Ο Μητσοτάκης πήρε το μήνυμα των Ευρωεκλογών και σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ διαμορφώνει νέο πλάνο αντιμετώπισης όσων επικρίνουν την κυβέρνηση, λαϊκίζουν ή "σπεκουλάρουν" στα ζητήματα της οικονομίας, της ακρίβειας, της υγείας, του μεταναστευτικού και των εθνικών θεμάτων.

Η απουσία Σαμαρά-Καραμανλή από το πάρτι για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε δυσαρέσκεια, αλλά φαίνεται ότι η παρουσία των δύο στην εκδήλωση για τα επιχειρηματικά βραβεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ήταν "η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι".

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Δεν είναι τυχαία η χθεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη σε αυστηρό ύφος, απαντώντας στα υπονοούμενα του Σαμαρά περί "μυστικής διπλωματίας" για να... ξεπουληθούμε στην Τουρκία! Ο Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι όσο θα δείχνει ανοχή σε... περίεργες τοποθετήσεις εντός της Νέας Δημοκρατίας, τόσο θα ενισχύεται το ακροδεξιό "μπλοκ". Η απάντηση της κυβέρνησης στα όσα είπε ο Σαμαράς δείχνει ότι μάλλον δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα να... πέσει κάτω και για όλα θα δίνονται οι... δέουσες απαντήσεις.

Η εικόνα Καραμανλή-Σαμαρά δίπλα στον Ανδρουλάκη, την Κωνσταντοπούλου και τον Νίκο Παππά του ΣΥΡΙΖΑ (ο Σαμαράς είχε... ορκιστεί ότι θα τον πάει μέχρι τέλους για την υπόθεση της Novartis) είναι μια εικόνα που σημειολογικά θα μπορούσε να παραπέμπει σε πρόσωπα που συνθέτουν το ευρύτερο αντι-μητσοτακικό "μπλοκ".

Το success story στην οικονομία, η "απογείωση" της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, η ενίσχυση της εθνικής άμυνας και πολλά ακόμη, φαίνεται ότι... δεν αρέσουν σε κάποιους. Φαίνεται ότι κάποιοι έχουν σοβαρό πρόβλημα για μια τρίτη τετραετία του Μητσοτάκη, όταν όλοι οι διεθνείς οίκοι αναφέρονται στο success story της Ελλάδας, ακριβώς επειδή υπάρχουν η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης. Κάποιοι δεν θέλουν να τον δουν να γίνεται ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης και ο μακροβιότερος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας! Έτσι, δημιουργούνται πολλές... ζήλειες, νευρικότητα και βέβαια το... γινάτι βγάζει μάτι!

Χθες, ο πρωθυπουργός, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κληθείς να απαντήσει σε σχετικά ερώτηση σχετικά με τις απόψεις Σαμαρά, αρκέστηκε να δηλώσει ότι αυτές είναι σεβαστές. Υπενθύμισε δε, ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο διερευνητικών επαφών για να έρθουν πιο κοντά οι δύο χώρες και να αποφεύγονται οι εντάσεις. "Σφάξιμο" με το... μπαμπάκι, το λένε αυτό!

Σε άλλο σημείο των χθεσινών δηλώσεων του, ο Μητσοτάκης έβαλε στο στόχαστρο αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως πατριώτες και βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας αναφέροντας επί λέξει τα εξής: "Αναρωτιέμαι πού ήταν όλοι αυτοί οι πατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα στον Έβρο, πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο και υπογράφαμε την ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε Rafale, Belharra, F-35; Έχω μιλήσει και στο παρελθόν για πατριώτες της φακής… Και εν πάσει περιπτώσει, σήμερα είμαστε σε θέση να συζητούμε πολιτισμένα με την Τουρκία, αλλά και σε μία θέση πολύ πιο ισχυρή απ ότι το 2019. Το ότι συζητάμε δε σημαίνει ότι ξεπουλάμε, ότι συμφωνούμε ή ότι προδίδουμε κανέναν. Και η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στην ιστορία της αυτή την ακραία ρητορική που δεν υπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα και δεν κομίζει καμία ουσιαστική εναλλακτική στο τραπέζι. Στηρίζω απόλυτα τον Υπουργό Εξωτερικών σε αυτό, θα συνεχίσουμε να συζητάμε, έχω μιλήσει έξι φορές με τον Ερντογάν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Έχουμε πολύ δρόμο για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αυτό ως απάντηση σε όλους αυτούς που θεωρούν τον εαυτό τους περισσότερο πατριώτες από εμάς. Υποψιάζομαι πως στην πρώτη πραγματική κρίση, θα είναι οι πρώτοι που θα βάζαν την ουρά στα σκέλια".

