκοτρώνης, όπως είχε δηλώσει!

Το ερώτημα από δω και πέρα είναι τι θα γίνει με την αποκατάσταση του Γρηγόρη Δημητριάδη, ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αποχώρησε (και πολύ καλά έκανε) όταν έγινε γνωστό το θέμα. Το ίδιο σωστή ήταν και η κίνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει την παραίτηση του μέχρι να βγει οριστική απόφαση για την υπόθεση και να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Τώρα, έχουμε οριστική απόφαση που δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης, οπότε ο Μητσοτάκης (λογικά...) θα προσκαλέσει τον Γρηγόρη να επιστρέψει στο γραφείο του.

Μπορεί κάποια εξωθεσμικά κέντρα να εμφάνισαν... δυσκοιλιότητα μετά τα νέα δεδομένα, καθώς ο Γρηγόρης είχε ενοχλήσει πολλούς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πρώτη θητεία της Νέας Δημοκρατίας εν μέσω ιστορικών εξελίξεων και ανατροπών (πανδημία, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση κλπ.) ήταν οργανωμένη σε σωστές βάσεις από πλευράς μάνατζμεντ, γιατί το παιχνίδι γινόταν από τον Γρηγόρη. Ήταν ο... μάνατζερ που ήξερε πώς πρέπει να στήσει την ομάδα ο Μητσοτάκης. Εντόπιζε εγκαίρως τα κενά και τις "τρύπες" στο σύστημα, έλεγε αρκετά "όχι" και γενικώς ήξερε να κάνει... παιχνίδι.

Κάποιοι επιχειρηματίες σίγουρα... λυπούνται με τις τελευταίες εξελίξεις και ίσως πέσουν σε... κατάθλιψη, εάν ο Μητσοτάκης κάνει... νεύμα στον ανιψιό για να επιστρέψει στην κυβέρνηση και να οργανώσει πάλι το... παιχνίδι της ομάδας! Η γρανιτένια άμυνα, το σκληροτράχηλο κέντρο και η παραγωγική επίθεση, λείπουν σήμερα σε σημαντικό βαθμό από τη Νέα Δημοκρατία. Ο μόνος που θα μπορούσε να κάνει restart στον τρόπο παιχνιδιού, είναι ο Δημητριάδης και αυτό το γνωρίζει ο Μητσοτάκης.

Το θέμα είναι αν θα τολμήσει να πει ναι στη μεγάλη επιστροφή ή αν θα πορευτεί με βάση τη σημερινή πεπατημένη, γιατί μπορεί να άλλαξαν οι ισορροπίες κατά την απουσία του Γρηγόρη. Επειδή ο Μητσοτάκης είναι πανέξυπνος, ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει...

Από την άλλη πλευρά, χθες είχαμε και μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη, η οποία συνδέεται με την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών και την οποία αναμέναμε από την πρώτη στιγμή, δηλαδή από την αποφράδα ημέρα που συνέβη αυτό το συγκλονιστικό γεγονός.

Η Εισαγγελία της Λάρισας προχώρησε στην άσκηση κακουργηματικής δίωξης κατά της Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, Ιωάννας Τσαπαρίκου, η οποία, από τη στιγμή της τραγωδίας έως και... χθες, ήταν σαν να μην υπήρχε. Σημειώνεται ότι η κυρία Τσαπαρίκου ήταν από τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ που "φορτώθηκε" η Νέα Δημοκρατία.

Αν ήταν επιβεβλημένη η παραίτηση Καραμανλή αμέσως μετά την τραγωδία, τότε κάτι ανάλογο θα έπρεπε να είχε γίνει σε όλη τη δομή του συστήματος των σιδηροδρόμων. Ο υπουργός παραιτήθηκε, η διοίκηση του ΟΣΕ άλλαξε, 34 άτομα είναι κατηγορούμενοι για την τραγωδία, αλλά η ΡΑΣ ήταν σαν να βρίσκεται σε άλλη χώρα.

Φυσικά, το πλέον περίεργο από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ είναι ότι όλους αυτούς τους μήνες μετά την τραγωδία των Τεμπών, κανείς δεν έκανε λόγο για το ενδεχόμενο ευθυνών της Αρχής. Δεν πειράζει. Κάλλιο αργά παρά ποτέ...