Θετικά φαίνεται να εισπράττει η κοινή γνώμη την πλειοψηφία των κυβερνητικών μέτρων που αφορούν την ακρίβεια, αν και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν κα καλύψουν τις τεράστιες απώλειες εισοδημάτων από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.
Η Κυβέρνηση υπόσχεται σε όλους τους τόνους πως θα λάβει περαιτέρω μέτρα ανακούφισης των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, αφού η κατάσταση εξελίσσεται «δυναμικά» και συναρτάται άμεσα από τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία.
Πάντως τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα και εύλογα οι υπουργοί του Οικονομικού επιτελείου στέλνουν μηνύματα να κρατάνε όλοι «μικρό καλάθι».
@ Ο κακός χαμός έγινε στα social media από χθες το πρωί, μετά την γνωστοποίηση της είδησης πως ξάδερφος πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ (διαθέτουν ακριβώς το ίδιο ονοματεπώνυμο) «πάσαρε» ηρωίνη στα Βόρεια Προάστια.
Προφανώς και δεν υφίσταται ουδεμία οικογενειακή ευθύνη για τον πρώην υπουργό σε σχέση τον κακοποιό συγγενή του. Αλλά φαντάζεστε τι θα συνέβαινε στο διαδίκτυο από τα «μαύρα σκυλιά» του ΣΥΡΙΖΑΪΚΟΥ twitter, εάν πουλούσε ηρωίνη κάποιος ξάδερφος υπουργού της Νέας Δημοκρατίας;
@ Συνάντηση σε ιδιαιτέρως θετικό κλίμα είχαν πριν λίγες μέρες οι Νίκος Ανδρουλάκης και Παύλος Χρηστίδης, την δεύτερη μετά την εκλογική μάχη για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ στην οποία ως γνωστόν ήταν αντίπαλοι.
Στην συνάντηση «κλείδωσε» η υποψηφιότητα Χρηστίδη για τον Νότιο Τομέα της Αθήνας, ενώ παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άκουσε με προσοχή και κάποιες προτάσεις του Παύλου Χρηστίδη, για την επικοινωνιακή διαχείριση της πορείας του κόμματος προς τις εκλογές.
Το βέβαιο πάντως είναι, πως σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που σπαράσσεται εσωκομματικά, το ΠΑΣΟΚ και οι νέοι πρωταγωνιστές του προχωράνε ενωτικά για τον επίτευξη του βασικού πολιτικού τους στόχου, που δεν είναι άλλος από την ενίσχυση της «πράσινης» παράταξης.
@ Στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, κινητής και ακίνητης περιουσίας, 5 Ρώσων επιχειρηματιών, που έχουν ιδιοκτησίες στην Ελλάδα και περιλαμβάνονταν στη σχετική λίστα που έχει αποσταλεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προχώρησε η Αρχή για το ξέπλυμα Χρήματος.
Πρόκειται για ακίνητα στα νότια προάστια και στα νησιά αλλά και για τραπεζικούς λογαριασμούς.
Ο επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, προχώρησε ήδη στις απαραίτητες κινήσεις, ενώ μέχρι στιγμής στη λίστα αυτή δεν βρίσκονται τα ονόματα γνωστών στην Ελλάδα επιχειρηματιών , ούτε καν του Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ που αγόρασε τον Σκορπιό. Πάντως ο διεθνής κατάλογος εμπλουτίζεται από την κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν προκύψουν στοιχεία πως και άλλοι Ρώσοι υπήκοοι, πλην των αναγραφόμενων στον κατάλογο που ήδη υπάρχει, μπορεί να υπαχθούν στις διεθνείς κυρώσεις με δέσμευση περιουσιών τους στην Ελλάδα ή αλλού. Η διαδικασία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, απαιτεί λεπτούς και απαιτητικούς χειρισμούς για τον εντοπισμό περιουσιών αλλά και την προσθήκη άλλων Ρώσων εκτός του ήδη υπάρχοντος καταλόγου, καθώς θα πρέπει να υπάρξουν στοιχεία ικανά να τους θέτουν στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων.
@Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε και στην Ελλάδα το εξαιρετικά αιχμηρό δημοσίευμα της Γερμανικής Handelsblatt, (δες εδώ και εδώ) που εμφανίζει τον Ιβάν Σαββίδη ως «Ρώσο Ολιγάρχη» που διατηρεί στενούς δεσμούς με το «σύστημα» Πούτιν.
