Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Η στρατηγική Μητσοτάκη για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, μεγάλες οι προκλήσεις τους επόμενους μήνες

Παρασκήνιο

Οι αναταράξεις που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και η απόφαση της Μόσχας να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του Nord Stream 1 για λόγους συντήρησης του δικτύου, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη για το τι μέλλει γενέσθαι. Η αβεβαιότητα αυτή επιβάλλει επιτάχυνση των διαδικασιών για τη σταδιακή απεξάρτηση της Ε.Ε από τη Ρωσία.

Στην Ελλάδα η Κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση και μελετά προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις, με κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού». Η χώρα μας, όπως εξάλλου τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα πρόσφατα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB - εργάζεται από καιρό, ώστε να είναι σε ετοιμότητα για τα χειρότερα ακόμη και για το ακραίο σενάριο πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Το ολιστικό σχέδιο της Κυβέρνησης σε αγαστή συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο έχει βασικό στόχο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την ικανότητα της να ανταπεξέλθει ακόμα και σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Πιο συγκεκριμένα:     

- Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού.

- Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

- Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις, ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, «Πτολεμαΐδα 5».

- Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής Φυσικού Αερίου ώστε, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, να έχουν  τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου σε diesel.

- Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας και αλληλεγγύης, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο φετινός χειμώνας θα αποτελέσει μια μεγάλη πρόκληση για την Κυβέρνηση, σε μία περίοδο που η Ευρώπη τρέχει πλέον εκ των υστέρων για να διασφαλίσει την ενεργειακή της αυτονομία.  

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, η παγίδα για το ΠΑΣΟΚ και οι κινήσεις Μητσοτάκη για να αποφευχθεί πολιτική αστάθεια

Μεθαύριο θα έχουμε τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βαδίζει από διάσπαση σε διάσπαση, έχοντας κατοχυρώσει το... παγκόσμιο ρεκόρ απώλειας του θεσμικού ...

Φόρτωση άρθρων...