Τρίτη
26 Νοεμβρίου 2024

Νέες αποκαλύψεις για την ανύπαρκτη εταιρεία δημοσκοπήσεων Common View και τα fake γκάλοπ

Παρασκήνιο

Αναπάντητα παραμένουν σοβαρά ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί για την «υπόγεια» σχέση του Μαξίμου και της άγνωστης εταιρίας δημοσκοπήσεων Common View που χρησιμοποιήθηκε από τον επικοινωνιακό μηχανισμό της κυβέρνησης προκειμένου να δείξει ότι «μειώθηκε» η ψαλίδα του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία.

Τις πρώτες αποκαλύψεις σχετικά έκανε χθες μέσω της ιστοσελίδας της η "Ομάδα Αλήθειας". Διαβάστε τι δημοσίευσε:

Τις τελευταίες ημέρες μια περίεργη δημοσκόπηση είδε το φώς της δημοσιότητας.

Η δημοσκόπηση αυτή φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μικρή απόσταση απο την αξιωματική αντιπολίτευση σα να μην έχει εισπράξει οποιαδήποτε φθορά απο τα τελευταία γεγονότα του καλοκαιριού (φωτιές, πετρελαιοκηλίδα) που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή για πολιτική κρίση.

Η δημοσκόπηση ανήκει σε μια "ομάδα νέων επιστημόνων", χωρίς άλλα στοιχεία, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της www.commonview.gr ή www.commonview.org

"Είμαστε μια ομάδα νέων επιστημόνων από διάφορα επιστημονικά πεδία όπως της πληροφορικής, της στατιστικής, των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών και της επικοινωνίας, με πλούσια εμπειρία του καθενός και της καθεμιάς στον τομέα τους.

Έχοντας υπόψη τα μεθοδολογικά προβλήματα, και όχι μόνο, που αντιμετωπίζει η κοινωνική έρευνα στη Ελλάδα φιλοδοξούμε την επιτυχή εφαρμογή και υλοποίηση νέων ερευνητικών εργαλείων τα οποία θα δώσουν απαντήσεις σε πολλά ζητήματα που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς όσους ασχολούνται με την κοινωνική έρευνα.

Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας διαδικτυακής πύλης η οποία θα προσφέρει διεπιστημονικές και σύνθετες προσεγγίσεις για την ανάλυση των στάσεων και των τάσεων που αναπτύσσονται."
Φυσικά δεν υπάρχει ούτε διεύθυνση, ούτε τηλέφωνο επικοινωνίας πέρα από τα στοιχεία του καταχωρητή και τα παρακάτω στοιχεία dns, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται 2 email επικοινωνίας.

Το πρώτο απο τα 2 emails το συναντάμε επίσης με μια γρήγορη αναζήτηση και στην παρακάτω δημοσίευση και όπως φαίνεται ανήκει στον κο Στέργιο Τσιαφούλη, ο οποιος όπως διαβάζουμε είναι εργαζόμενος στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στην ιστοσελίδα του υπουργού επικρατείας υπάρχει συνεργάτης του με το ίδιο ακριβώς σπάνιο ονοματεπώνυμο.

Ίσως γνωρίζει κάτι παραπάνω για το ποιοι βρίσκονται πίσω απο την commonview.

 

Μετά την αποκάλυψη έσπευσαν να αλλάξουν το SOA email σε info@commonview.gr και info@commonview.org. Όμως υπάρχει σε αρχείο στο: https://dnshistory.org/dns-records/commonview.org και εδώ http://archive.is/06WWT και εδώ http://archive.is/XoTXw

 


Δείτε τον Στέργιο Τσιαφούλη στην επίσημη σελίδα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης (όπου ήταν Αναπληρωτής Υπουργός ο Χριστόφορος Βερναρδάκης μέχρι τον Νοέμβριο 2016)

και την απόσπαση του στο γραφείου του Χριστόφορου Βερναρδάκη εδώ όταν στη συνέχεια έγινε Υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου.

Με λίγα λόγια ήταν μαζί στο Υπουργείο Εσωτερικών και όταν έφυγε για το Μαξίμου ως Υπουργός Επικρατείας ο Χριστόφορος Βερναρδάκης τον απέσπασε μαζί του.

