Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Μαρινάκης στο Ειδικό Δικαστήριο: «Ο Παππάς που ζήτησε να βοηθήσω τον Καλογρίτσα για να αποκτήσει σταθμό ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Η επιθυμία να συμμετάσχει ο Καλογρίτσας στο διαγωνισμό ήταν του Τσίπρα και του Παππά», τόνισε ο εφοπλιστής και επιχειρηματίας στο Ειδικό Δικαστήριο.

Με την κατάθεση του εφοπλιστή και επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη συνεχίστηκε η ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, και τον εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016. 

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης περιέγραψε στο δικαστήριο τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον Χρήστο Καλογρίτσα, η οποία όπως είπε έγινε καθ' υπόδειξη του Νίκου Παππά. 

Σκοπός ήταν να δανείσει τα χρήματα της πρώτης δόσης για την απόκτηση άδειας τα οποία δεν διέθετε ο Χρήστος Καλογρίτσας.

«Μου ζήτησαν να συναντηθώ με τον κ. Καλογρίτσα, τον οποίο δεν γνώριζα, και να τον βοηθήσω στην πρώτη δόση. Έκλεισε το ραντεβού ο κ. Παππάς στο γραφείο μου και συναντηθήκαμε. Τα χρήματα θα δίνονταν εν είδει δανεισμού. Ο κ. Παππάς και ο κ. Τσίπρας θεωρούσαν σωστό να βοηθήσουν τον κ. Καλογρίτσα να αποκτήσει μια συχνότητα και να βάλουν δικούς τους ανθρώπους να τρέξουν το σταθμό για λογαριασμό τους και να είναι πολύ φιλικά προσκείμενος.

Θεωρώ ότι σε μια Δημοκρατία δεν θα πρέπει μια Κυβέρνηση ή ένα κόμμα να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, εκτός εάν, όπως στο παρελθόν, το ΚΚΕ είχε τον δικό του σταθμό και όλος ο κόσμος το ήξερε. Αυτό είναι ξεκάθαρο και δηλωμένο από την αρχή», κατέθεσε ο επιχειρηματίας και εφοπλιστής.

Πρόεδρος: Ήθελε να τον βοηθήσει ως φίλος ή είχε σκοπό το εγχείρημα να επεκπορεύεται από την Κυβέρνηση;

Μαρινάκης: Θεωρώ ότι η επιθυμία να συμμετέχει ο κ. Καλογρίτσας ήταν επιθυμία του κ. Παππά και του κ. Τσίπρα να μετέχει στο διαγωνισμό. Σπρώχτηκε ο κ. Καλογρίτσας στον διαγωνισμό.

Προέδρος: Πώς βγάζετε αυτό το συμπέρασμα;

Μαρινάκης: Όλη αυτή η διαδικασία να έρθουν σε επαφή μαζί μου έγινε από τον κ. Παππά για λογαριασμό του κ. Τσίπρα. Είχε τη σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα, μου έλεγε πολλές φορές ότι ήταν εντολή του κ.Τσίπρα ή είχε τη σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα.

Ξεκινώντας την κατάθεσή του ο Βαγγέλης Μαρινάκης τάχθηκε υπέρ του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, λέγοντας τα εξής:

«Θεωρώ ότι ήταν σωστό να έχουμε στην Ελλάδα τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς, γιατί έτσι θα μπορούσαν να είναι βιώσιμοι και θεωρούσα σωστό να πληρώνουν ένα τίμημα. Σωστά έπραξε η Κυβέρνηση και σωστά οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να πληρώσουν το υψηλότερο δυνατό τίμημα».

Πρόεδρος: Έχετε καταθέσει ότι την πρώτη ημέρα από την προθεσμία της πληρωμής της πρώτης δόσης επικοινώνησε μαζί σας ο κ. Παππάς και σας ζήτησε κάτι για λογαριασμό του Πρωθυπουργού. Τι ήταν αυτό;

Μαρινάκης: Θεωρώ ότι ήταν normal το να ζητηθεί η πληρωμή να γίνει το γρηγορότερο, δηλαδή την πρώτη μέρα.

