«Θα αναπτύξουμε περίπου 2600 σημεία σε όλη την Ελλάδα με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Τις προηγούμενες μέρες ζητήσαμε από τους δήμους να μας υποδείξουν σημεία και εντός του επόμενου έτους θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη σημείων δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, όπου θα μπορεί κάποιος είτε σε πλατεία ή σε κάποιο πολιτιστικό κέντρο να έχει δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ».
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Λιβάνιος, στο πλαίσιο του Forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» με θέμα «Έξυπνες πόλεις και Ψηφιακής Μετασχηματισμός».
Ο Θεόδωρος Λιβάνιος επεσήμανε ότι χρειάζεται μεράκι από την πλευρά των δημάρχων, «δε νοείται ψηφιακός μετασχηματισμός αφήνοντας την αυτοδιοίκηση από έξω. Διότι είναι αυτή που έρχεται καθημερινά κοντά στον πολίτη» και συμπλήρωσε ότι «το πρόγραμμα έξυπνων πόλεων είναι μια σημαντική αρχή και εκεί πάνω θα γεννηθούν και νέες ιδέες».Σχετικά με τα προβλήματα κυκλοφορίας τους στις πόλεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με προβλήματα αναπηρίας, υπογράμμισε: «υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν και είναι παράλληλα πράγματα. Είναι σημαντικό το να βοηθήσουμε το επίπεδο ζωής αυτών των ανθρώπων κάνοντας χρήση των τεχνολογιών».
Ο υφυπουργός έκανε λόγο για επανάσταση και αλλαγή φιλοσοφίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πήραμε τον πολίτη από τη λογική του κλητήρα και τον πήγαμε στο επίκεντρο των διαδικασιών» και αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών την οποία έχει πραγματοποιήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημείωσε να «μην ξεχνάμε ότι πριν από δέκα χρόνια πηγαίναμε στα ΚΕΠ, αυτή η φιλοσοφία αλλάζει, είμαστε σε καλό δρόμο και σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε ξεπεράσει και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες» με παράδειγμα την επιτυχία του καινοτόμου συστήματος εμβολιασμού.
Μιλώντας για τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο, το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας των παιδιών ή ο έγκαιρο υπενθυμιστικό μηχανισμό εμβολιασμών σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας τόνισε ότι «πάμε στη λογική αποθήκευσης και απλοποίησης της διαδικασίας για τα ιατρικά δεδομένα πάντα με γνώμονα την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Όπως ανέφερε ο Σάββας Λιβάνιος, ήδη οι διαθέσιμες υπηρεσίες στο gov.gr φτάνουν περίπου τις 1.300 και διαρκώς θα αυξάνονται νέες υπηρεσίες, όπως συνέβη με την προσθήκη του αντιγράφου του βιβλίου συμβάντων της αστυνομίας, «ενώ προχωράμε σε άλλες υπηρεσίες όπως είναι η επίδοση κλήσεων για μάρτυρας σε δικαστήριο».
Ο υφυπουργός επισήμανε ότι «το σύστημα ανταποκρίνεται πλήρως άσχετα με τον φόρτο επισκεψιμότητας όπως στις περιπτώσεις με τα self test. Ό,τι προβλήματα παρουσιάζονται αντιμετωπίζοντας άμεσα». Μιλώντας για την ανταπόκριση του κόσμου τόνισε ότι «το ζει στην καθημερινότητά του, είναι κάποια πράγματα που αλλάζουν τη ζωή του».
Σχετικά με το κόστος του διαδικτύου τόνισε ότι «είναι χαμηλό, είμαστε από τις καλύτερες χώρες στην ανάπτυξη του 5G δικτύου και με την πρωτοβουλία δημιουργίας του ταμείου ΦΑΙΣΤΟΣ επιδοτείται ουσιαστικά η ανάπτυξη start ups οι οποίες θα αναπτύξουν εφαρμογές για 5G τεχνολογία».
Ακόμα, πρόσθεσε ότι «είναι ευχάριστο ότι μεγάλοι πάροχοι έχουν ανακοινώσει σημαντικές επενδύσεις ανάπτυξης του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας. Ως υπουργείο ολοκληρώθηκε πρόσφατα ο διαγωνισμός για επιδότηση γρήγορης οπτικής ίνας σε περιοχές που δεν υπάρχει εμπορική ζήτηση. Προσπαθούμε να επιδοτήσουμε με το πρόγραμμα Ultrafast Broadband και σε περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή ζήτηση.
Επίσης, σχετικά με την εξοικείωση των πολιτών όσον αφορά στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και τις ψηφιακές δεξιότητες ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε ότι «βελτιώνεται μέρα με τη μέρα. Και αυτό οφείλεται σε δυο πράγματα. Πρώτον ότι πολλές εφαρμογές είναι πλέον διαθέσιμες ψηφιακά και οπότε λειτουργεί ως ένα κίνητρο και δεύτερον ότι η τεχνολογία έρχεται πολύ κοντά όπως για παράδειγμα με τα smartphones.
Πλέον δεν είμαστε τόσο ψηφιακά αναλφάβητοι, το ίντερνετ φτάνει σε πολλά σπίτια».
Επίσης, αναφέρθηκε και στα προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης των δημοσίων υπαλλήλων και τους απλούς πολίτες που μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα στην Ψηφιακή Ακαδημία.