Σήμερα, στο πρωτοσέλιδo της θέμα, η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος προχώρησε ακόμα περισσότερο το ρεπορτάζ και έφερε στο φως νέα αποκαλυπτικά στοιχεία, ενώ θέτει και 5 κρίσιμα ερωτήματα.

Διαβάστε το θέμα όπως το δημοσίευσε η εφημερίδα:

Συνδετικός κρίκος στην όλη υπόθεση, όπως προκύπτει από έγκυρες πληροφορίες, είναι ο σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, Στέργιος Τσιαφούλης, το όνομα και το e-mail του οποίου εμφανίζονται στο σύστημα ονοματοδοσίας (Domain Name System) της commonview.gr.

Μία μέρα μετά το δημοσίευμα του «Ε.Τ.» ότι το όνομα του συμβούλου του υπουργού (Στέργιου Τσιαφούλη) εμφανίζεται, μετά από μακρά αναζήτηση, στην εταιρία δημοσκοπήσεων και στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργού Επικρατείας, τηρείται σιγή ιχθύος τόσο από την πλευρά του κ. Βερναρδάκη όσο και του κ. Τσιαφούλη.

Παρά το γεγονός ότι ο «Ε.Τ.» επικοινώνησε και την Τετάρτη και χθες με το γραφείο του υπουργού, όπως δημοσιογραφικά όφειλε, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση για τις αποκαλύψεις μας ούτε από τον αρμόδιο υπουργό ούτε από το σύμβουλό του που εμπλέκεται στην άγνωστη εταιρία δημοσκοπήσεων.

Ηδη η Νέα Δημοκρατία έχει προσφύγει στο ΕΣΡ μετά την κίνηση της Κουμουνδούρου να εκδώσει την Τρίτη non paper για να πανηγυρίσει για τις δημοσκοπήσεις επικαλούμενη και έρευνα της Common View.

Συγκεκριμένα, το Μαξίμου είχε αναφέρει ότι «καταρρέει το δημοσκοπικό αφήγημα της Ν.Δ.» καθώς η δημοσκόπηση παρουσίαζε τη διαφορά να αγγίζει τα όρια του στατιστικού λάθους, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει το 24% των προτιμήσεων και τη Ν.Δ. το 27% και το εξής σχόλιο: «Τόσο τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων όσο και τα ποσοτικά αποδεικνύουν ότι καταρρέει και το τελευταίο σωσίβιο της Ν.Δ. για την υπεράσπιση της ακραία νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει στη χώρα».

Το ενδιαφέρον είναι ότι η δημοσκόπηση δεν ήταν τηλεφωνική ή με κάλπη αλλά συνδυασμός «τηλεφώνων» και Διαδικτύου!

Στο επίσημο site της Common View δεν υπάρχουν τηλέφωνα επικοινωνίας ούτε ονόματα, δίνοντας την εντύπωση μιας εταιρίας «φάντασμα».

Η «δημοσκόπηση» της Common View δημοσιεύθηκε στο site www.news247.gr αλλά η σχετική ανάρτηση αποσύρθηκε μετά το σάλο που δημιουργήθηκε στο πολιτικό πεδίο. Η αντίδραση της Ν.Δ. ήταν άμεση κάνοντας λόγο για «στοιχεία δημοσκόπησης από εταιρία εκτός συστήματος πιστοποίησης».

Κύκλοι της Πειραιώς σημείωναν ότι «η παρέα του Μεγάρου Μαξίμου για μεγάλο διάστημα κατήγγελλε συλλήβδην τις εταιρίες δημοσκοπήσεων. Τώρα βγάζει non paper χρησιμοποιώντας στοιχεία μιας άγνωστης εταιρίας εκτός συστήματος πιστοποίησης, εκτός ΣΕΔΕΑ, εκτός οποιουδήποτε ελέγχου, χωρίς καμία παρουσία και εκπροσώπηση.

Η Ν.Δ. προσέφυγε στο ΕΣΡ προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της νομιμότητας στη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων».