Το ρεπορτάζ ξεκινά με το επιχειρηματικά ενδιαφέρον του Σαββίδη (μέσω του ΟΛΘ) για την εξαγορά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και καταλήγει με μια περιεκτική περιγραφή της δράσης του επιχειρηματία στην Βόρειο Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το ελληνικό δημόσιο προτίθεται να διαθέσει το 67% των μετοχών στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Στην κούρσα παίρνουν μέρος τέσσερεις ενδιαφερόμενοι. Ένας είναι ο ΟΛΘ, ο οποίος θέλει τώρα να αναλάβει και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Μια κίνηση με ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Σχεδόν το 72% των μετοχών του ΟΛΘ κατέχει η Belterra Investments Ltd, η οποία ανήκει στον ρώσο ολιγάρχη Ιβάν Σαββίδη.Το οικονομικό περιοδικό Forbes υπολογίζει την περιουσία του επιχειρηματία στα 1,6 δις δολάρια και τον κατατάσσει 80ο στον κατάλογο των πλουσιότερων Ρώσων.
Ως γνωστόν το όνομα του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος διαθέτει και ελληνικό διαβατήριο, δεν περιλαμβάνεται σε κατάλογο κυρώσεων. Η υπόθεση έχει ωστόσο πολιτικό βάρος. Ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι βρίσκεται υπό κινεζικό έλεγχο από τότε που η Cosco ανέλαβε τον έλεγχο του Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Με ιδιαίτερη προσοχή η Ουάσιγκτον παρακολουθεί τώρα ποιος θα αναλάβει εν τέλει τη διαχείριση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.»
@ Από τα περίπου 34 δισ. ευρώ που ανέρχονταν οι οφειλές των φορολογούμενων στα τέλη του 2009 έχουν φθάσει πλέον στα 112,96 δισ. ευρώ. Προφανώς τα περισσότερα από αυτά είναι ανεπίδεκτα είσπραξης δεδομένου ότι οι περισσότεροι εκ των μεγάλων οφειλετών έχουν πτωχεύσει ή έχουν αποβιώσει. Τεράστιο είναι το χρέος και των ΔΕΚΟ, αλλά ουδεμία προσπάθεια γίνεται προκειμένου να εισπραχθεί ή τουλάχιστον να συμψηφιστεί ή ακόμα και να διαγραφεί η οφειλή.
Όπως προκύπτει από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής από το σύνολο του προαναφερόμενου ληξιπρόθεσμου χρέους μόλις τα 26,9 δισ. ευρώ είναι σίγουρα εισπράξιμα. Τα υπόλοιπα παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό εισπραξιμότητας ενώ άλλα μηδενικό.
Την ίδια στιγμή τα χρέη της πανδημίας αλλά και η ενεργειακή κρίση "φουντώνουν" τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη και συγκεκριμένα του Ιανουαρίου του 2022, θυμίζοντας άλλα εποχές που τα χρέη αυξάνονταν με ρυθμό 1 δισ. ευρώ τον μήνα. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο οι απλήρωτοι φόροι έφθασαν τα 803 εκατ. ευρώ. Μάλιστα 220 εκατ. ευρώ εξ αυτών τα οφείλουν 60 φορολογούμενοι.
@ Η JP Morgan στη στρατηγική της για τις αναδυόμενες αγορές τοποθετεί τον εγχώριο δείκτη MSCI Greece και την Ελλάδα στις πιο ελκυστικές αγορές της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CEEMEA).
Παρότι διατηρεί την ουδέτερη σύσταση της για τις ελληνικές μετοχές, θέτει το περιθώριο ανόδου που θέτει για την ελληνική αγορά από 35% έως 40%, με βάση τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις που παραθέτει η αμερικανική τράπεζα, το οποίο είναι το τρίτο υψηλότερο μεταξύ των είκοσι έξι (26) αγορών που εξετάζει.
Για τις αγορές της περιοχής μας και την Ελλάδα εξηγεί ότι οι προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης και αύξησης των επιτοκίων είναι θετικές για τους χρηματοπιστωτικούς κλάδους και οι ευκαιρίες είναι σε μετοχές που έχουν περιορισμένη έκθεση στη Ρωσία.
Η χώρα μας αποτελεί μια από τις οκτώ χώρες που παρουσιάζουν προοπτικές ανόδου μεγαλύτερες από το μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών μαζί με τις Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Αίγυπτος και Κίνα, ενώ οι τελευταίες πέντε χώρες από πλευράς των αναμενόμενων αποδόσεων είναι το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Περού, η Σαουδική Αραβία και η Κολομβία, εξηγεί η JP Morgan.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις