Παρά τον προεκλογικό… οργασμό που έχει σαρώσει το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας, η πληροφόρηση του ON TARGET είναι πως ο πρωθυπουργός επιθυμεί ακόμη και σήμερα οι εκλογές να γίνουν στο ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ του 2023. Για μια σειρά από λόγους που και στο παρελθόν σας είχαμε αποκαλύψει και αναλύσει, ο ένοικος του Μαξίμου θεωρεί πως εάν (κυρίως) η κατάσταση στην Ουκρανία με κάποιον τρόπο ομαλοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι, το επόμενο οχτάμηνο θα είναι πολιτικά διαχειρίσιμο για τον ίδιο και την Κυβέρνηση του.
Και παρότι υπάρχει και ο «συναγερμός» με τους εξ ανατολών γείτονες, αυτό που εκτιμάται είναι πως πιο πιθανόν είναι ο Ερντογάν να κάνει μια προεκλογικού τύπου επιχείρηση στην Συρία παρά απέναντι στην Ελλάδα. Παράλληλα όμως η Νέα Δημοκρατία και ως κόμμα και ως πολιτικός μηχανισμός ΟΦΕΙΛΕΙ να είναι έτοιμη για την μάχη της κάλπης και για τον Σεπτέμβριο εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να ρίξει τον κύβο.
Και όλα δείχνουν πως είναι…
@ Επειδή όμως ακόμη και πολιτικοί ή δημοσιογράφοι αρκετές φορές δείχνουν να μην γνωρίζουν επακριβώς την «μετάφραση» σε έδρες των εκλογικών ποσοστών των κομμάτων σε εκλογές με Απλή Αναλογική (πρώτη Κυριακή) και σε κάλπες με Ενισχυμένη Αναλογική, ας τους διαφωτίσουμε λίγο.
Εάν γινόταν λοιπόν σήμερα εκλογές με Απλή Αναλογική θα είχαμε τις εξής έδρες, βάση των ποσοστών που εμφανίζουν πάντα οι δημοσκοπήσεις σε μια πεντακομματική Βουλή:
- ΝΔ 36% - 120 έδρες
- ΣΥΡΙΖΑ 27% - 88 έδρες
- ΠΑΣΟΚ 14% - 46 έδρες
- ΚΚΕ 6% - 20 έδρες
- Ελληνική Λύση 4,5% - 15 έδρες
- ΜέΡΑ25 3,5% - 11 έδρες
- Άλλο 9% - 0 έδρες
Σε αυτό λοιπόν το, θεωρητικό πάντα σενάριο, υπάρχει πολιτικά η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή μεταξύ των εξής κομμάτων:
- ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ 208 έδρες
- ΝΔ – ΠΑΣΟΚ 166 έδρες
- ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ – ΜΕΡΑ 25 165 έδρες
- ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ 154 έδρες
Η πολιτική λογική πάντως λέει πως πολύ δύσκολα το ΚΚΕ θα συμμετάσχει σε ένα «αριστερού» τύπου κυβερνητικό σχήμα, ενώ πως μια Κυβέρνηση ΝΔ – Ελληνικής Λύσης δεν μπορεί να προκύψει σε επίπεδο αριθμών.
@ Εάν δεν επιτευχθεί Κυβέρνηση την πρώτη Κυριακή θα πρέπει να υπάρξουν αυτά τα εκλογικά ποσοστά την δεύτερη Κυριακή , για να υπάρξει αυτοδυναμία.
Επισημαίνεται πως οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με την νόμο της ενισχυμένης αναλογικής που ψήφισε η ΝΔ στην αρχή της θητείας της. Σε αυτήν λοιπον την δεύτερη Κυριακή η κοινή λογική λέει πως τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων θα αυξηθούν. Και θα έχουμε περίπτωση αυτοδύναμης κυβέρνησης σε ένα τέτοιο σενάριο:
- ΝΔ 39% - 154 έδρες
- ΣΥΡΙΖΑ 29% - 79 έδρες
- ΠΑΣΟΚ 12% - 33 έδρες
- ΚΚΕ 5,5% - 15 έδρες
- Ελληνική Λύση 4% - 11 έδρες
- ΜέΡΑ25 3% - 8 έδρες
- Αλλο 7,5% - 0 έδρες
Γενικώς η προσεκτική ανάγνωση των εκλογικών ποσοστών – εδρών, δείχνει ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΗ θα είναι η «άσκηση» του σχηματισμού Κυβέρνησης είτε την πρώτη, είτε την δεύτερη, είτε και την Τρίτη Κυριακή - εάν χρειαστεί.
