Πρόταση για φορολογική μεταρρύθμιση και ανταποδοτική φορολόγηση έκανε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος ζήτησε να συνδεθεί η εκάστοτε δαπάνη με τον φόρο για να ξέρουν όλοι οι Έλληνες τι ακριβώς πληρώνουν και που πηγαίνουν τα χρήματα.
“Η Ελλάδα σήμερα έχει 104 φόρους, αυτό είναι ένα πραγματικό χάος. Δεν έχουμε καν φορολογικό κώδικα. Οι πολίτες δεν έχουν σαφή εικόνα που πηγαίνουν τα χρήματά τους, και πόσα δίνουν για κάθε κρατική παροχή. Δεν γνωρίζουν πόσα δίνουν για νοσοκομεία, σχολεία, αστυνομία, δρόμους, Εθνική Άμυνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε συζήτηση για φόρους να γίνεται μονομερώς. Ακούμε τα κόμματα να λένε “Να μειωθεί ο τάδε φόρος γιατί είναι άδικος”, ενώ το ίδιο και για τις δαπάνες για τις οποίες ζητούν “να δώσει η κυβέρνηση περισσότερα εκεί γιατί αξίζουν περισσότερα” επισήμανε με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε.
Όπως εξήγησε το συγκεκριμένο πρόβλημα λύνεται μόνο αν συνδεθεί η δαπάνη με τον φόρο, καταργήσουμε την πλειοψηφία των φόρων που σήμερα επιβάλλονται σε μια κατάσταση (π.χ. έχω ακίνητο) ή μια πράξη (π.χ. τέλη κυκλοφορίας, εισόδημα) και προχωρήσουμε σε αντικατάστασή τους με φόρο Υγείας, Παιδείας, Υποδομών, Ασφάλειας, Εθνικής Άμυνας, και ότι ακόμη είναι εμφανές ως κρατική παροχή προς τον πολίτη. “Ο κάθε πολίτης με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα ξέρει πόσα πληρώνει για κάθε υπηρεσία αλλά θα μπορεί να την αξιολογεί με σωστά δεδομένα. Οπότε αν έρθει ένα κόμμα και πει “πρέπει να αυξήσουμε τους μισθούς των γιατρών στο ΕΣΥ, τότε ταυτόχρονα θα λέει ότι πρέπει να αυξηθεί και ο φόρος Υγείας. Έντιμα πράγματα. Τελειώνουμε με το λαϊκισμό και τον παραλογισμό”, είπε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
«Υπάρχουν περιθώρια να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα»
Επιπρόσθετα, τόνισε πως το 2019 τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα είναι 2,1 δις, το 2020 1,7 δις και το 2021 1,9 δις και ανέφερε πως υπάρχουν περιθώρια να μειωθεί. «Το 2019 τα έσοδα από τον φόρο είναι μειωμένα. Αυτό συμβαίνει γιατί πληρώνουμε ειδικό φόρο κατανάλωσης όχι επί της τιμής αλλά επί των λίτρων. Πολύς κόσμος χρησιμοποιούσε το αυτοκίνητό του γιατί φοβόταν τα ΜΜΜ. Σήμερα πας στο βενζινάδικο και δεν λες βάλε μου 50 λίτρα. Λες βάλε μου 50 ευρώ. Σε αυτά τα χρήματα αν δει κανείς την αναλογία φόρων και αξίας καυσίμου, η αναλογία είναι καλύτερη σε σχέση με το 2018 και το 2019.», δήλωσε.
«Υπάρχει περιθώριο να μην έχουμε ζημιά στα δημοσιονομικά αν μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, διότι δεν θα μειωθεί η δαπάνη που κάνει ο Έλληνας οδηγός στη βενζίνη που βάζει. Οι Έλληνες πολίτες αξίζουν να ξέρουν που πηγαίνουν τα χρήματά τους», επισήμανε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.