Όλα τα παραπάνω προφανώς είχαν ως αποδέκτες την Ελληνική Λύση, τη Νίκη, αλλά και το κόμμα "Φωνή Λογικής", της οποίας η επικεφαλής, Αφροδίτη Λατινοπούλου, εκλέχθηκε ευρωβουλευτής στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Σημειώνεται ότι η κ. Λατινοπούλου ήταν υποψήφια με τη ΝΔ το 2019 και πανηγύριζε το 2020 όταν στον Έβρο, η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία την υβριδική απειλή από την Τουρκία και χιλιάδες λαθραίους μετανάστες εν μέσω πανδημίας. Επιπλέον, ήταν από αυτές που... ζητωκραύγαζαν υπέρ της προμήθειας των γαλλικών υπερ-μαχητικών αεροσκαφών "Ραφάλ" και των φρεγατών "Μπελαρά". Ωστόσο, η διαγραφή της για τοποθετήσεις που κρίθηκαν ως ρατσιστικές, την ώθησαν να βγει στο... αντάρτικο και στη συνέχεια με σημαία το Μεταναστευτικό να ιδρύσει το κόμμα "Φωνή Λογικής" για να βγάλει το... άχτι της κατά της Νέας Δημοκρατίας. Πολλές φορές ο πληγωμένος εγωισμός είναι πιο δυνατός και από τη διαφορετική άποψη, όταν κάποιος θέλει να ιδρύσει κόμμα και να βγει απέναντι.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο Μητσοτάκης βγαίνει στην αντεπίθεση για να εκθέσει όλους αυτούς που επί της ουσίας βάζουν τρικλοποδιά στη χώρα, επιδιώκοντας τον πολυκερματισμό του πολιτικού σκηνικού και την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών. Στο εξής φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία, θα απαντάει ευθέως και δεν θα αφήνει τίποτα να πέφτει... κάτω. Θα παίξει δυνατά για να αποσπάσει πάλι ψηφοφόρους από τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της. Ειρήσθω εν παρόδω, μόνο τυχαία δεν είναι η εμφάνιση του υπουργού Υγείας και Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη, στον τηλεοπτικό σταθμό Alert του Κυριάκου Βελόπουλου.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση μεθοδεύει και τις επόμενες κινήσεις της σε σχέση με την αντιμετώπιση του "νέου ΠΑΣΟΚ" με τον... ίδιο αρχηγό Νίκο Ανδρουλάκη και με φόντο την κεντροαριστερή "δεξαμενή" ψηφοφόρων. Με βάση τη δημοσκόπηση της GPO το ΠΑΣΟΚ μόνο και μόνο για... ψυχολογικούς λόγους ενισχύθηκε κατά 2,5 εκατοστιαίες μονάδες τις τελευταίες ημέρες, αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να χαρίσει στη Χαριλάου Τρικούπη το κεντροαριστερό ακροατήριο που είχε μαζί της στις εκλογές του 2019 και 2023.

Στο εξής, η τακτική που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία είναι συγκεκριμένη, σαφής και ξεκάθαρη. Όταν το ΠΑΣΟΚ θα υπόσχεται, τότε θα εμφανίζεται και η κοστολόγηση, δηλαδή ο λογαριασμός. Τη δουλειά αυτή αναλαμβάνουν φυσικά, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, δίνοντας αρμοδίως τις λεπτομέρειες για τον τελικό... λογαριασμό! Βέβαια, η περίπτωση του ΠΑΣΟΚ έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, καθώς ο Μητσοτάκης θέλει να έχει έναν ισχυρό σύμμαχο ενόψει εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και έναν αξιόπιστου συνομιλητή το 2027, εφόσον δεν προκύψει αυτοδυναμία και απαιτηθεί η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας...