Πρόεδρος: Γιατί ήταν σημαντικό;

Μαρινάκης: Θεωρώ ότι το σκέφτηκαν έτσι για να δείξουν ότι αμέσως μετά το πέρας του διαγωνισμού γίνεται η πληρωμή και όλα βαίνουν σωστά μέσα στα χρονικά πλαίσια και η όλη διαδικασία βαίνει σωστά.

Όπως είπε ο Βαγγέλης Μαρινάκης μετά τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών είχε συναντηθεί επίσημα με τον τότε υπουργό Επικρατείας, ενώ πριν από τον διαγωνισμό είχαν υπάρξει συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο συζήτησης θεμάτων που αφορούσαν τον Πειραιά, «στο πλαίσιο της νομιμότητας», όπως τόνισε ο μάρτυρας.

Περιγράφοντας τη συνάντηση στο γραφείο του με τον Χρήστο Καλογρίτσα, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Ο κ. Καλογρίτσας ήρθε στο γραφείο μου, μου εξέφρασε την επιθυμία τη δική του και της Κυβέρνησης να τον βοηθήσω οικονομικά για την πρώτη δόση για την άδεια του σταθμού. Του εξήγησα ότι ήταν δύσκολο, ότι θα μπορούσε να δώσει λανθασμένα μηνύματα στους άλλους που πήραν άδεια και σε εκείνους που δεν πήραν. Θεώρησα ότι δεν έπρεπε να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Ήταν πολλά τα εκατομμύρια, δεν ήταν κάτι προγραμματισμένο και δεν επιθυμούσα να μπω σε αυτήν την διαδικασία».

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε γιατί δέχθηκε να γίνει αυτή η συνάντηση και απάντησε: «Θεώρησα σωστό να τον δεχτώ και να τον ακούσω, δεν είχα συζητήσει στο τηλέφωνο τις λεπτομέρειες και από ευγένεια τον συνάντησα και τον άκουσα, αμέσως είπα ότι δεν θέλω να εμπλακώ. Ήταν σύντομη η κουβέντα μας κατάλαβα ότι ο άνθρωπος δεν ήθελε να εμπλακεί, πιέστηκε και αναγκάστηκε να το πράξει από αυτούς».

Πρόεδρος: Σας είπε ο ίδιος ότι δεν μπορούσε να δώσει το τίμημα;

Μαρινάκης: Η κουβέντα μας δεν επεκτάθηκε στα έξοδα συνολικά για τη λειτουργία του σταθμού, μόνο για το ποσό της πρώτης δόσης μιλήσαμε.

Πρόεδρος: Πώς εξηγείτε γιατί τελικά δεν τον βοήθησαν;

Μαρινάκης: Προσπάθησαν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Προσπάθησαν να βρουν λύση με τον Μαρινάκη, τον Κοντομηνά, δεν μπόρεσαν να το πράξουν, αλλά το προσπάθησαν. Αν έδιναν άλλη προθεσμία, θα δημιουργούσαν προβλήματα με άλλους καναλάρχες και αυτό δεν το ήθελαν. 

Ο κ. Σαββίδης έκανε μια «περίεργη» δήλωση ότι μπήκε στο διαγωνισμό ως «λαγός». Ότι δεν δόθηκε παράταση στην καταβολή της δόσης για να διευκολύνουν τον Καλογρίτσα και ο επόμενος, ο Σαββίδης, είχε φιλικές σχέσεις μαζί τους, δεν δημιουργούσε πρόβλημα.

Πρόεδρος: Γιατί όλα αυτά τα δημοσιοποιήσατε δύο χρόνια μετά και όχι τότε;

Μαρινάκης: Δεν ερωτήθηκα τότε. Δεν ήταν κάτι, αυτά όλα που είπα στη συνέντευξη με τον κ. Χατζηνικολάου είναι γεγονότα, αλλά δεν θεώρησα ότι πρέπει να καταγγείλω μετά τον διαγωνισμό, θεωρούσα ότι δεν ήταν ηθικά σωστό, αλλά δεν είδα κάποιο έγκλημα. Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση πρέπει να έχει άλλες προτεραιότητες, ότι ο κ. Παππάς θα έπρεπε να περιορίζεται στο συγκεκριμένο υπουργείο, αλλά όχι ότι είδα κάποιο έγκλημα τέτοιο που να έπρεπε να κάνω καταγγελία την ίδια ή την επόμενη μέρα.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατέθεσε ότι με την τότε Κυβέρνηση είχαν υπάρξει εντάσεις το 2017, όταν απέκτησε τον ΔΟΛ.

