Σαββάτο
23 Νοεμβρίου 2024

ΚΙΝΑΛ: Η επόμενη μέρα του ντιμπέιτ, οι νικητές, οι εκπλήξεις και τα ερωτηματικά

Παρασκήνιο

Ένα ξεχωριστό στίγμα για την επόμενη μέρα της παράταξης επιχείρησε να δώσει ο καθένας από τους πέντε υποψηφίους στο Κίνημα Αλλαγής στη διάρκεια του χθεσινού εφ' όλης της ύλης ντιμπέιτ.

Πέντε μόλις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι συμμετέχοντες έστειλαν ένα ισχυρό σήμα για μεγάλη συμμετοχή σε μία ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία που αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη κατάκτηση για κάθε σοβαρό πολιτικό οργανισμό και ενισχύει τους δεσμούς με την κοινωνική βάση.

Ταυτόχρονα, επιχείρησαν να περιγράψουν το προσωπικό πολιτικό τους αφήγημα για την επόμενη μέρα, βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα την ανάκτηση των σχέσεων του Κινήματος με την κοινωνία και την επανακατάκτηση του ρόλου που διαδραματίζει το ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό ως ένας από τους βασικούς πυλώνες του δικομματισμού στη χώρα τα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Ο χθεσινός ανοιχτός δημόσιος διάλογος ανέδειξε συναντίληψη σε μια σειρά σοβαρών ζητημάτων της επικαιρότητας και όχι μόνο, ενώ φώτισε τις διαφωνίες ανάμεσα τους για το πώς πρέπει να πορευτεί το ΚΙΝΑΛ στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.

Προχωρώντας σε μια ιχνηλάτηση της επίμαχης συζήτησης μπορεί κανείς να βγάλει τα εξής συμπεράσματα:

Στους νικητές συγκαταλέγεται ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εμφανίστηκε με "καθαρή" ατζέντα για τη νέα πορεία, η οποία αν και δεν τυγχάνει της αποδοχής μέρους των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, εντούτοις δίνει μια αίσθηση προοπτικής για ένα καλύτερο μέλλον.

Από τις εκπλήξεις της βραδιάς θεωρείται η παρουσία του Παύλου Χρηστίδη που κινήθηκε σε δύο κατευθύνσεις: αφενός μίλησε στη γλώσσα της νέας γενιάς πέρα από τα στενά κομματικά όρια, αφετέρου πέτυχε με έξυπνο τρόπο να εκφράσει το γεννηματικό μπλοκ με στοχευμένες αναφορές στην αείμνηστη Φώφη, ενώ κινήθηκε επιθετικά στον κ. Λοβέρδο.

Στην αντίπερα όχθη, ο Νίκος Ανδρουλάκης τήρησε περισσότερο αμυντική στάση, λαμβάνοντας υπόψη ότι προηγείται στις μετρήσεις και κατ' επέκταση ήθελε να αποφύγει το λάθος που θα το στοίχιζε. Παράλληλα πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν σε κάποια σημεία της ατζέντας στέρησε από την κοινή γνώμη τις πειστικές απαντήσεις.

Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης απηύθυναν μηνύματα για την ενότητα και την προοπτική της παράταξης.  

Την ίδια ώρα, αρνητική εντύπωση προκάλεσε η απουσία του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω πιθανόν να επηρεάστηκε από παλαιότερα ντιμπέιτ (με τον Κώστα Καραμανλή) που οι επιδόσεις του δεν έπεισαν τους πολίτες. Άλλες προσεγγίσεις μιλούν για αφ’ υψηλού αντιμετώπιση μιας ανοιχτής συζήτησης, κάτι που δεν ταιριάζει με τον χαρακτήρα και την πολιτική φιλοσοφία του πρώην πρωθυπουργού. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Με ποιον τρόπο ο Μητσοτάκης θα βγάλει «νοκ άουτ» επικοινωνιακά τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η διαγραφή του Σαμαρά με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας, ανοίγει τη συζήτηση για τη στρατηγική και την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει από δω και...

Φόρτωση άρθρων...