Στην τελική ευθεία για την απόκτηση ενός νέου σούπερ Υπερκοριού βρίσκονται οι Υπηρεσίες Ασφαλείας και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης, το οποίο είναι έτοιμο να συστήσει μια "δεύτερη ΕΥΠ", η οποία - υποτίθεται - θα δρα συμπληρωματικά σε σχέση με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Κομβικό σημείο της νέας υπηρεσίας είναι ότι με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων από τη Μεγάλη Βρετανία το σύστημα άρσης απορρήτου της υπηρεσίας, ο λεγόμενος «κοριός», αναβαθμίζεται όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, αλλά και την τεχνολογία γεωεντοπισμού.
Παράλληλα θεωρείται σχεδόν δεδομένο, πως ο νέος Υπερκοριός θα παρακολουθεί και τις επικοινωνίες μέσω διαδικτυακών εφαρμογών (Viber, Whats Up, Messenger κ.λπ.) οι οποίες το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετικά δημοφιλείς μεταξύ των χρηστών κινητής τηλεφωνίας, αφού κανείς σε αυτή την χώρα (και ειδικά με το σημερινό Καθεστώς) δεν αισθάνεται ασφαλής σε ότι έχει να κάνει με την ιδιωτικότητα των επικοινωνιών του.
Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι ποιοι κρατικοί υπάλληλοι και βάση ποιων εντολών θα διαχειρισθούν όλον αυτόν τον τεράστιο όγκο πληροφοριών και προσωπικών δεδομένων.
Αλλά και το κατά πόσο μπορεί ο πολίτης να εμπιστευτεί το σημερινό Καθεστώς, το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια μέσα από υλικό παράνομων παρακολουθήσεων, τηλεφωνικών υποκλοπών κ.λ.π. χρησιμοποιεί κρατικές και παρακρατικές υπηρεσίες για να εξοντώσει πολιτικούς του αντιπάλους, επιχειρηματίες ή Μέσα Ενημέρωσης που δεν συνθηκολογούν μαζί του.
Το θέμα με την "νέα ΕΥΠ" και τον Υπερκοριό αποκάλυψε η σημερινή "Καθημερινή" η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Το επόμενο διάστημα, η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) αυτονομείται και μετακομίζει από τον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ όπου βρίσκεται σήμερα, σε νεόδμητο κτίριο στον Δήμο Περιστερίου.
Πρόκειται για χωροταξική, κυρίως όμως λειτουργική μεταβολή, καθώς η μετεγκατάσταση της υπηρεσίας στο νέο κτίριο συνδυάζεται, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, με υπερδιπλασιασμό των επιχειρησιακών της δυνατοτήτων της.
Ενας από τους βασικούς λόγους, εξάλλου, για τη μεταφορά της υπηρεσίας σε νέο κτίριο με σύγχρονες υποδομές ήταν η αδυναμία των συστημάτων της ΓΑΔΑ να υποστηρίξουν τον μεγάλο όγκο νόμιμων παρακολουθήσεων και επεξεργασίας στοιχείων.
Μάλιστα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου αποκάλυψε ότι με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων από τη Μ. Βρετανία το σύστημα άρσης απορρήτου της υπηρεσίας, ο λεγόμενος "κοριός", αναβαθμίζεται όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, αλλά και την τεχνολογία γεωεντοπισμού.
Οπως η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και φυσικά η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, (η ΔΙΔΑΠ) διαθέτει σύστημα επισυνδέσεων και προηγμένο λογισμικό για την επεξεργασία του μεγάλου όγκου πληροφοριών που συγκεντρώνει.
Στη δημόσια πρόσκληση που αναρτήθηκε στη "Διαύγεια" πέρυσι το καλοκαίρι, ως αντικείμενο του έργου περιγράφεται "η κατάλληλη διαμόρφωση χώρου που θα είναι εφοδιασμένος με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό και εξειδικευμένες λογισμικές εφαρμογές, οι οποίες θα επιτρέπουν την άμεση, πλήρη και ακριβή υποστήριξη σε έρευνες κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας"».
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις