Στη σκιά των δυσμενών εξελίξεων στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας, με την παγκόσμια κοινότητα να βρίσκεται ενώπιον ενός σοβαρού ενδεχομένου μιας ευρύτερης γεωπολιτικής αστάθειας, δύο σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ αποφάσισαν να ανοίξουν έναν αναβαθμισμένο δίαυλο επικοινωνίας για να συζητήσουν την πορεία των διμερών τους σχέσεων.

Τα τελευταία χρόνια Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν ένα βήμα πριν από την πολεμική σύρραξη, ωστόσο οι διεθνείς εξελίξεις και η αδήριτη ανάγκη για σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, οδήγησαν στο τραπέζι του διαλόγου τους κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν με φόντο έναν ιστορικής σημασίας κόλπο για τον ελληνισμό και το πέρασμα του στην επίμαχη περιοχή.

Μπορεί οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών να παραμένουν, αλλά πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν το ραντεβού των δύο ηγετών ως μία νέα ευκαιρία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η αναθέρμανση του διαλόγου σε ανώτατο επίπεδο συνιστά μια σοβαρή πρόκληση για την επόμενη μέρα. Η Άγκυρα καλείται να την διαχειριστεί με την πρέπουσα σοβαρότητα, αφήνοντας στην άκρη ή έστω περιορίζοντας την έντονη προκλητικότητα και την ακραία φρασεολογία απέναντι στην Ελλάδα.

Στην αντίπερα όχθη, η Αθήνα έχει διαμηνύσει με σαφή τρόπο πως δεν κάνει βήμα πίσω στις πάγιες θέσεις της, αλλά δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων σε οικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο, στη βάση μιας θετικής ατζέντας που θα αποβεί προς όφελος και των δύο πλευρών.

Γίνεται σαφές πως ενώ παραμένει ανοιχτό το μέτωπο στην Ουκρανία, η μείωση της έντασης στο Αιγαίο αποτελεί ζητούμενο και στόχος για Ελλάδα και Τουρκία που βάζουν αμφότερες στη λίστα των προτεραιοτήτων τους την αντιμετώπιση των ισχυρών αναταράξεων στην παγκόσμια οικονομία και τις επιπτώσεις που εκείνη έχει στους πολίτες.

Ο Ερντογάν συνεχίζει το μπαράζ διπλωματικών κινήσεων στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ρόλου της χώρας του στην περιοχή, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με σχέδιο και αυτοπεποίθηση ακολουθεί μια συγκεκριμένη "γραμμή" προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων και ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο.