Τρίτη
24 Σεπτεμβρίου 2024

Μητσοτάκης... εξωτερικού και Κυριάκος... εσωτερικού

Παρασκήνιο

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έστειλε από τη Νέα Υόρκη το μήνυμα ότι η Ελλάδα διαθέτει πρωθυπουργό επιπέδου... Τσάμπιονς Λιγκ!

Με δύο χαρακτηριστικές ατάκες ο Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα για το πώς πρέπει να κινηθεί ο ΟΗΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "οι παγκόσμιες απειλές απαιτούν παγκόσμιες λύσεις" και ότι "υπάρχει το παγκόσμιο συμφέρον που διαπερνά το μεμονωμένο συμφέρον των κρατών".

Η Ελλάδα βρίσκεται πλησίον των δύο μεγάλων γεωπολιτικών κρίσεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Απέχουμε μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή, αν λάβουμε υπόψιν τη θέση πρωτίστως της Κύπρου και μετά του Καστελόριζου από το πεδίο των μαχών στο Ισραήλ, αλλά και του Έβρου από την Ουκρανία. Ο ιδιαιτέρως ενισχυμένος ρόλος της χώρας μας και προσωπικά του Μητσοτάκη στα ευρωπαϊκά και ευρύτερα μεσογειακά δρώμενα, μας καθιστούν ως ιδιαιτέρως υπολογίσιμη δύναμη και τα τελευταία 5 χρόνια, έχει αποδειχθεί ότι οι εταίροι μας σέβονται και μας υπολογίζουν. Ένα το κρατούμενο...

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η κατάσταση συναγερμού στην ευρύτερη γειτονιά μας και οι αβεβαιότητες με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις σε ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία, προκαλούν αγωνία και στην ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ξεκάθαρο πολιτικό ορίζοντα έως το 2027, αλλά οι απειλές είναι παρούσες, μαζί με τις πιθανές ανατροπές στο διεθνές πολιτικό περιβάλλον. Είτε αυτές αφορούν εξωγενείς παράγοντες, είτε τις σχέσεις μας με την Τουρκία.

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ δεν θα λύσει προβλήματα, αλλά μπορεί να προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι για να αποτραπούν μελλοντικές κρίσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάθε φορά που συζητάει με τον Ερντογάν είναι πιο ενισχυμένος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η στρατιωτική θωράκιση της χώρας, μας καθιστά ακόμη πιο υπολογίσιμους, κάθε φορά που καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία. Κάθε επόμενη παρουσία της Ελλάδας στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία, γίνεται υπό καλύτερους γεωπολιτικούς και στρατιωτικούς όρους για τη χώρα μας, αλλά και συγκριτικά με τους όρους που διέπουν τις σχέσεις της Τουρκίας με τους εταίρους στη Δύση.

Η διεθνής εικόνα της χώρας λόγω Μητσοτάκη, όπως είναι λογικό, έχει και τις εσωτερικές προεκτάσεις της. Ο πρωθυπουργός, με αφορμή την υπόθεση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριου Σαλμά και τις... ενοχλητικές, αλλά χωρίς αποδείξεις, παρεμβάσεις του, κάνει επίδειξη ισχύος. Ο συγκεκριμένος βουλευτής έχει... επιλέξει εδώ και πάρα πολύ καιρό τον δρόμο της διαγραφής του και με διάφορες παρεμβάσεις του, μαζί με κάποιους άλλους επικριτές της κυβέρνησης, ουσιαστικά βγάζει την πικρία του γιατί δεν πήρε κάποιο χαρτοφυλάκιο υφυπουργού στην κυβέρνηση. Φαίνεται ότι τη "σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι" αποτέλεσε η υπουργοποίηση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κώστα Καραγκούνη, ο οποίος εξελέγη δεύτερος στις εθνικές εκλογές του 2023 στην Αιτωλοακαρνανία, με πρώτο τον κ. Σαλμά.