"Η συγκεκριμένη κυβέρνηση είχε λανθασμένη άποψη για τα ΜΜΕ. Για το πώς θα πρέπει αυτά να λειτουργούν. Ήθελαν να αλλάξουν διευθυντές και να απολυθούν δημοσιογράφοι. Αυτό δείχνει μια λάθος αντίληψη για το πώς λειτουργεί η Δημοκρατία στη χώρα μας. Κάτι παρόμοιο δείχνει και η επιθυμία της κυβέρνησης να αποκτήσει ένα τηλεοπτικό σταθμό αλλά και να αναθέσει σε συγκεκριμένους ανθρώπους να τον τρέξουν. Μεγάλο λάθος και δημιουργεί τεράστιο θέμα στην Δημοκρατία στον τόπο μας", επεσήμανε ο εφοπλιστής και επιχειρηματίας.

Εισαγγελέας: Αυτά που λέτε ότι τα γνωρίζετε για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, πώς τα γνωρίζατε;

Μαρινάκης: Όταν σε παίρνει τηλέφωνο ο κ. Παππάς και σου λέει να συναντηθείς με τον κ. Καλογρίτσα είναι πράξη που λέει πολλά. Και όταν βγαίνεις από το γραφείο του κ. Παππά και βλέπεις τον δημοσιογράφο τον κ. Κ.Αρβανίτη επίσης.

Χαριτολογώντας έλεγε με τον κ. Αρβανίτη ότι σχεδίαζαν τον σταθμό. Γνωρίζαμε ότι ο κ.Καλογρίτσας ήταν φιλικά προσκείμενος στην κυβέρνηση, ο κόσμος είναι μικρός. Ξέραμε από πληροφορίες ότι η Κυβέρνηση τον βοηθά να αποκτήσει σταθμό. Στη συνάντησή μας ήταν προφανές ότι η επιθυμία της Κυβέρνησης ήταν ο κ.Καλογρίτσας να αποκτήσει την άδεια.

Εισαγγελέας: Να μας πείτε πώς το καταλάβατε αυτό, από ποια συζήτηση; Τι σας είπαν; Σας αποκάλυψαν ευθέως αυτά τα σχέδια;

Μαρινάκης: Το πρώτο στάδιο είναι από πληροφορίες, το δεύτερο από τον ίδιο τον κ. Παππά και το τρίτο με τα ίδια μου τα μάτια. Είδα τον κ. Αρβανίτη να συζητά για το πώς θα προετοιμάσει το σταθμό, ο άνθρωπος δούλευε πάνω στον σχεδιασμό του σταθμού. Φιλικά προσκείμενος δημοσιογράφος, ο οποίος μετά έγινε υποψήφιος ευρωβουλευτής …

Εισαγγελέας: Τι σας είπε ο κ. Καλογρίτσας;

Μαρινάκης: Ό,τι έχω μπει σε αυτή τη διαδικασία και με βοηθάνε οι άνθρωποι να το πράξω. Έβλεπες έναν άνθρωπο που είχε μια άλλη δουλειά και προσπαθούσα να βρει αυτά τα χρήματα, κάτι το οποίο ήταν αδύνατο και είχε έρθει σε εμένα μετά από υπόδειξη του κ. Παππά.

Ο μάρτυρας επανήλθε στις απόψεις τις οποίες εξέφρασε αρχικά για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. "Όπως είπα θεωρούσα σωστό αυτό το διαγωνισμό, γιατί θεωρώ ότι σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα τέσσερα κανάλια ήταν αρκετά. Θα μπορούσαν να είναι βιώσιμα και κερδοφόρα. Θεωρώ ότι η κάθε επιχείρηση και ειδικά ΜΜΕ δεν πρέπει να είναι κρατικοδίαιτη.

