Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Κώστας Μπακογιάννης: Απολογισμός λίγο πριν παραδώσει την δημαρχία

Η θητεία του Κώστα Μπακογιάννη στο Δήμο Αθηναίων ολοκληρώνεται. Ήταν μια τετραετία που -ακόμη και για τους πιο σκληρούς επικριτές του- αφήνει πίσω της ένα μετρήσιμο έργο, το οποίο άλλαξε αισθητά την όψη της Αθήνας στο κέντρο και τις γειτονιές, διεύρυνε την «ομπρέλα» των κοινωνικών παρεμβάσεων, ενίσχυσε τον πολιτισμό και ισχυροποίησε τη θέση της ελληνικής πρωτεύουσας στο εξωτερικό μέσα από τη διπλωματία των πόλεων.

Σε λίγες ημέρες ο απερχόμενος δήμαρχος παραδίδει στον διάδοχό του Χάρη Δούκα τα «κλειδιά της Κοτζιά», αφήνοντας πίσω του ένα μετρήσιμο έργο. Από την οικονομική διαχείριση, την ψηφιοποίηση, το πράσινο και την καθαριότητα μέχρι τις παρεμβάσεις στην κοινωνική πρόνοια, στον πολιτισμό και τον δημόσιο χώρο, τα έργα της δημαρχιακής θητείας Μπακογιάννη είτε ολοκληρώθηκαν, είτε έβαλαν τα θεμέλια για να υπάρξει συνέχεια.

Απολογισμός του έργου στο Δήμο Αθηναίων

Ανατρέχοντας στα στοιχεία του απολογισμού, η απερχόμενη δημοτική αρχή έκανε το παρακάτω έργο, κατά την τελευταία τετραετία, τόσο στην οικονομική διαχείριση όσο και στα έργα μικρής ή μεγάλης κλίμακας μέσα στην πόλη:

