Μεγάλη ήταν όπως μάθαμε η πρωθυπουργική ΟΡΓΗ για το επιτελικό μπάχαλο που επικράτησε κατά την διάρκεια της διαχείρισης της σφοδρής χιονοκαταιγίδας που έπληξε την Αττική. Και η (δικαιολογημένη) οργή του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε να κάνει με δύο πολύ απλούς λόγους: Πρώτον πως το ακραίο φαινόμενο δεν ήταν ένα έκτακτο γεγονός, αλλά κάτι που είχε προβλεφθεί εδώ και αρκετές ημέρες, και υποτίθεται πως είχε εκπονηθεί και ένα σχέδιο «ολοκληρωμένης» διαχείρισης του όπως τον διαβεβαίωνε η Πολιτική Προστασία.  Και δεύτερον πως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που επικοινώνησε τηλεφωνικά το πρωί της Τρίτης με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Στυλιανίδη, είχε λάβει την προσωπική του διαβεβαίωση πως «όλα είναι ελεγχόμενα». 

Είναι δυνατόν μετά ο Μητσοτάκης να μην γίνει… Τούρκος βλέποντας τις άθλιες εικόνες με τα χιλιάδες εγκλωβισμένα αυτοκίνητα και τους εγκαταλελειμμένους οδηγούς τους για μισή μέρα στην Αττική Οδό; Φανταστείτε δηλαδή τι θα συνέβαινε εάν ΔΕΝ ήταν… προετοιμασμένη η Πολιτική Προστασία…

@ Η οργή του Μητσοτάκη δεν αφορούσε μόνο την Πολιτική Προστασία και τον επικεφαλής της. Αλλά και τουλάχιστον πέντε συναρμόδιους υπουργούς που παρέμειναν «εξαφανισμένοι» για περισσότερο από 24 ώρες, προφανώς για να μην «χαλάσουν» επικοινωνιακά την «εικόνα» τους. Και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί άλλοθι για κανέναν από αυτούς πως οι περισσότερες αρμοδιότητες συναρμόδιων υπουργείων έχουν περάσει στην Πολιτική Προστασία. 

Τέλος όλο το Μαξίμου «βράζει» με τον Περιφερειάρχη Πατούλη που το μόνο που έκανε τις ώρες τις κρίσης ήταν να περιφέρεται ασκόπως στα τηλεοπτικά κανάλια και να ισχυριζεται πως έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα.

Ωστόσο η Κατεχάκη, η Μεσογείων, η Μαραθώνος, η Συγγρού, ακόμη και οι δρόμοι πέριξ των Στηλών του Ολύμπιου Διός έκλεισαν με τις πρώτες νιφάδες και η Περιφέρεια Αττικής ήταν εξαφανισμένη. Σήμερα το έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται ιδιαιτέρως θερμό και παρότι ο Μητσοτάκης δεν λειτουργεί πολιτικά με το θυμικό, είναι βέβαιο πως κάποιος(οι) ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ(ΟΙ) θα πληρώσουν ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ το «μάρμαρο» για το επιτελικό χάος. Για να δούμε όμως μήπως έχουμε και κανένα «έκτακτο περιστατικό» και από σήμερα. 

@ Αυτό πάντως δεν το περιμέναμε. Να διαβάζουμε δηλαδή σε τοίχους και σελίδες επώνυμων ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ (και όχι φίλων της Κυβέρνησης) στα κοινωνικά δίκτυα, πόσο «έλειψε» ο πολύπειρος Μιχάλης Χρυσοχοίδης από την διαχείριση τέτοιων έκτακτων και ακραίων καταστάσεων. 

Η απουσία του πρώην υπουργού της Κυβέρνησης Μητσοτάκη που πολεμήθηκε, όσο κανείς και με πρωτοφανή λύσσα από τα επίσημα και ανεπίσημα «παρασυστήματα» της Κουμουνδούρου – αλλά και από γνωστούς λαικοΔεξιούς στο εσωτερικό της Κυβέρνησης- ήταν αυτές τις μέρες κάτι παραπάνω από αισθητή. 

Έχει όμως ο καιρός γυρίσματα. Και ειδικά στην πολιτική πολύ περισσότερα.    

@ Πάντως η πολιτική ζημιά που δέχθηκε η Κυβέρνηση με αφορμή το επιτελικό χάος της Αττικής Οδού, είναι μεν σημαντική αλλά η κατάσταση θεωρείτε αναστρέψιμη. Όπως ακριβώς συνέβη και το καλοκαίρι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, ένα πολύ πιο σοβαρό γεγονός σε διάρκεια, ένταση και θλιβερά αποτελέσματα, το οποίο όμως αποτελεί μια μακρινή ανάμνηση για την πλειοψηφία της κοινής γνώμης. 

Αλλά επαναλαμβάνουμε, η ζημιά έγινε. 

   

@  Την ίδια στιγμή είναι γνωστό τοις πάσι πως το αποτέλεσμα κάθε εκλογικής αναμέτρησης κρίνεται από τη μεσαία τάξη. Οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι που αποτελούν τον μοχλό της ελληνικής οικονομίας είναι αυτοί που καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις. 

Το δόγμα αυτό επαναλαμβάνουν συνεχώς οι επικοινωνιολόγοι προειδοποιώντας το Μαξίμου για τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η διάρρηξη των σχέσεων της λεγόμενης μεσαίας τάξης με την κυβέρνηση.

Προφανώς οι ένοικοι του Μαξίμου έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται το μέγεθος του πολιτικού κινδύνου από τη μετακίνηση της μεσαίας τάξης και γι΄ αυτό αναζητούν εναγωνίως πρωτοβουλίες.

@ Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης όχι μόνο δεν έχουν ποτέ αμφισβητήσει τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά γνωρίζουν πως εσωκομματικά τα πράγματα γι’ αυτούς θα ήταν «περίεργα» χωρίς την πολιτική ομπρέλα προστασίας του, η άποψή τους για την τύχη της «Αυγής» αιφνιδίασε δυσάρεστα το «προεδρικό» μπλοκ. την ώρα που ο Τσίπρας έδινε μάχη για να «περάσει» η άποψή του (κάποιοι μιλούν και για «μάχη επιβίωσης» γενικώς...), αμφότερα τα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ στελέχη τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής της συζήτησης στο... Συνέδριο. Είπαν, δηλαδή ότι αφού σε μερικούς μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνέδριο, το λογικό θα ήταν να εξεταστεί εκεί το ζήτημα και να μην ληφθούν αποφάσεις τώρα για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Πληροφορούμαι, δε, ότι η κύρια ενόχληση των «προεδρικών» αφορά τον Ραγκούση, αφού εκείνος εξέφρασε την σχετική άποψη και η Μαριλίζα απλώς συμφώνησε, ώστε να αποφύγουν αμφότεροι να πάρουν θέση στο δίλημμα «λουκέτο ή όχι στην Αυγή». 

@ Με ετήσιους ρυθμούς της τάξης του 35% αυξάνονται την τελευταία διετία τα μικτά έσοδα των διαδικτυακών εταιρειών στοιχηματισμού και καζίνο τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς όπως φαίνεται η μεγάλη στροφή που προκάλεσε η πανδημία στις παικτικές συνήθεις παγιώνεται και δημιουργεί νέα δεδομένα στο χώρο του στοιχήματος και των τυχερών παιχνιδιών.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ακαθάριστα έσοδα των διαδικτυακών εταιρειών (GGR) άγγιξαν τα περίπου 599 εκατ. ευρώ το 10μήνο (Ιανουάριος-Οκτώβριος) του 2021, αυξημένα κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Η "πίτα” της αγοράς τους διαδικτυακού στοιχήματος μοιράζεται σε 12 εταιρείες. Μερίδιο κοντά στο 49% του συνολικού GGR έχει η Stoiximan, το μερίδιο του ΟΠΑΠ  διαμορφώνεται στο περίπου 6,5%, ενώ σημαντικό μερίδιο αγοράς κατέχει και η Lucky Stream που λειτουργεί το Bet365 με περίπου 18%.

@ Να διατηρήσουν τις long θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα συστήνει στους θεσμικούς επενδυτές η JP Morgan ενώ αναμένει εκρηκτική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 5,2% για φέτος.

Ο επενδυτικός οίκος εκτιμά πως οι θεσμικοί θα επιστρέψουν στα ελληνικά ομόλογα, όταν αποκατασταθούν οι διακυμάνσεις στις αγορές.

Ο οίκος περιμένει ανάπτυξη 5,2% στην Ελλάδα φέτος, με τον πληθωρισμό στο 1%.

Η έκθεση έρχεται στον απόηχο της συμφωνίας της JP Morgan για την απόκτηση της Viva Wallet και ενόψει της -εκτός απροόπτου- επίσκεψης του επικεφαλής του αμερικανικού επενδυτικού οίκου στην Αθήνα.