Στη χώρα μας είναι λίγο δύσκολο να το καταλάβουμε αυτό. Αλλά περνώντας τα χρόνια και μέσα σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό και βλέποντας αντίστοιχες επιχειρήσεις στην Ευρώπη είναι κάτι που και στην Ελλάδα πρέπει να το δούμε. Να κάνεις δηλαδή ένα πλάνο για το πώς μια επιχείρηση μπορεί να είναι βιώσιμη χωρίς να χρειάζεσαι το κράτος. Εμείς αποκτήσαμε το Mega και τότε με τον covid η κυβέρνηση έδωσε σε όλα τα ΜΜΕ χρήματα για τη διαφήμιση. Εμείς τα επιστρέψαμε τα χρήματα αυτά. Τα κριτήρια για το τι θα πάρει το κάθε ΜΜΕ ήταν λανθασμένα. Επιστρέψαμε 1,3 εκατ. γιατί δεν ήθελα να έχω καμία σχέση με αυτή τη διαδικασία και τη θεωρούσα και λάθος".

Σύνεδρος: Από το '90 και μετά πώς θα χαρακτηρίζατε τη τηλεόραση από πλευράς ισότητας μετάδοσης των ειδήσεων, κλπ.;

Μαρινάκης: Εγώ θα πω για τα δικά μας μέσα. Εμείς δεν έχουμε επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες χρειάζονται το κράτος. Η ναυτιλία είναι η βασική μου επιχείρηση, έχει να κάνει με το εξωτερικό, δεν υπάρχει εκεί να ασκήσει κάποιος μια πίεση για να πάρεις μια καλύτερη δουλειά. ‘Έχουμε μάθει να τρέχουμε στον κλάδο αυτό και με δυνατούς αντιπάλους. Από τη στιγμή λοιπόν που δεν χρειάζεσαι το κράτος μπορείς να είσαι αντικειμενικός. Και νομίζω ότι αυτό το πράξαμε σωστά και αυτό φαίνεται από την ανταπόκριση του κοινού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων ο Βαγγέλης Μαρινάκης σημείωσε ότι δεν δέχθηκε καμία πίεση από τον Νίκο Παππά όταν δεν δέχθηκε να δανείσει τον Χρήστο Καλογρίτσα ούτε του ζητήθηκε κάτι άλλο από τον πρώην Υπουργό επαναλαμβάνοντας ότι δεν διέκρινε κάτι παράνομο στα όσα προηγήθηκαν.

Μαρινάκης στο Ειδικό Δικαστήριο: «Ο Παππάς που ζήτησε να βοηθήσω τον Καλογρίτσα για να αποκτήσει σταθμό ο ΣΥΡΙΖΑ»

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στα σκαριά μεγάλη επιστροφή στη Ν.Δ.

Με ένα «διπλό χτύπημα», ο Λευτέρης Αυγενάκης φαίνεται πως επιχειρεί μια «ολική επαναφορά» στις επάλξεις της μάχιμης πολιτικής. Όπως αναφέρει η στήλη «Big Mouth» του powergame.gr...

Γιατί οι πρόωρες εκλογές στη Γερμανία ενδιαφέρουν την Ελλάδα και το εγχώριο πολιτικό σκηνικό

Οι Γερμανοί πάνε σε εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου, καθώς ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επικεφαλής του συνασπισμού "φανάρι", δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και ως εκ τούτου, ακολούθησαν τα.....

Καβγάς Κωνσταντοπούλου με τον Λαμπρούλη του ΚΚΕ στη Βουλή: Είστε δεκανίκι της ΝΔ - Δεν ξέρετε την τύφλα σας

Χάος επικράτησε στη συνεδρίαση της Βουλής, κατά τη διάρκεια της 4ης ημέρας της συζήτησης επί του κρατικού προϋπολογισμού, με την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπού...

Φόρτωση άρθρων...