Τα... περίεργα "παιχνίδια" κάποιων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που θέλουν να φτιάξουν ομάδες... εσωτερικής αντιπολίτευσης, δεν πτοούν τον Μητσοτάκη. Από τις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν έδωσε εντολή για τη διαγραφή του. Ο Σαλμάς είχε θέσει εαυτόν εκτός κυβέρνησης και ο Μητσοτάκης ως κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, δεν έχει περιθώρια να κάνει... εκπτώσεις, ούτε να αφήσει το... σπυρί να γεμίζει πύον!

Ο Μητσοτάκης είναι από τους πολιτικούς που δέχονται την κριτική, αρκεί αυτή να βασίζεται σε επιχειρήματα και δεδομένα και όχι σε... πικρίες και... μαγκιές! Ένα ρητό στην πολιτική λέει ότι ένας ηγέτης "ψήνεται" όταν κάνει διαγραφές, όσων διαφωνούν ή ασκούν στείρα κριτική, επιδιώκοντας άλλου είδους οφέλη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του σχεδόν τρία χρόνια για να ολοκληρώσει τη συντριπτική πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων και να φέρει αποτελέσματα. Δεν μπορεί να ανεχτεί... τρικλοποδιές και πολύ περισσότερο, δεν είναι διατεθειμένος να ενδώσει σε κάποια "αντάρτικα" που εκδηλώνονται με αφορμή τις σημαντικές απώλειες της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες Ευρωεκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη δύναμη και ο αρχηγός της, λαμβάνοντας τα μηνύματα, θέλει να διορθώσει τα κακώς κείμενα, διατηρώντας ισχυρή την πολιτική σταθερότητα στη χώρα Αν εμφανίζονται... ζιζάνια που θέλουν να βάλουν τρικλοποδιά στην κυβέρνηση, αυτό δεν αποτελεί καλή εξέλιξη για τη χώρα.

Το μήνυμα που έχει εκπέμψει ο Μητσοτάκης τα τελευταία χρόνια δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης. Αν ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει, τότε στο τέλος το πρόβλημα θα το έχει η χώρα και όχι μόνο η κυβέρνηση ή το κόμμα. Δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική για τη διακυβέρνηση της χώρας και βλέποντας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν φαίνεται να προκύπτει κάποια αλλαγή των ισορροπιών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση πρέπει να βελτιώνεται διαρκώς και να ακούει τους βουλευτές και τον κόσμο. Πρέπει να διορθώσει πράγματα, να μην υποπίπτει σε σφάλματα και κυρίως να ξέρει να διορθώνει τα λάθη. Όμως, είναι άλλο πράγμα να διατυπώνονται προτάσεις για να βελτιωθούν τα πράγματα και εντελώς διαφορετικό να εμφανίζονται διάφορα... ζιζάνια, τα οποία ασκούν στείρα κριτική, ως αντίδραση γιατί δεν τους έχρισε υπουργούς ή υφυπουργούς. Εκεί ο Μητσοτάκης... εξωτερικού γίνεται Κυριάκος... εσωτερικού!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γιώργος Τσίπρας κατά Κασσελάκη: «Πορεύτηκε ως κοινός τυχοδιώκτης και πολιτικός απατεώνας – Δεν πιστεύει λέξη απ’ όσα λέει»

Ο Γιώργος Τσίπρας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτής, εξαπολύει σφοδρή κριτική κατά του Στέφανου Κασσελάκη με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα ...

Τι δείχνει το συγκριτικό crash test των πιθανών αρχηγών ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με αντίπαλο τον Μητσοτάκη

Άλλη μία δημοσκόπηση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνει την ανάκτηση μέρους της χαμένης δύναμης της Νέας Δημοκρατίας, δείχνει μικρή ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και μεγάλο......

Η Ακρίτα σχολίασε δημοσκόπηση με φόντο την πισίνα στο σπίτι της - «Πάρτι» στα social media

Αίσθηση προκάλεσε η φωτογραφία που επέλεξε η Έλενα Ακρίτα, για να σχολιάσει τη δημοσκόπηση του ΟΡΕΝ το βράδυ της Πέμπτης, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πέμπτο κόμμα. Στη φωτογραφία φ...

Φόρτωση άρθρων...