Αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, άφησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.
Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ έκανε μία αποτίμηση της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στους Sunday Times, ο κ. Μάντζος τη χαρακτήρισε «δηλωτική πολλών αληθειών που ο ίδιος στην Ελλάδα δεν παραδέχεται.
Η πρώτη είναι η παραδοχή απόλυσης του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ, που αποδεικνύει την ύπαρξη ευθύνης. Και η δεύτερη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρείτο από τον κ. Μητσοτάκη ως δεδομένος κυβερνητικός εταίρος», τονίζοντας παράλληλα ότι ο Πρωθυπουργός «ομολογεί ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα και ένα πολιτικό σενάριο πίσω από αυτήν την παρακολούθηση: ότι η Νέα Δημοκρατία θέλησε να κρατήσει σε ομηρία μια ολόκληρη παράταξη».
Σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή, ο Δημήτρης Μάντζος κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «εξάγει fake news, καθώς ο ίδιος υποστηρίζει ότι έκανε τα πάντα για την αποκάλυψη της αλήθειας. Η Εξεταστική Επιτροπή δεν έκανε όσα προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής, το Σύνταγμα και τους Νόμους μας για να φτάσουμε εις βάθος τη διερεύνηση», υπογραμμίζοντας εκ νέου την απουσία κομβικών μαρτύρων της υπόθεσης.
Στάθηκε, παράλληλα, στο «περίφημο και περιώνυμο» απόρρητο, υπενθυμίζοντας το άρθρο 14 του Ν. 3649/2008 της Νέας Δημοκρατίας που δίνει το δικαίωμα και την υποχρέωση στον πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ, ήτοι τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, να άρει το απόρρητο όλων των υπαλλήλων και των διοικητών της υπηρεσίας πληροφοριών.
«Το μεγαλύτερο διακύβευμα είναι να σπάσει η αίσθηση της ανομίας, της ατιμωρησίας και της κυβερνητικής αυθαιρεσίας, με ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και κυρίως η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών έπρεπε και πρέπει στο μέλλον να έχουν κομβικό ρόλο σε αυτές τις υποθέσεις.
Πρέπει να μαθευτεί όλη η αλήθεια, όχι μόνο στο Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και σε όλους τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μάντζος.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή θεσμική οδός ενημέρωσης του Νίκου Ανδρουλάκη από την Πολιτεία για τους λόγους παρακολούθησής του: Για την ΕΥΠ είναι ανεπίτρεπτη “καινοτομία” να ενημερώσει, η Εισαγγελέα δεν προβλέπεται, η ΑΔΑΕ απαγορεύεται από τον Μάρτιο του 2021 και η Βουλή παρεμποδίζεται» και αναρωτήθηκε «αν όλο αυτό είναι κράτος δικαίου ή η δίκη του Κάφκα».
Ερωτηθείς για ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έκανε λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία να κοιτάζουμε το τρίτο κόμμα και να του ζητάμε να μας πει με ποιον θα πάει. Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ρωτήσαμε να μας πει αν θα πάει με τον κ. Καμμένο και αν θα τον αγκαλιάσει στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ο πολίτης ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ και του βγήκε ο Καμμένος» και ξεκαθάρισε:
«Όταν κάποιος ψηφίζει ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να ξέρει ότι θα βγει ΠΑΣΟΚ. Η δική μας πρόταση είναι αλλαγή πολιτικού παραδείγματος και με βάση αυτό θέλουμε να αξιολογηθούμε. Η πολιτική, για εμάς, είναι η τέχνη του εφικτού για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, όχι η τέχνη του βολικού εκλογικού σώματος.
Η ερώτηση λοιπόν δεν είναι τι λέει το ΠΑΣΟΚ για τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά το τι λέει για την κοινωνική κατοικία, τα οικονομικά προβλήματα, τη λιτότητα, τα θεσμικά. Και στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση θα έρθει από τον λαό. Ας περιμένουμε λοιπόν τις εκλογές και την αξιολόγηση, όχι με ευσεβείς πόθους, αλλά με προγραμματικές συμφωνίες».
Απευθυνόμενος, παράλληλα, στον βουλευτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Νίκο Φίλη, υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πράγματα παρόμοια με εμάς, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Όταν είπαμε εμείς για το πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τον Γενάρη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήξερε καν τι είναι αυτό», ενώ σχολίασε πως «Μετά από τόσα χρόνια κρίσης και μεγάλες ευθύνες τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ, νομίζω ότι έχουμε ωριμάσει. Το ΠΑΣΟΚ ωρίμασε πριν από όλους γιατί ήταν μόνο του στην αρχή της μεγάλης κρίσης, όταν μας κοιτούσατε και μας δείχνατε με το δάχτυλο».
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω και από τα προβλήματα της καθημερινότητας και τον επερχόμενο χειμώνα, τον οποίο ο Δημήτρης Μάντζος χαρακτήρισε μεν δύσκολο, αλλά «ίσως όχι τόσο όσο ο κ. Γεωργιάδης θέλει να παρουσιάσει για να κρατάει τον πήχυ χαμηλά ώστε να τον περάσει, φοβίζοντας και ναρκοθετώντας εν πολλοίς το επενδυτικό κλίμα». Επισήμανε, ωστόσο, την ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.
Παρουσίασε, στη συνέχεια, τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, κλιμακωτή επιδότηση με δίκαιη κατανομή βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, μέτρα και κίνητρα εξοικονόμησης, καθώς και μείωση των έμμεσων φόρων για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.
Ωστόσο, εκτίμησε ότι «όπως αργήσαμε να ακούσουμε για υπερκέρδη και φορολόγηση, δεν θα ακούσουμε ποτέ για το πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Γιατί αυτό σημαίνει σύγκρουση με τα συμφέροντα, την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια. Είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αλλεργία στη ρύθμιση, τη διαφάνεια και τους κανόνες».
Επεσήμανε, επομένως, την ανάγκη ισχυρών ελέγχων στην αγορά. «Δείτε πώς δένουν όλα: η Δημοκρατία με την ευημερία, την ασφάλεια και την καλύτερη ζωή. Γι’ αυτό επιμένουμε να μιλάμε για αλλαγή του πολιτικού παραδείγματος. Γιορτάσαμε χθες 12 χρόνια από τη μεγάλη μεταρρύθμιση της Διαύγειας για διαφάνεια και λογοδοσία στο δημόσιο βίο. Αυτό είναι το μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα του ΠΑΣΟΚ και αυτό θέλουμε να εγγυηθούμε ως ανανεωμένη παράταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας, τέλος, το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ο Δημήτρης Μάντζος σημείωσε ότι «λύσεις υπάρχουν, αν υπάρχει πολιτική βούληση, σοβαρότητα, ρεαλισμός και όχι ιδεοληψία και επικοινωνία. Είναι ο Ν.4009/2011 του ΠΑΣΟΚ που έδωσε τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να το ρυθμίσουν αυτό το ζήτημα ώστε να αντιμετωπίζεται το κοινό έγκλημα», υπενθυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τον Ιανουάριο του 2021 με αφορμή τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή, είχε καταθέσει δική του πρόταση νόμου στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.