Από κει και πέρα, η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά κινήσεων προκειμένου να σταματήσει η... γκρίνια σε ακροατήρια που μέχρι πρότινος τη στήριζαν. Για παράδειγμα, στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας, το Υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζεται να ανοίξει όλες τις λαϊκές αγορές της χώρας στους παραγωγούς για να πέσουν οι τιμές, αλλά και για να υπάρξει αντιστάθμιση των απωλειών στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι αντιδρούν στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, αλλά και στην υποχρεωτική χρήση POS σε διασύνδεση με τις ταμειακές. Πάντως, χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε εντυπωσιακά αποτελέσματα για τους τζίρους και τα φορολογικά έσοδα που έχουν προκύψει από την υποχρεωτική διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS σε εστίαση, κομμωτήρια, ταξί, γυμναστήρια, γιατρούς κλπ. Τα ποσά είναι εντυπωσιακά, θα γίνουν ακόμη πιο εντυπωσιακά το 2025 και το 2026, ενώ την ίδια στιγμή θα προκαλούν εύκολους συνειρμούς για το... πάρτι των προηγούμενων ετών!

Εκτός των παραπάνω, η κυβέρνηση "επενδύει" πολλά στο μέτωπο της υγείας, όπου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης έβγαλε στη... σέντρα γιατρούς που συνταγογραφούσαν απροκάλυπτα, ασύστολα και... βλακωδώς, ζημιώνοντας τον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, στη χθεσινή μεταμεσονύχτια εκπομπή "Ενώπιος Ενωπίω", προανήγγειλε εντυπωσιακά ευρήματα από τον έλεγχο 1.100 γιατρών, κάνοντας λόγο για τεράστιο σκάνδαλο. Ταυτόχρονα, μέσα από τις προσλήψεις και με το νέο σύστημα λειτουργίας του ΕΣΥ από την προσεχή άνοιξη, ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να συγκρατήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να... ξαναμαζέψει ψηφοφόρους.

Εκτός από την ακρίβεια, το μεταναστευτικό, τα εθνικά θέματα και την υγεία, η κυβέρνηση αλλάζει τακτική και στο θέμα της εγκληματικότητας. Το... άβατο των Ρομά έχει σπάσει και η εντολή είναι να μην υπάρξει καμία ανοχή στα φαινόμενα παραβατικότητας. Ταυτόχρονα, η Ελληνική Αστυνομία έχει απανωτές επιτυχίες στο μέτωπο της "βαριάς εγκληματικότητας" με συλλήψεις και φυλακίσεις δολοφόνων, εμπόρων ναρκωτικών και βιαστών. Παράλληλα, το θέμα της αντιμετώπισης των αξιόποινων πράξεων από ανηλίκους έχει τεθεί σε μια νέα βάση, ενώ έχουμε και τις πρώτες φυλακίσεις για πρόξενους θανατηφόρων δυστυχημάτων.

Με βάση τα παραπάνω, φαίνεται ξεκάθαρα ότι στην κυβέρνηση φαίνεται να έχουν πάρει το μήνυμα των Ευρωεκλογών, το οποίο ήταν μήνυμα δυσαρέσκειας κυρίως λόγω της ακρίβειας, ενώ όλα τα υπόλοιπα έρχονται και "κουμπώνουν" ως δευτερεύοντα, συνθέτοντας μια μικρή... χιονοστιβάδα. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας θα λειάνει τη δυσαρέσκεια για άλλα ζητήματα και ο Μητσοτάκης θέλει να πάει το 2027 με έναν ξεκάθαρο ορίζοντα και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα πληρώνουμε ακόμη... αμαρτίες λόγω των αρνητικών διεθνών εξελίξεων, που όμως, ενδέχεται να γίνουν και... ακραίες.

Η στρατηγική του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και συμπυκνώνεται στο εξής μοτίβο: ό,τι δεσμευτήκαμε το κάναμε, δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω, όλοι θα παίρνουν πληρωμένες απαντήσεις όπου και αν ανήκουν και δεν θα αφήσουμε κανέναν λαϊκιστή-σπεκουλαδόρο να κάνει "παιχνίδι" με λόγια του αέρα και fake news! Η συνέχεια προσεχώς...