Την πρόταση για την καθαίρεση της Εύας Καϊλή από την θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταψήφισε μόνο ένας ευρωβουλευτής.
Πρόκειται για τον 53χρονος Κροάτης δικηγόρο και πολιτικό, Μισλάβ Κολακούσιτς, ο οποίος εκπροσωπεί την χώρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2019, όταν και εκλέχτηκε ως ανεξάρτητος.
Ακόμα, είχε υπηρετήσει ως δικαστής στο Εμπορικό Δικαστήριο του Ζάγκρεμπ.
Ο Kολακουσίκ αποτελεί μέλος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ οι αμφιλεγόμενες θέσεις του για τον εμβολιασμό πυροδότησαν έντονο σχολιασμό τα προηγούμενα πανδημικά χρόνια. Το 2018 ίδρυσε ΜΚΟ κατά της διαφθοράς και υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με βάση το βιογραφικό που είναι αναρτημένο στον επίσημο ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
Κατάρτιση (τίτλοι και πτυχία)
1997: Πτυχίο Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ
2000: Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δικηγόρου
Επαγγελματική σταδιοδρομία
1998-2000 : Ασκούμενος δικηγόρος στο Εμποροδικείο του Ζάγκρεμπ
2000-2001 : Νομικός σύμβουλος στο Εμποροδικείο του Ζάγκρεμπ
2001-2005 : Νομικός σύμβουλος στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας της Κροατίας
2005-2011 : Ανώτερος νομικός σύμβουλος στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας της Κροατίας
2011-2019 : Δικαστής του Εμποροδικείου του Ζάγκρεμπ
Άλλες δραστηριότητες
2018: Πρόεδρος της ΜΚΟ «Antikorupcija», μιας πρωτοβουλίας πολιτών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία ιδρύθηκε το 2018, με σκοπό τη δημιουργία, στην κροατική κοινωνία, μιας ισχυρής πλατφόρμας υποστήριξης για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, την προστασία των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων και την προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες.
Οι θέσεις κατά του εμβολιασμού
Τον Ιανουάριο του 2022, στη διάρκεια Συνόδου και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δεν δίστασε να συγκρίνει το μέτρο υποχρεωτικότητας εμβολιασμού με τη θανατική ποινή.
Είχε υποστηρίξει, δε, ότι χιλιάδες κόσμου έχουν πεθάνει από τον εμβολιασμό, επικαλούμενος στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Ο ΕΜΑ, από την πλευρά του, ωστόσο είχε απαντήσει τονίζοντας ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τέτοιου είδους στοιχεία.
Ο Κολακουσίκ είχε ταχθεί και κατά του Πρωθυπουργού του Καναδά, Τζαστίν Τριντό, συγκρίνοντας την πολιτική του με δικτατορικές μεθόδους όσον αφορά στην καταδίκη των αντιεμβολιαστικών διαδηλώσεων.
Ο Ευρωβουλευτής από την Κροατία είχε διατυπώσει και ένα αμφιλεγόμενο μήνυμα κατά την παράληψη των εμβολίων της Pfizer από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυριζόμενος ότι κανείς στον κόσμο, εκτός από δύο με τρία άτομα γνωρίζουν τα συστατικά των ενέσιμων σκευασμάτων.
Είχε, δε, κάνει λόγο για το "μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς" στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Ανεβάζοντας τους τόνους, στη διάρκεια Συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε καλέσει, μάλιστα, την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκινήσει ποινικές διαδικασίες κατά της Pfizer για απατηλές θεραπείες δισεκατομμυρίων.