Το θέμα έθεσε με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ Αθανάσιο Κουτρουμάνο ο διευθυντής του Γραφείου του προέδρου της Ν.Δ. Μιχάλης Μπεκίρης: «Με βάση το νόμο 3603/2017, προκειμένου να είναι νόμιμη η δημοσιοποίηση μιας δημοσκόπησης, επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, η αναφορά του αριθμού εγγραφής του φορέα που πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων». Και υπογράμμιζε ότι «από έναν πρόχειρο έλεγχο στα αρχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΕΣΡ, σύμφωνα με το νόμο, προκύπτει ότι η εν λόγω εταιρία δεν περιλαμβάνεται στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΕΣΡ απεφάνθη πως η εταιρία δεν υπάρχει στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων και ανέθεσε το θέμα στους νομικούς συμβούλους για να προχωρήσουν την έρευνα και τις κινήσεις που ορίζει ο νόμος.

Το βασικό ερώτημα «ποιοι υπάρχουν πίσω από τη συγκεκριμένη εταιρία» παραμένει αναπάντητο μετά την αποκάλυψη ότι στα στοιχεία επικοινωνίας δεν υπάρχει ούτε διεύθυνση ούτε τηλέφωνο πέρα από τα στοιχεία του καταχωρητή και από στοιχεία dns, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται e-mail επικοινωνίας με όνομα «Στέργιος Τσιαφούλης».

Το ίδιο όνομα (Στέργιος Τσιαφούλης) συναντά κανείς στην επίσημη σελίδα του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης (όπου ήταν αναπληρωτής υπουργός ο Χριστόφορος Βερναρδάκης μέχρι τον Νοέμβριο 2016) όπως και την απόσπασή του στο γραφείου του Χριστόφορου Βερναρδάκη όταν στη συνέχεια έγινε υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βερναρδάκης είναι πολιτικός αναλυτής και το 1993 είχε ιδρύσει την εταιρία δημοσκοπήσεων και κοινωνικών ερευνών VPRC, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. έως τον Νοέμβριο του 2004.

Το βιογραφικό σημείωμα του Στέργιου Τσιαφούλη στην ιστοσελίδα του υπουργείου αναφέρει μεταξύ άλλων πως «είναι πληροφορικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην επιστήμη της “Γεωπληροφορικής”.

Είναι στέλεχος του Τμήματος Εκτέλεσης Προγραμμάτων του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και απασχολείται κυρίως σε έργα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και υπηρεσιών εμπιστοσύνης (e-identity, e-trusted services). Εκπροσωπεί την Ελλάδα στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης (eIDAS committee) και είναι μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του κανονισμού (eIDAS expert group)».

Τα 5 καυτά ερωτήματα

1) Πώς εξηγείται το γεγονός ότι το όνομα και το e-mail του συνεργάτη του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, Στέργιου Τσιαφούλη, βρίσκεται στην «ηλεκτρονική ταυτότητα» της εταιρίας Common View, που διενήργησε τη δημοσκόπηση για την οποία πανηγύριζε το Μαξίμου;

2) Γιατί επί δύο ημέρες τόσο ο κ. Βερναρδάκης όσο και ο συνεργάτης του δεν απαντούν στα ερωτήματα που θέτει επισήμως ο Ελεύθερος Τύπος;

3) Γιατί αποσύρθηκε από το site στο οποίο δημοσιεύθηκε η επίμαχη δημοσκόπηση;

4) Τηρήθηκαν οι όροι κατάρτισης και δημοσιότητας που θέτει ο νόμος για τις δημοσκοπήσεις;

5) Είναι τελικά ο κ. Τσιαφούλης στέλεχος της Common View και πώς συμβιβάζεται η ιδιότητα αυτή με τη θέση του συμβούλου του υπουργού Επικρατείας;

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στον Λευκό Οίκο ο Τζορτζ Τσούνης σε δείπνο με υποστηρικτές του Τζο Μπάιντεν

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης παραβρέθηκε στον Λευκό Οίκο σε δείπνο που παρέθεσε ο Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του Τζιλ Μπάιντεν προς τιμήν των φίλων και υποστηρικτ...

Στα "κάγκελα" η "Πεν Νταλαούρα": "Νοθεία, κυκλοφορεί ότι οι εφορευτικές δέχονται και τηλεφωνικές ψήφους"

Νοθεία στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε το γνωστό τρολ του Χ Πεν Νταλαούρα, υποστηρίζοντας ότι κυκλοφορεί ότι οι εφορευτικές δέχονται πλέον και τηλεφωνικές ψήφους.

Φόρτωση άρθρων...