Μία δύσκολη εξίσωση μεταξύ της ανάγκης για την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς και της επιβολής των αναγκαίων μέτρων για την αναχαίτιση της επέλασης της "Όμικρον" καλείται να λύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία κρίσιμη καμπή για τη χώρα, με τις προβλέψεις για την επόμενη χρονιά να δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας και τους πολίτες να αναζητούν διέξοδο από τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουν εδώ και δύο περίπου χρόνια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η εκτόξευση των κρουσμάτων σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα κατέστησε την επιβολή αυστηρότερων μέτρων μονόδρομο. Ωστόσο, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη έχουν ήδη βάλει στο μικροσκόπιο τους τα δεδομένα και οι επόμενες μέρες θα κρίνουν την περαιτέρω αυστηροποίηση των σχετικών αποφάσεων.

Στην παρούσα φάση όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στη διαχείριση της πανδημίας χρειάζεται να επιδείξουν ψυχραιμία και σοβαρότητα, ώστε να αποφευχθούν τόσο το κλίμα του φόβου, όσο και αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις που καλλιεργούν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα στους πολίτες.

Αυτό αφορά και τους ειδικούς που πολλές φορές παρελαύνουν σε καθημερινή βάση στα τηλεοπτικά πάνελ και λέγοντας ο καθένας την προσωπική του άποψη αυξάνουν τους δείκτες αυτοσυντήρησης και πανικού μέσα στην κοινή γνώμη.

Την ίδια ώρα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που σηκώνει διαρκώς τους τόνους επιχειρώντας να κερδίσει μικροκομματικά οφέλη, ενώ αποφεύγει εντέχνως να κάνει την οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση και για μεγάλο χρονικό διάστημα κλείνει το μάτι στους ανεμβολίαστους.

Παρ’ όλα αυτά στις κατ' ιδίαν συζητήσεις των ειδικών συζητείται και ένα αισιόδοξο σενάριο για την πορεία της πανδημίας, σύμφωνα με το οποίο η μετάλλαξη Όμικρον θα αποτελέσει την αρχή του τέλους των σοβαρών λοιμώξεων και μέσα στο επόμενο έτος ο κορωνοϊός θα λάβει τη μορφή άλλης μιας γρίπης που θα αντιμετωπίζεται με τον ετήσιο εμβολιασμό.