Βήμα - βήμα ξεδιπλώνει τις στρατηγικές κινήσεις του σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναβαθμίζοντας σημαντικά το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας σε μία ευαίσθητη περιοχή.

Οι τελευταίες κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού να ανοίξει το παιχνίδι σε πεδία εκτός της Ε.Ε, επιχειρώντας να δημιουργήσει μεταξύ άλλων και ένα δίχτυ προστασίας απέναντι στη διαρκή τουρκική προκλητικότητα. Η σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα που βλέπει τα ερείσματα της στην ευρύτερη περιοχή να περιορίζονται δραματικά.

Η Ελλάδα τηρώντας χαμηλούς τόνους ανοίγει πλέον ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με τη Μόσχα μετά τις παλινωδίες Κοτζιά και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το επόμενο σαρανταοκτάωρο τα φώτα είναι στραμμένα στις διαδοχικές επισκέψεις Μητσοτάκη σε Ισραήλ και Ρωσία, οι οποίες έχουν έντονο διπλωματικό, αλλά και οικονομικό ενδιαφέρον.

Εξάλλου, η Ελλάδα μπορεί λόγω των μακροχρόνιων δεσμών φιλίας με τη Μόσχα να διαδραματίσει έναν αποτελεσματικό δίαυλο επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης ανοιχτών θεμάτων τόσο σε πολιτικό, όσο και σε αναπτυξιακό επίπεδο. Το άνοιγμα στον κ. Πούτιν δεν επετεύχθη από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλά έγιναν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι κατάλληλες κινήσεις μέσω της διπλωματικής οδού με καθοριστική τη συμβολή του υπουργείου Εξωτερικών.  

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει πολλά στη διεθνή εικόνα της χώρας, έχοντας πετύχει να αλλάξει άρδην το κλίμα, όπως αποτυπώνεται στα διεθνή φόρα αλλά και στις εκθέσεις των αναγνωρισμένων  οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα αξιοποιεί σε κάθε ευκαιρία τις ικανότητες του στην αγγλική γλώσσα για να υποστηρίζει την πορεία αλλαγής και εκσυγχρονισμού της Ελλάδας στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.