  • Το 2023 ο προϋπολογισμός του δήμου ξεπέρασε το ύψος του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά περίπου 30% σε σχέση με το 2019, ενώ αντίστοιχα η χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος, κυρίως από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, αυξήθηκε κατά 172% από το 2019. Περισσότερα από 540 εκατ. ευρώ εξασφαλίστηκαν για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων στο κέντρο και τις 129 γειτονιές της πρωτεύουσας, τόσο για τη θητεία που ολοκληρώνεται όσο και για αυτή που ξεκινάει.
  • Η χρηστή οικονομική διαχείριση οδήγησε στην οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών για τους Αθηναίους, κατοίκους και επαγγελματίες. Μέσα σε μία τετραετία, τα δημοτικά τέλη μειώθηκαν κατά 5 + 5%, ενώ ο οίκος Moody’s βάζοντας τη «σφραγίδα» του στην καλή διαχείριση των οικονομικών του δήμου, αναβάθμισε την πιστοληπτική του ικανότητα τρεις φορές, από το 2019 μέχρι και σήμερα.
  • Στον τομέα της καθαριότητας, η πόλη έδειξε ίσως το πιο «καθαρό» της πρόσωπο εδώ και δεκαετίες. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, συνέβαλαν τόσο η αναβάθμιση του εξοπλισμού που ανανεώθηκε με υπερσύγχρονα μέσα, όσο και η πολιτική που ακολούθησε η δημοτική αρχή με την καθιέρωση της «Κυριακής καθαριότητας» (κάθε Κυριακή μία δράση σε κάποια από τις 129 γειτονιές της Αθήνας), με τις τακτικές δράσεις αντι-γκράφιτι με μεθόδους αφαίρεσης της μουτζούρας σε περισσότερα από 52.000 τ.μ. επιφανειών, με την τοποθέτηση των πρώτων βυθιζόμενων κάδων στο κέντρο της πόλης.
  • Η Κλιματική κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο κάθε πολιτικής απόφασης, που λάμβανε η δημοτική αρχή Μπακογιάννη. Συνολικά έγιναν αναπλάσεις σε περισσότερα από 130 στρέμματα πρασίνου, δημιουργήθηκαν δέκα πάρκα «τσέπης» και φυτεύτηκαν περισσότερα από 7.000 δέντρα.
  • Παράλληλα, αναβαθμίστηκαν οι υποδομές στον Εθνικό Κήπο και τον Λόφο του Λυκαβηττού. Στην πόλη, την τελευταία τετραετία, σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου, ανακαινίστηκαν πλήρως 37 παιδικές χαρές, ενώ δημιουργήθηκαν και τρεις καινούργιες. Σημαντικό βάρος -στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας μιας φιλικής πόλης- δόθηκε και στον χώρο του αθλητισμού με την ανακαίνιση περισσότερων από 30 ανοιχτών γηπέδων στις γειτονιές.
  • Η πόλη απέκτησε περισσότερο φως. Πάνω από 25.000 φωτιστικά led έχουν ήδη τοποθετηθεί σε γειτονιές της πρωτεύουσας, προσφέροντας καλύτερο φως, αυτοματισμούς, καθώς και εξοικονόμηση ενέργειας που σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου αγγίζει το 60%.
  • Η Αθήνα απέκτησε σύγχρονες υποδομές, ασφαλείς και προσβάσιμες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ασφαλτοστρώθηκαν περισσότεροι από 850 δρόμοι της πόλης στο κέντρο και τις γειτονιές, έγινε ανάπλαση των πεζοδρομίων σε 59 δρόμους, αναμορφώθηκαν δέκα πλατείες και τριάντα πεζόδρομοι, ενώ αναβαθμίστηκαν περισσότερα από 30 σιντριβάνια.
  • Ο Δήμος Αθηναίων, κατά την τελευταία τετραετία, έγινε περισσότερο σύγχρονος και λειτουργικός για τους δημότες του. Ξεκινώντας από το «μηδέν», κατά την περίοδο της πανδημίας, η ΔΑΕΜ κατάφερε να ψηφιοποιήσει το 100% των υπηρεσιών του δήμου, αλλάζοντας προς το καλύτερο τη σχέση με τους πολίτες. Συνολικά 211 ηλεκτρονικές υπηρεσίες βρίσκονται πλέον στη διάθεση των Αθηναίων στην πλατφόρμα eservices.cityofathens.gr, στην οποία μάλιστα έχουν καταχωρηθεί μέχρι σήμερα περισσότερες από 355.000 αιτήσεις.
  • Η Αθήνα απέκτησε τον περασμένο Σεπτέμβριο το έβδομο δημοτικό ιατρείο, καλύπτοντας έτσι το φάσμα των επτά δημοτικών κοινοτήτων, με τα τρία από αυτά να λειτουργούν πλέον ως πολυδύναμα, ενώ πραγματοποιήθηκε και η μετεγκατάσταση του 3ου δημοτικού ιατρείου σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις.
  • Στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, ο Δήμος Αθηναίων, έκανε ριζικές παρεμβάσεις. Την άνοιξη του 2020, δημιουργήθηκε το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων στην πλατεία Βάθη, ένας χώρος κατάλληλος να φιλοξενήσει μέχρι και 400 άστεγους συμπολίτες μας. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ λειτούργησε ξενώνας για άστεγους χρήστες, ενώ μέσω του ΚΥΑΔΑ, ομάδες “streetwork” φροντίζουν καθημερινά, σε 24ωρες βάρδιες, τους ανθρώπους που παραμένουν άστεγοι στους δρόμους της πόλης.
  • Για την τρίτη ηλικία, η απερχόμενη δημοτική αρχή φρόντισε να αναβαθμίσει τις Λέσχες Φιλίας που βρίσκονται «απλωμένες» στις γειτονιές της Αθήνας, αλλά και να ενισχύσει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», με στόχο, όπως συχνά ανέφερε ο Κώστας Μπακογιάννης, «κανείς στην πόλη να μη μένει μόνος ή απροστάτευτος».
  • Ο Δήμος Αθηναίων για πρώτη φορά δημιούργησε την αντιδημαρχία «Πολιτικών Ισότητας, αντιμετώπισης διακρίσεων και έμφυλης βίας», συμβάλλοντας στην προσπάθεια εξάλειψης των ανισοτήτων στην κοινωνία. Το έργο αυτό ενισχύθηκε με τη δημιουργία του Κέντρου για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και του Ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους.
  • Η πόλη απέκτησε επίσης πάρκα σκύλων -πέντε σε ισάριθμες γειτονιές- και δημιουργήθηκε το Καταφύγιο του «Σωκράτη» για τα αδέσποτα, καθώς και το πρώτο δημοτικό κτηνιατρείο της πόλης σε ιδιόκτητο δημοτικό κτίριο.
  • Σημαντική παρακαταθήκη αφήνει η δημαρχία Μπακογιάννη και στον τομέα του πολιτισμού. Ορισμένα από τα πιο εμβληματικά έργα της τετραετίας, είναι το άνοιγμα του Θεάτρου του Λυκαβηττού που λειτούργησε ξανά ύστερα από 15 χρόνια -πλήρως ανακαινισμένο-, του Μουσείου Μαρία Κάλλας στην οδό Μητροπόλεως που είναι το πρώτο Μουσείο για την κορυφαία Ελληνίδα σοπράνο σε όλο τον κόσμο, αλλά και η επαναλειτουργία του Ολύμπια Μουσικού Θεάτρου, του δημοτικού κινηματογράφου ΑΒ, της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης. Σε αυτά προστίθεται και η δημιουργία του πρώτου Athens BookSpace, στην αναμορφωμένη πλατεία Ελευθερίας.
  • Υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα υποδομών όπως η ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας, της κάτω πλευράς της πλατείας Συντάγματος και της οδού Πανεπιστημίου -παρά την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των έργων τουλάχιστον στις δύο τελευταίες περιπτώσεις- άλλαξαν την όψη του κέντρου, προσελκύοντας επενδύσεις με το άνοιγμα δεκάδων πολυτελών ξενοδοχείων και την αποκατάσταση ιστορικών ακινήτων, όπως το Μινιόν.
  • Και βέβαια, μπήκαν γερά «θεμέλια» για την υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης στον Βοτανικό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας: ένα έργο πνοής για την Αθήνα, που μεταξύ άλλων θα εξασφαλίσει το νέο υπερσύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού 38.500 θέσεων, αλλά και το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο της Αθήνας, έκτασης 260 στρεμμάτων.
  • Σε όλα αυτά, προστίθενται κάποια σημαντικά «αποκτήματα» που κατάφερε να εξασφαλίσει ο δήμος, κυρίως από φορείς του δημοσίου, δίνοντάς τους ξανά ζωή, αλλά και τη δυνατότητα να επανασυνδεθούν με την πόλη: Το γήπεδο ποδοσφαίρου 8,5 στρεμμάτων στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή, το παλαιό εθνικό τυπογραφείο στη Σανταρόζα, το ιστορικό αναπαυτήριο του Δημήτρη Πικιώνη στον λόφο Φιλοπάππου, το Ολυμπιακό κολυμβητήριο στην περιοχή του Ζαππείου, το Θέατρο «Εμπρός», ο λόφος Αρδηττού, εντάχθηκαν πλέον στην περιουσία του δήμου και βρίσκονται στη διάθεση της νέας δημοτικής αρχής για να αξιοποιηθούν τα επόμενα χρόνια προς όφελος των Αθηναίων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στον εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά από μήνυση - Πέρασε τη νύχτα στη ΓΑΔΑ

Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων μεταφέρθηκε η Ειρήνη Μουρτζούκου προκειμένου να παρουσιαστεί ενώπιον του εισαγγελέα μετά από μήνυση που υποβλήθηκε εναντίον της για συκοφα...

Φόρτωση άρθρων...