Δευτέρα
18 Νοεμβρίου 2024

Η παγίδα του Τσίπρα στον Ανδρουλάκη

Παρασκήνιο

Η προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή λειτούργησε ως μεγεθυντικός φακός για το τι διαμείφθηκε και τι διαμείβεται στο παρασκήνιο ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων, αλλά και το προηγούμενο διάστημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σχεδόν χωρίς καμία αντίδραση ή αντίθεση, χρειάστηκε μόλις λίγα λεπτά στην κοινή συνεδρίαση Εκτελεστικού Γραφείου και Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για να πείσει τα στελέχη του ο ΣΥΡΙΖΑ να μην καταθέσει δική του πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις, αλλά να στηρίξει αυτή που θα κατέθετε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

«Συμπτώσεις»

Λίγες ημέρες πριν, στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι γνωστό ότι τάσσονται υπέρ της προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα και υπέρ της συγκρότησης αντικυβερνητικού μετώπου, διαβεβαίωναν τους δημοσιογράφους με τους οποίους μιλούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κατέθετε ξεχωριστή πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όπως έλεγαν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά στη Βουλή θα υπερψήφιζε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Λίγες ημέρες πριν, συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα ήταν βέβαιοι ότι στην πρότασή του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. δεν θα έθετε χρονικά την έρευνα από το 2012, όπως ζητούσε η Ν.Δ. για να στηρίξει το αίτημά του αλλά δεν επιθυμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι πολύ απλά δεν ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας να ελεγχθούν περιπτώσεις υποκλοπών επί των ημερών του, όπως είχαν επωνύμως καταγγείλει στελέχη όπως η Νάντια Βαλαβάνη, ο Νίκος Κοτζιάς, ο Γιάνης Βαρουφάκης (και όχι ο Γιάννης Πανούσης, που είχε καταγγείλει ότι απειλείται από συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων και όχι ότι παρακολουθείται).

Και μόνο όταν το ΚΚΕ ζήτησε διαλεύκανση των συνακροάσεων στον Περισσό, υπόθεση που ταλάνισε τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναγκάστηκε να πει στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι η πρόταση του κόμματός του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αποσκοπεί στο να ερευνηθούν υποθέσεις συγκεκριμένες και όχι χρονικές περίοδοι, άρα ο ίδιος είναι υπέρ τού να ερευνηθούν όλες οι υποθέσεις παρακολουθήσεων, ανεξαρτήτως της περιόδου που έγιναν…

Και λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταφέροντας μία «ωραία ιδέα» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία συνομιλούν, πρότειναν στον Νίκο Ανδρουλάκη το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. να καταγγείλει την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών, απέχοντας από αυτήν. Στο τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης μάλλον αντιλήφθηκε την «παγίδα» και τις επιπτώσεις του θεσμικού ατοπήματος και δεν το αποφάσισε, αν και κατά πληροφορίες αμφιταλαντεύτηκε.

Πολλά λέγονται ήδη για διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη, για μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που επιχείρησαν και επιχειρούν να τους φέρνουν κοντά, ώστε να μπορέσουν μαζί να αντιμετωπίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι από αυτά που λέγονται αλλά δεν διασταυρώνονται εύκολα και αποδεικνύονται όταν πλέον έχουν επιδράσει στις πολιτικές ή άλλες εξελίξεις.

Η υπόθεση της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, ανεξαρτήτως προθέσεων και κινήσεων που έγιναν, έφερε πιο κοντά τον Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Είναι προφανής και πασιφανής ο συντονισμός των κινήσεων, καθώς και η συμπληρωματική τακτική των δύο κομμάτων και η κοινή γραμμή σε κομβικά θέματα της υπόθεσης.

Προκάλεσε έκπληξη ακόμα και σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. η προσπάθεια που έκανε προσωπικά ο – αντ’ αυτού του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή- Μιχάλης Κατρίνης για να μην απαντήσει επί προσωπικού ο Γιώργος Γεραπετρίτης στον Αλέξη Τσίπρα όταν εν γνώσει του τον κατηγόρησε ψευδώς ότι είχε πει πράγματα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που ποτέ δεν είπε! Και όταν μετά την απάντηση Γεραπετρίτη ο κ. Τσίπρας έβαλε την ουρά στα σκέλια και ανακάλεσε, υφιστάμενος δεινή κοινοβουλευτική και πολιτική ήττα, τότε και εκείνοι που μέχρι τότε δεν ήθελαν να πιστέψουν, κατάλαβαν γιατί ο Μιχάλης Κατρίνης ωρυόταν να μην απαντήσει ο Γεραπετρίτης στον Τσίπρα. Σίγουρα πάντως όχι επειδή θα έπαιρνε δύο λεπτά από την ομιλία του, καθώς ακολουθούσε στο βήμα…

Καταστροφική επιλογή

Η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στην υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι γεγονός, ανεξαρτήτως αν αποτελούσε μία κίνηση τακτικής των Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Ανδρουλάκη χωρίς προοπτική ή μία στρατηγική απόφαση μεταξύ τους συνεργασίας στο παρόν και στο μέλλον.

