Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Η σημασία του χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Παρασκήνιο

Ο προσφάτως εκλεγμένος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας είναι από χθες ο νέος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, γεγονός που ισοδυναμεί με αναβάθμιση της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω του υψηλού ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και σε συνδυασμό με τις άριστες σχέσεις που έχει με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, κατάφερε να πετύχει το καλύτερο δυνατό, μετά από σκληρά παζάρια και διαπραγματεύσεις.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Οι πόροι που θα πέσουν στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια ανέρχονται σε πάρα πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι για να μην υπάρχουν... παρεξηγήσεις. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανέλαβε χαρτοφυλάκιο όχι για να έχει η Ελλάδα... βύσμα και να παίρνει κονδύλια, αλλά για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά.

Η Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει, καθώς στον τομέα των μεταφορών υπάρχουν μεγάλες προοπτικές, ενώ το συγκριτικό πλεονέκτημα μας στον τουρισμό μας κατατάσσει πολύ ψηλά στους ωφελημένους των σχετικών προτεραιοτήτων του χαρτοφυλακίου. Αν λάβουμε υπόψιν ότι κάποτε μας έδιναν χαρτοφυλάκια για τα... ψάρια και τις... μηχανότρατες, είναι προφανές ότι πρέπει να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Αναμφίβολα, τον κεντρικό σχεδιασμό τον έχει η Κομισιόν, η οποία καλείται να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες της.

Τολμούμε να πούμε ότι αρχίζει μια πολύ ενδιαφέρουσα πενταετία για την Ελλάδα, όπου μπορούν να γίνουν μεγάλα πράγματα στον τομέα των μεταφορών και του τουρισμού. Το πόσο μεγάλο θα είναι το όφελος, θα εξαρτηθεί από τη συνέπεια και την αξιοπιστία μας, η οποία είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Βέβαια, η διάθεση των κονδυλίων θα εξαρτηθεί και από τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες που θα επικρατούν στην Ευρώπη τα προσεχή χρόνια.

Πραγματικά, αρχίζει μια νέα εποχή υψηλών προσδοκιών και περιμένουμε μέσα στους προσεχείς μήνες να δούμε απτά δείγματα γραφής της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικότερα στον συγκεκριμένο τομέα ευθύνης που ανέλαβε ο κ. Τζιτζικώστας, καθώς μας αφορά άμεσα και στον υπέρτατο βαθμό.

Ο νέος επίτροπος πρέπει να τακτοποιήσει πρώτα τα θέματα με τη διαδοχή του και να σχεδιάσει τη νέα του καθημερινότητα μεταξύ Βρυξελλών και Στρασβούργου, με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, η δική του επιτυχία στο χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε, θα συνιστά και εθνική επιτυχία...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η χιουμοριστική ανάρτηση του Παπαστεργίου – Η φωτογραφία που πάντα ήθελε να βγάλει

Μια φωτογραφία που πάντα ήθελε να βγάλει έβγαλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης σ...

ΣΥΡΙΖΑ: Στον «αέρα» συνέδριο και εκλογές - «Πάγωσαν» λογαριασμοί εξαιτίας χρεών, απλήρωτοι οι εργαζόμενοι από τον Αύγουστο

Σοβαρή οικονομική κρίση πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι λογαριασμοί του κόμματος έχουν μπλοκαριστεί, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για οφειλή άνω των 200.000 ευρώ προς προμηθευτή ...

Φόρτωση άρθρων...