Όπως σήμερα τελικά αποκαλύφθηκε ο μάρτυρας που - σύμφωνα με τα όσα διακινούσαν όλα τα προηγούμενο διάστημα τα «παρασυστήματα» του ΣΥΡΙΖΑ στα Μέσα Ενημέρωσης - έδωσε στοιχεία «φωτιά» για το C4I στην Δικαιοσύνη, είναι ο πρώην Γραμματέας της Διεύθυνσης Εξοπλισμών της περιόδου Μεϊμαράκη, Ευάγγελος Βασιλάκος.

Ένα πρόσωπο που και κατά παρελθόν έχει απασχολήσει τα Μέσα Ενημέρωσης, με σειρά «θορυβωδών» καταγγελιών του κατά πρώην υπουργών Άμυνας , από τον Μειμαράκη και τον Άκη μέχρι και τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Τον Γιάννο Παπαντωνίου αφορά η δικογραφία για το C4I στην Βουλή

Τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου εμπλέκει η δικογραφία που διαβιβάστηκε στην Βουλή και αφορά την υπόθεση ανάθεσης του C4I στην αμερικανική εταιρεία SAIC.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το protothema.gr τον πρώην υπουργό εμπλέκει ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Ευάγγελος Βασιλάκος ο οποίος στις 5 Νοεμβρίου 2018 εμφανίστηκε στον αρμόδιο ανακριτική και συνέδεσε τον πρώην υπουργό με μίζες για το C4I.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι οι αναφορές του κ. Βασιλάκου στηρίζονται αποκλειστικά σε εκτιμήσεις.

Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας επισημαίνει ότι σύμφωνα με την εμπειρία του ο παράνομος χρηματισμός γινόταν μέσω των συμβάσεων αντισταθμιστικών ωφελημάτων (Α/Ω) και προσθέτει ότι κατά τις εκτιμήσεις του ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου δωροδοκήθηκε με ποσό τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος επισημαίνει δε ότι πιστεύει ότι γνώση της παράνομης συναλλαγής είχε και ο τότε πρωθυπουργός Κωστας Σημίτης.

Εκτός αυτών, στην δικογραφία που ξεπερνά τις 20.000 σελίδες περιλαμβάνεται και το περίφημο ημερολόγιο της κυρίας Αικατερίνης Τσακάλου, γραμματέως του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Το σύνολο του περιεχομένου του ημερολογίου Τσακάλου είχε δει το φως της δημοσιότητας σε εκτεταμένα ρεπορτάζ την περίοδο 2010 – 2011 κατά την διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που ερεύνησε τα «μαύρα» ταμεία της εταιρείας. Το επίμαχο υλικό είχε προκαλέσει εντυπώσεις καθώς περιλαμβάνει καταγραφές για ραντεβού και επαφές του κ. Χριστοφοράκου με παράγοντες του πολιτικού συστήματος της εποχής, αλλά δεν βοήθησε επι τις ουσίας τις έρευνες καθώς δεν περιελάμβανε τραπεζικούς λογαριασμούς ή ενδείξεις για παράνομο χρηματισμό.

Η καταδίκη για Απιστία του Ευάγγελου Βασιλάκου

Όπως όμως είδαμε κάνοντας μια πρώτη έρευνα, περί του προσώπου του μάρτυρα Βασιλάκου που σύμφωνα πάντα με τα Μέσα Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ «καίει» την Κυβέρνηση Σημίτη για το C4I, πέσαμε πάνω σε μια (σχετικά) πρόσφατη καταδίκη του, τον Μάιο του 2018 σύμφωνα με την οποία του επεβλήθη ποινή 16 ετών για Απιστία (με αναστολή) για την υπόθεση με τα “Sonak” που προμήθευσε στο Υπουργειο Αμύνης ο Θωμάς Λιακουνάκος.

Αντιγράφουμε από την ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών (δες εδώ) μερικούς μήνες πριν για  τις ποινές από το Εφετείο Κακουργημάτων που αφορούν τον Λιακουνάκο αλλά και τον Βασιλάκο μεταξύ άλλων.

Γράφει η εφημερίδα μεταξύ άλλων:

"Σε πολυετείς καθείρξεις μεν, με αναστολή δε, καταδικάστηκαν, χθες, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος και οι 16 συνολικά συγκατηγορούμενοί του, στην πλειοψηφία τους πρώην στελέχη του ΥΠΕΘΑ, για την υπόθεση της προμήθειας του συστήματος «Ηλεκτρονικός Πόλεμος» στον στρατό ξηράς, η οποία φέρεται να προκάλεσε ζημία εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

Το δικαστήριο προχώρησε στην καταδίκη των κατηγορουμένων, παρά την απαλλακτική εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας, αναγνωρίζοντάς τους ωστόσο τα ελαφρυντικά (κατά περίπτωση) του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Το τελευταίο μάλιστα ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε στον Θωμά Λιακουνάκο.

Ειδικότερα, οι δικαστές επέβαλαν 16ετή κάθειρξη με αναστολή στους Θωμά Λιακουνάκο και Ηλία Αρκουμανέα, πρώην ιδιοκτήτη και υψηλόβαθμο στέλεχος της Sonak, αντιστοίχως, καθώς και στους πρώην γενικούς γραμματείς Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Γιώργο Κολλίρη και Ευάγγελο Βασιλάκο.

Σε 10ετή κάθειρξη, επίσης με αναστολή, οι υπόλοιποι δεκατρείς κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, ενώ και στους 17 κατηγορούμενους επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Παράλληλα, το δικαστήριο επιδίκασε στο Δημόσιο αποζημίωση 48.408.000 ευρώ και χρηματικές ποινές από 100.000 ευρώ στους τέσσερις πρώτους και από 50.000 ευρώ για τους υπόλοιπους..."