Είτε είναι το πρώτο είτε το δεύτερο, θα φανεί σύντομα και η σχετική συζήτηση θα τελειώσει ή θα φουντώσει, αναλόγως των εξελίξεων. Πολλοί στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. θεωρούν ότι μία τέτοια προοπτική θα είναι καταστροφική για τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς ο κ. Τσίπρας έχει στρατηγική κυριαρχίας στο χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς και για να το πετύχει αυτό δεν επιθυμεί τρίτο υπολογίσιμο κόμμα ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά αν προέρχεται από πολιτικό χώρο που ο ΣΥΡΙΖΑ -λέει πως- θέλει να εκφράσει και να κυριαρχήσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολιτική ανάγκη να «παίζει» το σενάριο της προεκλογικής ή μετεκλογικής συνεννόησης και συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Αν δεν το κάνει, τότε δεν θα έχει προοπτική εξουσίας εν όψει των επόμενων εκλογών και οι πολίτες την κρίσιμη ώρα της κάλπης αυτά τα μετρούν διπλά και τρίδιπλα.

Κατά απολύτως έγκυρες πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, αυτό ακριβώς το επιχείρημα έχει χρησιμοποιήσει ο ίδιος ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ σε κλειστές κομματικές συσκέψεις -όχι μόνο στενές, όπως του πρωινού καφέ, αλλά και ευρείες, όπως του Πολιτικού Συμβουλίου- για να κάμψει τις αντιδράσεις όσων διαφωνούν με την προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ/ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Οι ίσες αποστάσεις

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. κυρίως από όσους ψηφοφόρους του κόμματός του κινούνται στο εν πλήρη ισχύι αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα, ανέδειξε από την αρχή τη γραμμή των ίσων αποστάσεων έναντι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Και ως ένα βαθμό τού «έβγαινε». Δεν μπορούσε, όμως, να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα της χαμηλής αναγνωρισιμότητάς του και της κατ’ επέκταση μικρής συμβολής του στις πολιτικές εξελίξεις.

Εξ αντικειμένου, η υπόθεση της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ ανέβασε τις πολιτικές του μετοχές, τον έβαλε στο κάδρο. Και στον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη προφανώς σκέφτηκαν ότι αν αυτή η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του αρχηγού συντηρείται και με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, τότε είναι ευπρόσδεκτη. Το τελευταίο διάστημα προσχώρησαν σε αυτή τη λογική ακόμα και στελέχη που θεωρούν την προσέγγιση Ανδρουλάκη-Τσίπρα ως «casus belli». Η στροφή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα έγινε αθόρυβα και χωρίς να ανοίξει μύτη.

Οσον αφορά μάλιστα στελέχη που βλέπουν το πολιτικό τους μέλλον σε πλήρη συνάρτηση με τη συγκρότηση αντικυβερνητικού, αντιδεξιού μετώπου ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., στελέχη όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Χάρης Καστανίδης, ο Δημήτρης Ρέππας, κατά πολλούς και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, παρακολουθούσαν ικανοποιημένοι τις τελευταίες ημέρες την απόσταση ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. να μειώνεται.

Τι τους… τσίμπησε

Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή «να προσέξουν οι πολίτες μην ψηφίσουν Ανδρουλάκη και τους προκύψει Τσίπρας» έγινε δεκτή με αιφνιδιασμό στην Κουμουνδούρου και με μεγάλη ενόχληση στη Χαριλάου Τρικούπη. Οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γράψουν στα social media ότι ο Μητσοτάκης φοβάται το μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και προσπαθεί να το διαλύσει. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι δήθεν προσπάθησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα. Στην πραγματικότητα, με αυτή του τη φράση ο Ελληνας πρωθυπουργός πέτυχε διάνα, που λένε.

Λίγες ώρες πριν, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε φροντίσει να επιστρέψει στη γραμμή των ίσων αποστάσεων. Λέγεται ότι δεν τον «τσίμπησε» μύγα, αλλά είχε ενημερωθεί και εκείνος για τα πρώτα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που άρχισαν να «τρέχουν» μόλις την περασμένη Δευτέρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. επανάφερε στα λόγια -στην ομιλία του στους βουλευτές του και στα μέλη του Πολιτικού του Συμβουλίου- τη γραμμή των ίσων αποστάσεων έναντι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. «Προπαγάνδα του Μαξίμου ότι έρχομαι εγώ κοντά στον Τσίπρα, η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο», είπε. Και αρκετές ώρες μετά, όταν τελείωνε την πρώτη του ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή το μεσημέρι της Παρασκευής, έμπειρος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. γύρισε στους βουλευτές του κόμματός του και τους έλεγε: «Αυτός έχει αναφερθεί στον Νίκο πέντε φορές και μία φορά τη λέξη ΠΑΣΟΚ δεν την έχει πει. Ολο αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛ. και αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛ. Με αυτόν πάμε να συνεννοηθούμε; Την παγίδα δεν τη βλέπουμε;».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Να καταργηθεί ο εορτασμός του Πολυτεχνείου από τα σχολεία ζητά η Αφροδίτη Λατινοπούλου

Με ένα βίντεο στα social media, η ευρωβουλευτής και επικεφαλής του κόμματος «Φωνή Λογικής», Αφροδίτη Λατινοπούλου, ζητά να καταργηθεί πλήρως ο εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνε...

Φόρτωση άρθρων...