Στο ΠΑΣΟΚ έχουν σιγήσει οι φωνές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, λόγω της ανοδικής πορείας των ποσοστών του, ωστόσο, με την πρώτη... στραβή είναι σίγουρο ότι θα περιμένουν τον Ανδρουλάκη στη γωνία.

Η άνοδος του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ οφείλεται αποκλειστικά στο... μπάχαλο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο... περιβόλι του ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Με βάση την πρόσφατη δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του ΑΝΤ1, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 31%, το ΠΑΣΟΚ 19% και ο ΣΥΡΙΖΑ 10%. Πριν από μερικούς μήνες, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 13% και 15%. Προκύπτει δηλαδή μια ενδο-αριστερή "ανακατανομή", η οποία οφείλεται στην κατάσταση διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ και στην αναζήτηση εναλλακτικής (το μη χείρον βέλτιστον) στο ΠΑΣΟΚ. Πρώην οπαδοί του ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκαν στα χρόνια των μνημονίων στον ΣΥΡΙΖΑ για να δουν το... φως το αληθινό (δηλαδή την αραχτή και το βόλεμα) και τώρα γίνονται πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, επιστρέφοντας στο... μαντρί!

Οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα φανεί αν το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει κόπωση ή οδεύει προς την εξουσία! Άλλωστε, πάντοτε μετά από εσωκομματικές εκλογές παρατηρούνται ανοδικές τάσεις στα ποσοστά των κομμάτων, αλλά στη συνέχεια έρχεται η απότομη προσγείωση. Όμως, το πρόβλημα δεν το έχει μόνο το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την αναπόφευκτη σύγκριση που γίνεται με τη Νέα Δημοκρατία. Η μεγάλη δοκιμασία για το κόμμα και τον Ανδρουλάκη προκύπτει σε σχέση με τις διεργασίες που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν ως τελικό ζητούμενο τη συγκρότηση του... αντι-μητσοτακικού μετώπου με φόντο την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Η δημοσκόπηση της Marc είναι αποκαλυπτική σε σχέση με τις συνεργασίες. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (68,4%) θέλει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, προφανώς γιατί το... στερητικό σύνδρομο της εξουσίας δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με βάση τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου. Από την άλλη, το 54% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 39,3% θέλει. Με βάση αυτά τα ποσοστά προκύπτει το συμπέρασμα ότι όσοι παρέμειναν στο ΠΑΣΟΚ τα δύσκολα χρόνια, δεν θέλουν με τίποτα να "μολυνθούν" από πρώην συντρόφους που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα θέλουν να επιστρέψουν πίσω στο "μαντρί"!

Το ΠΑΣΟΚ "εισπράττει" το 15% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και μόλις 6,8% από τη Νέα Δημοκρατία, για τους οποίους εκτιμάται ότι στη συντριπτική πλειονότητα αποτελούν παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και τώρα επιστρέφουν.

Με βάση τα παραπάνω, οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρουν κυρίως το ΠΑΣΟΚ, αλλά εντάσσονται στη μεγάλη εικόνα σχετικά με τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις και την πολιτική σταθερότητα που πρέπει να υπάρχει στον τόπο και μετά τις εκλογές του 2027. Αν εκλεγεί πρόεδρος ο Φάμελλος στον ΣΥΡΙΖΑ και υπάρξουν κινήσεις προσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ανδρουλάκης θα "ρουφήξει" την τοξικότητα αυτού του μορφώματος. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση της Νέας Αριστεράς, που αποτελεί ένα τμήμα του "αρρωστημένου" ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο η κοινωνία δεν θέλει να βλέπει μπροστά της.

Από την άλλη πλευρά, όσο ο Ανδρουλάκης θα νομίζει ότι μπορεί να γίνει πρωθυπουργός με στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο θα "φουντώνουν" οι εσωκομματικές εντάσεις με τα "στρατόπεδα" Γερουλάνου και Διαμαντοπούλου να βρίσκονται απέναντι. Βέβαια, μια ρητορική προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να απορροφήσει αρκετούς από τους οπαδούς του Δούκα, ο οποίος, φιλοδοξούσε να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε "πράσινο ΣΥΡΙΖΑ". Πάντως, αν δούμε αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ τον... Πολάκη ή -μία στο εκατομμύριο- τον Κασσελάκη, τότε τα όνειρα του Ανδρουλάκη για "να φύγει ο Μητσοτάκης" μάλλον θα είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιηθούν.

Με βάση τα παραπάνω, υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι ο Ανδρουλάκης θα βρεθεί σε στρατηγικό αδιέξοδο, καθώς γνωρίζει ότι είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατά συνθήκη και όχι γιατί ξαφνικά οι οπαδοί του κόμματος "ανακάλυψαν" κάποια ηγετικά χαρακτηριστικά, ώστε να μπορέσει να "χτυπήσει" στα ίσια τον Μητσοτάκη. Το πρόβλημα και το... δράμα είναι ξεκάθαρο για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ξέρει ότι δεν ωφελείται από μια πολιτική όσμωση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Αριστερά. Προσοχή, τοίχος!