Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο, με τη Le Soir να συνεχίζει τα ρεπορτάζ που «καίνε» όσους κατηγορούνται. Μάλιστα, στο νέο της ρεπορτάζ έχει χρησιμοποιήσει φωτογραφία της Εύας Καϊλή από το πρόσφατο ταξίδι της στο Κατάρ.

Το νέο άρθρο της βελγικής εφημερίδας έχει τίτλο: «Υποψίες ότι το Κατάρ πλημμύρισε με πετροδόλαρα το Ευρωκοινοβούλιο».

Έρευνες εδώ και τέσσερις μήνες

«Η έρευνα των Αρχών, η οποία καθοδηγείται από τον εισαγγελέα Μισέλ Κλεσέ, ειδικό σε θέματα οικονομικών δοσοληψιών, γίνεται εδώ και τέσσερις μήνες από την Κεντρική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Βελγίου (OCRC)», τονίζεται.

Οι ερευνητές κατά της διαφθοράς «υποπτεύονται μια χώρα του Κόλπου ότι προσπαθεί να επηρεάσει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου».

«Διαθέτοντας μεγάλα χρηματικά ποσά και προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτα πρόσωπα που κατέχουν σημαντικές ή στρατηγικές πολιτικές θέσεις εντός του Ευρωκοινοβουλίου. Η εισαγγελία του Βελγίου δεν αναφέρει το Κατάρ. Ωστόσο, πολλές πηγές, καλά πληροφορημένες διέρρευσαν από την πρώτη στιγμή στη βελγική εφημερίδα Le Soir και στο σάιτ Knack ότι πρόκειται όντως για το Κατάρ, το οποίο διοργανώνει αυτή τη στιγμή το Μουντιάλ», τονίζεται.

Σύμφωνα με τη Le Soir οι 600.000 ευρώ βρέθηκαν σε μετρητά στο σπίτι του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι στην πόλη των Βρυξελλών. Όπως αναφέρει, δύο μέλη της οικογένειάς του προσήχθησαν από την Αστυνομία στην Ιταλία.

Ανάμεσα στα πέντε άτομα που προσήχθησαν για ανάκριση στις Βρυξέλλες ήταν και η Εύα Καϊλή, ενώ στη συνέχεια συνελήφθη. Όλοι οι υπόλοιποι ύποπτοι είναι ιταλικής καταγωγής ή Ιταλοί.

Ο «εγκέφαλος» του δικτύου

Επικεφαλής του δικτύου φέρεται να είναι ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Παντζέρι, πρόεδρος της ΜΚΟ «Fight impunity», η οποία προωθεί τη μάχη εναντίον της ατιμωρησίας σε περιπτώσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η έδρα της ΜΚΟ «Fight impunity» βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Βρυξελλών και έγινε «φύλλο και φτερό» το πρωί της Παρασκευής από τις βελγικές αρχές. Η ίδια η ΜΚΟ δεν έχει αντιδράσει επισήμως μέχρι αυτή τη στιγμή.

Τι επεδίωκε το Κατάρ

Ο λόγος για τον οποίο το Κατάρ επεδίωκε να αποκτήσει επιρροή στην ΕΕ είναι για να υπερασπιστεί τη διοργάνωση του Μουντιάλ και να αποκρούσει τη «βροχή» επιθέσεων που δέχτηκε τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και για τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών. Η πρεσβεία του Κατάρ στο Βέλγιο δεν απάντησε στο αίτημά μας για δηλώσεις, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Le Soir.

Μετά από πολλές οχλήσεις, τονίζει η Le Soir, το γραφείο Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι δεν σχολιάζει δικαστικές διαδικασίες εν εξελίξει. Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών δήλωσε ότι τάσσονται υπέρ «της πλήρους διαφάνειας» και ότι είναι σοκαρισμένοι από τις υποψίες διαφθοράς.

«Οι Βρυξέλλες βρίθουν από κατασκόπους, αλλά και λομπίστες, εξαιτίας της παρουσίας του ΝΑΤΟ και των ευρωπαϊκών θεσμών. Στην περίπτωση του Κατάρ οι βελγικές αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν αν υπήρξε κάτι πέραν του απλού lobbying.

Μιλούν για φερόμενη διαφθορά στο εσωτερικό του μοναδικού ευρωπαϊκού οργάνου, το οποίο εκλέγεται από τα κράτη μέλη. Και μάλιστα για όφελος μιας ξένης χώρας, η οποία κατηγορείται ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταπατά τα δικαιώματα των πολιτικών αντιπάλων και των ατόμων LGBTQ+ καθώς και των δύο εκατομμυρίων εργατών μεταναστών που βρίσκονται στο έδαφός της», σημειώνει η Le Soir.