Ως ο πρώτος γύρος της αναμενόμενης σκληρής αντιπαράθεσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που θα συνεδριάσει αύριο για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, εκλαμβάνεται από τα κοινοβουλευτικά κόμματα η σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία θα αποφασίσει τη διαδικασία της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Ήδη επιστολές προσκλήσεις για να προσέλθουν στην επιτροπή εστάλησαν στον τέως γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, στους εισαγγελείς εφετών Βασιλική Βλάχου και Κωνσταντίνο Τζαβέλα, στον νυν διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, στον τέως και στους πρώην διοικητές της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, Γιάννη Ρουμπάτη και Θεόδωρο Δραβίλλα.
Ο αριθμός των προσκληθέντων προεξοφλεί μαραθώνια συνεδρίαση, η οποία πιθανότατα δεν θα ολοκληρωθεί σε μία ημέρα. Στο επίκεντρο της σημερινής Διάσκεψης των Προέδρων αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα του απορρήτου, η τήρηση ή η μη τήρηση του οποίου προκάλεσε αντιπαράθεση στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις της επιτροπής και την αιχμηρή παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα.
Από την πλευρά της Ν.Δ. επιμένουν ότι ο Κανονισμός της Βουλής είναι σαφής όσον αφορά τη λειτουργία της συγκεκριμένης επιτροπής και τη μυστικότητα της διαδικασίας. Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι δεν μπορεί να γίνεται δημόσιος διάλογος για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μια μυστική υπηρεσία, καθώς εκ των πραγμάτων αυτό αναιρεί τη φύση της λειτουργίας της και υπονομεύει Πρώτη μάχη των κομμάτων σήμερα στη Διάσκεψη των Προέδρων για το εάν πρέπει να ισχύσει ή όχι το απόρρητο κατά τη συνεδρίαση. την αποτελεσματικότητά της.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, από το κυβερνών κόμμα θα επιμείνουν και σήμερα ότι δεν μπορούν να ισχύσουν κατ' εξαίρεσιν πρόνοιες, αλλά θα πρέπει να τηρηθούν τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό της Βουλής. Στον αντίποδα, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνουν και σήμερα αλλά και αύριο, στη συνεδρίαση της επιτροπής, ότι θα πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμφωνία για δημοσιοποίηση ορισμένων στοιχείων που θα ρίξουν φως στην υπόθεση και δεν θα αφήσουν σκιές περί συγκάλυψης.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, που έχει το προβάδισμα του άμεσα ενδιαφερομένου, μια και η υπόθεση αφορά τον πρόεδρο του Νίκο Ανδρουλάκη, υπογραμμίζουν ότι η απόλυτη τήρηση του απορρήτου της διαδικασίας επί της ουσίας αφήνει σκιές γύρω από τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς μπορεί να αναπτύσσονται αυθαίρετα διάφορες θεωρίες για τον λόγο που παρακολουθείτο και να μη δίνονται ουσιαστικές απαντήσεις. Ετσι, από τη Χαριλάου Τρικούπη θα προσέλθουν και στη σημερινή διαδικασία με αίτημα να κοινοποιηθεί ο φάκελος για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.
Επιμένουν, δηλαδή, στο αίτημα που εξαρχής έχουν διατυπώσει, να γνωστοποιηθούν οι λόγοι παρακολούθησης. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν δεδομένο ότι η Ν,Δ. θα επιμείνει στην τήρηση του απορρήτου στο πλαίσιο της επιτροπής. Ετσι, προσανατολίζονται να ζητήσουν άρση του απορρήτου ένα βήμα πριν από την Επιτροπή Θεσμών. Να αρθεί το απόρρητο από την ίδια την ΕΥΠ, να γίνει αποχαρακτηρισμός τους και να δοθούν ως μη απόρρητα, πλέον, τα επίμαχα έγγραφα. Για την Κουμουνδούρου το αίτημα αφορά τους υπηρεσιακούς φακέλους για τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, αλλά και το αρχείο καταστροφής υλικού της τελευταίας περιόδου, καθώς, όπως αναφέρουν σχετικό, υπάρχει η υποψία ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια να συγκαλυφθούν και άλλα στοιχεία για παρακολουθήσεις.
Από την πλευρά της Βουλής βρίσκεται στο τραπέζι η πρόταση να ζητηθεί από τους βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να αφήσουν εκτός αιθούσης τα κινητά τηλέφωνά τους, ώστε να μην υπάρχει ενδεχόμενο καταγραφής ή μετάδοσης πληροφοριών της συνεδρίασης ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη.