Τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για τη λήψη στοχευμένων μέτρων που θα αφορούν κατά κύριο λόγο τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αναζητεί το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να δημιουργήσει ένα ανάχωμα στο κύμα ακρίβειας που πλήττει τη χώρα και τα νοικοκυριά.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί προβληματισμός για την εκτόξευση των τιμών, λόγω και της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας και τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει τόσο στη μεσαία τάξη, όσο και στις ευπαθείς ομάδες που αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν σε υποχρεώσεις της καθημερινότητας.

Εκτός των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ή εξαγγελθεί, επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος, αύξηση του κατώτατου μισθού, έκτακτο επίδομα πριν από το Πάσχα, στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλες παρεμβάσεις για την ανακούφιση της κοινής γνώμης στο πλαίσιο ωστόσο της δημοσιονομικής πολιτικής.

Από τη μία πλευρά το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να παρεκκλίνει με κανένα τρόπο των στόχων που έχει θέσει για το τρέχον έτος, ενώ από την άλλη θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής που αποτέλεσε κορωνίδα της πολιτικής του Πρωθυπουργού από το ξεκίνημα της θητείας του το 2019.

Στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη αναζητούν λύσεις, αποφεύγοντας λογικές του παρελθόντος που οδήγησαν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Αυτό που συνιστά άμεση προτεραιότητα είναι η ανακούφιση στο μέτρο του δυνατού των μη προνομιούχων, καθώς γίνεται αντιληπτό πως δεν υπάρχει η δυνατότητα να μηδενιστούν οι συνέπειες της εκτόξευσης του πληθωρισμού.

Με γνώμονα λοιπόν το ρεαλισμό και την υπευθυνότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολές στα αρμόδια υπουργεία, αφενός να ανιχνεύσουν τις επόμενες κινήσεις ισορροπίας, με πιθανότερο σενάριο τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος πριν από το Πάσχα, αφετέρου να αυξήσουν τους απαραίτητους ελέγχους στην αγορά, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.