Συνέντευξη στον REAL FM 97,8 παραχώρησε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.

Σχολιάζοντας την επικείμενη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εν μέσω κλιμάκωσης της τούρκικης προκλητικότητας, ο κ. Μάντζος τόνισε ότι «στα εθνικά ζητήματα δεν χωρούν διαφορετικές γραμμές και αποχρώσεις. Πρέπει να έχουμε μία ενιαία φωνή στο εξωτερικό της χώρας, ειδικά όταν ζούμε μέσα σε ιδιαίτερες γεωστρατηγικές συνθήκες. Όταν έχεις το διεθνές δίκαιο με την πλευρά σου, άλλωστε, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Εμείς αυτό που περιμένουμε από την Κυβέρνηση είναι να εξακολουθήσει να διεθνοποιεί το ζήτημα και ειδικά μέσα στην Ευρώπη».

Αφού ξεκαθάρισε ότι ένας διεθνής ταραξίας όπως η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρείται υπό ένταξη χώρα, ο Δ. Μάντζος υπενθύμισε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2020 με πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη για «εμπάργκο εξοπλισμών προς την Τουρκία. Δεν νοείται το 2022 ένα κράτος-μέλος της ΕΕ όπως η Ελλάδα που φρουρεί τις πύλες της Ευρώπης προς τα ανατολικά να φοβάται και να ανταγωνίζεται ένα κράτος το οποίο εξοπλίζεται από Ευρωπαίους εταίρους», ενώ για το μεταναστευτικό ζήτημα επισήμανε ότι «η Τουρκία πρέπει να εκτεθεί για την εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών και, φυσικά, η Ελλάδα να διαλύσει κάθε σκιά, αποδεικνύοντας ότι παραμένει πιστή στην ισορροπία ανάμεσα στη φύλαξη των συνόρων και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στη χθεσινή συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου, ο Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε ότι στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής «είμαστε ικανοποιημένοι και από το κλίμα και από το περιεχόμενο της συζήτησης. Ξεκίνησε από τα εθνικά, προχώρησε στη γενικότερη ανασφάλεια που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία από την οικονομική και ενεργειακή κρίση και κατέληξε στα θεσμικά ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και των συνταγματικών ελευθεριών».

Σχετικά με το θέμα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «τόσο την ανάγκη άμεσης διαλεύκανσης της υπόθεσης όσο και το γεγονός ότι οποιαδήποτε παρακολούθηση από την ΕΥΠ πρέπει να ερμηνεύεται με εντελώς στενά κριτήρια, με έλεγχο και λογοδοσία». Επιμένοντας στην έννοια της λογοδοσίας, ο Δημήτρης Μάντζος μίλησε για «ευθεία αναφορά από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.Η Βουλή με την Εξεταστική της Επιτροπή και η Δικαιοσύνη ερευνούν την υπόθεση. Εκεί πρέπει να λογοδοτήσει η ΕΥΠ για το κατά πόσον εφάρμοσε με στενά κριτήρια και στενή ερμηνεία το Νόμο, όσον αφορά στους λόγους και την αιτία παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη».

Απαντώντας στο σχόλιο του κ. Τσίπρα ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει σαφή δημόσια θέση επί του απορρήτου, ο κ. Μάντζος αποσαφήνισε ότι «εμείς δεν πήγαμε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να βρούμε συνήγορο υπεράσπισης, αλλά να θέσουμε το ζήτημα στο υψηλότερο πολιτειακό επίπεδο. Ένας μόνο άνθρωπος σε αυτή τη χώρα μπορεί να σηκώσει το πέπλο της σιωπής και του σκότους στην υπόθεση: ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ως διοικητικός και πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ».

Σχολιάζοντας, τέλος, τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών, ο Δημήτρης Μάντζος εκτίμησε πως «κάθε πολίτης της χώρας αυτήν τη στιγμή καλείται να αξιολογήσει πολιτικές προτάσεις, όχι σενάρια. Έχουμε παγιδευτεί σε μία σεναριολογία μελλοντολογική, ξεχνώντας τη λαϊκή ετυμηγορία. Το μοίρασμα των υπουργείων δεν μας αφορά ως πρακτική. Εμείς εργαζόμαστε καθημερινά και περπατάμε όλη την κοινωνία ως κόμμα για να επικοινωνήσουμε το νέο μας πρόγραμμα. Είναι ένα στοίχημα ενίσχυσης της πολιτικής μας πρότασης, ότι εμείς είμαστε η εναλλακτική απέναντι στον καθεστωτισμό, στη συντήρηση, στα παιχνίδια με τους θεσμούς. Έτσι θέλουμε να αξιολογηθούμε».