Την περασμένη ακριβώς εβδομάδα το «Καρφί» περιέγραψε στους αναγνώστες του τον σχεδιασμό του Στέφανου Κασσελάκη να εργαλειοποιήσει σαν «Ιφιγένεια» τον Παύλο Πολάκη, προκειμένου να αποδομήσει τον Αλέξη Τσίπρα.
Μάλιστα, αρκετοί εξ όσων έχουν συνομιλήσει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, δεν συνομολογούν μόνο ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν μεγάλο «νάρκισσο», αλλά και κάτι ακόμη: ότι αρέσκεται ιδιαιτέρως να ακούει (αλλά και να λέει, κυρίως...) ότι κάνει πράγματα «που δεν κατάφερε ο Τσίπρας».
Μία από τις εμβληματικές ελλείψεις του Αλέξη Τσίπρα (για την οποία τώρα ο πρώην πρωθυπουργός το φυσάει και δεν κρυώνει, αλλά «είναι αργά για δάκρυα Αλέξη»...) είναι ότι ουδέποτε ξεκαθάρισε το ζήτημα με τον Παύλο Πολάκη.
Μόνο όταν ο Πολάκης αποδόμησε δημόσια μία συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα και όταν προέβη σε ανοιχτό εκβιασμό σχετικά με το ψηφοδέλτιο Χανίων σε βάρος της τότε ηγεσίας του κόμματος, βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, ο Πολάκης έβαλε «λυτούς και δεμένους» και το αποτέλεσμα ήταν να πάρει πίσω την απόφασή του ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Κασσελάκης, ωστόσο, δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση: όσοι βουλευτές και τομεάρχες μετείχαν στο «τριήμερο των Σπετσών» είδαν ότι η σχέση του Κασσελάκη με τον άλλοτε «μέντορά» του είναι απολύτως τεταμένη.
Επίσης, η απόφαση Κασσελάκη να αποδοκιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την άθλια ανάρτηση Πολάκη σε βάρος του γελοιογράφου της «Καθημερινής», Ηλία Μακρή, δείχνει πολλά.
Για την ακρίβεια, πλέον ο Πολάκης έχει δει την κίτρινη κάρτα και η κόκκινη... έπεται. Κοινώς, στο επόμενο στραβοπάτημα, θα είναι εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κόμματος.
Είναι σχέδιο του Στέφανου Κασσελάκη–όχι απόφαση, σχέδιο. Σε απλά ελληνικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς αποφασισμένος να μην ανεχθεί άλλους «πολακισμούς», αλλά εύχεται να τού προσφέρει την ευκαιρία να τον καρατομήσει στο πιάτο ο Παύλος Πολάκης, για δύο λόγους.
Πρώτον, για να πραγματωθεί η αγαπημένη του φράση: ότι, δηλαδή, «κάνει ό,τι δεν τόλμησε και δεν έκανε ο Τσίπρας». Δεύτερον, για να ξεμπερδέψει
από έναν μελλοντικό αντίπαλο στην μάχη της ηγεσίας, αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές.
Ναι, καλά καταλάβατε: ο Στέφανος Κασσελάκης υποψιάζεται ότι μετά τις Ευρωεκλογές, ειδικά αν έχουν επιβεβαιωθεί οι προβλέψεις και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν συντριβή, ο Παύλος Πολάκης θα βγει μπροστά–θα είναι μεταξύ εκείνων που θα βγουν μπροστά, για την ακρίβεια. Αν, όμως, δεν ανήκει στο κόμμα και την Κοινοβουλευτική
Ομάδα, τότε δε θα μπορεί να είναι υποψήφιος –και, άρα, θα έχει γλιτώσει από έναν απειλητικό αντίπαλο όταν θα δώσει την μάχη της επανεκλογής του...
Σε αυτή τη λογική, να «καθαρίσει» από τώρα το τοπίο, οι αναγνώστες του «Αγκιστριού» μπορείτε να ποντάρετε από τώρα ποιες θα είναι οι προβληματικές σχέσεις κορυφής του επόμενου διαστήματος.
Θα αφορούν όλους όσους φοβάται ο Στέφανος Κασσελάκης, όταν και αν ανοίξει η προεδρική κούρσα και ο ίδιος θελήσει να «τρέξει» την επανεκλογή του.
Συγκρατήστε τρία ονόματα: Νίκος Παππάς, Σωκράτης Φάμελλος, Διονύσης Τεμπονέρας. Το επόμενο διάστημα, οι σχέσεις των τριών προαναφερθέντων με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα δοκιμαστούν, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης φοβάται πως όταν ανοίξει ο χορός της αμφισβήτησής του και ο ίδιος θελήσει να διεκδικήσει την επανεκλογή του «αδιαμεσολάβητα» -όπως συνηθίζει να λέει- τότε οι συγκεκριμένοι θα είναι οι μόνοι που μπορούν να τον απειλήσουν.
Οι διάφοροι «Κασελίστας» εντός κόμματος έχουν ήδη θέσει στο μικροσκόπιο, υπό στενή παρακολούθηση, κάθε κίνηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, του τομεάρχη Οικονομικών και του γνωστού και δημοφιλούς εργατολόγου –που, πάντως, ως τώρα, έχει αποφύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι να «μετρηθεί» σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία, πλην της ανάδειξης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Για τον Φάμελλο, οι «Κασελίστας» φέρονται να θεωρούν ότι όσο απλώς εκτελεί τις οδηγίες του Κασσελάκη, δε θα μπορεί να πείσει μετά τις Ευρωεκλογές ότι μπορεί να φέρει νέο αέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η φωτογραφία που δείχνει τον Κασσελάκη να κάθεται έξω από την ανοιχτή πόρτα της Ολομέλειας της Βουλής και να «επιτηρεί», την περασμένη Τρίτη, τον Φάμελλο, την ώρα που μιλάει στο βήμα.
Σε ό,τι αφορά στον Παππά, τα πράγματα είναι σύνθετα: ο τομεάρχης Οικονομικών ελέγχει μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού και δεν έχει κρύψει τις τάσεις του για πολιτική αυτονόμηση και διακριτό πολιτικό προφίλ.
Ωστόσο, επειδή έχει ήδη χάσει μία φορά από τον Στέφανο Κασσελάκη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον φοβάται ως «αντίπαλον δέος», στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί οι συμμαχίες που μπορεί να συνάψει –αν βρεθεί ένας δυνατός υποψήφιος με τον οποίο θα συμμαχήσει εκείνος που έχει τα κλειδιά του κομματικού μηχανισμού, τα πράγματα μπορούν να καταστούν δύσκολα...
Τέλος, ο Τεμπονέρας θεωρείται κι εκείνος αστάθμητη μεταβλητή και γι’ αυτό, η στήλη θα τού συνιστούσε να... προσέχει. Δεν είναι απειλή. Ούτε καν προειδοποίηση. Είναι απλώς η πληροφορία και η γνώση ότι ο Στέφανος Κασσελάκης περιμένει το πρώτο δημόσιο «στραβοπάτημα» για να τον «καθαρίσει».