Εξυπακούεται βεβαίως πως όλα τα σενάρια και ενδεχόμενα που αναφέρονται παραπάνω στηρίζονται στις δημοσκοπήσεις της σημερινής περιόδου . Και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πολιτικά πως θα είναι η χώρα σε τρεις ή (πολύ περισσότερο) σε οχτώ μήνες…
@ Οι σχέσεις Αδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη ως γνωστόν δεν είναι όπως στο παρελθόν παρότι υπάρχει ορατή βελτίωση…
Ο υπουργός Ανάπτυξης όμως είναι κοινωνικότατος και πολύ επικοινωνιακός. Έτσι λοιπόν έχει συνάψει νέα φιλία και μάλιστα ισχυρότατη με τον ανεβασμένο πολιτικά, υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.
Μαθαίνουμε ότι οι δυο τους τα λένε συχνά και ο ένας πλέκει το εγκώμιο του άλλου. Για τον υπουργό Υγείας πάντως και άλλοι στη ΝΔ- εκτός Άδωνι- έχουν να πουν μια καλή κουβέντα…
Συμπέρασμα, στον ανασχηματισμό – εάν τελικά γίνει και δεν πάμε σε εκλογές - ο Θάνος Πλεύρης ανήκει στην κατηγορία των αμετακίνητων…
@ Η «ντρίμπλα» που έκανε σε βάρος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας με την «επιστράτευση» της, εκ της «Ομπρέλας προερχόμενης», Ράνιας Σβίγκου για την θέση του γραμματέα του κόμματος δεν άρεσε καθόλου σε πολλά στελέχη των «53», αλλά και ευρύτερα της «Ομπρέλας». Και, αν αυτό δεν τους άρεσε μία φορά, τότε το γεγονός ότι η Σβίγκου αποδέχθηκε να καταστεί ο μοχλός της ντρίμπλας σε βάρος τους δεν τούς άρεσε δέκα. Με άλλα λόγια, ενώ θα υπέθετε κανείς ότι η νέα γραμματέας, ως προερχόμενη από την εσωκομματική αντιπολίτευση, θα έχει καλύτερη επικοινωνία με τη μειοψηφία, συμβαίνει το αντίθετο. Σε όλες τις πρώτες επαφές της με τη νέα της ιδιότητα, έρχεται αντιμέτωπη με μία καχυποψία που δείχνει ότι δε θα περάσει... ωραία στη θέση αυτή.
@ Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η καχυποψία την οποία έχει να διαχειριστεί η Σβίγκου δεν προέρχεται μόνο από τους συντρόφους της στην τάση των «53», αλλά και από πολλούς «προεδρικούς». Άλλωστε, προτείνοντας την Σβίγκου, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ντρίμπλα όχι μόνο σε βάρος της «Ομπρέλας» αλλά και εναντίον των «προεδρικών», που τον εκβίαζαν ζητώντας να «φάει» τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και να τοποθετήσει δικό τους άνθρωπο στην θέση του γραμματέα. Ενώ, λοιπόν, στο παρελθόν υπήρχαν γραμματείς που αντιμετώπιζαν την καχυποψία των «προεδρικών» (Σκουρλέτης) και άλλοι που δεν τούς εμπιστευόταν η μειοψηφία (Τζανακόπουλος), η Σβίγκου κινδυνεύει να... σπάσει όλα τα ρεκόρ, ως η γραμματέας που δε θα την εμπιστεύεται κανείς από καμία τάση. Χωρίς, βεβαίως, να είναι δικό της το φταίξιμο...
@ Ποιο «ανδρουλακικό» στέλεχος της Α΄ Θεσσαλονίκης που προέρχεται από τη νέα γενιά σαρώνει στις μυστικές δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια της η Χαριλάου Τρικούπη;
@ Με ταχύτατους ρυθμούς "τρέχει" το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,, καθώς η εταιρεία διαθέτει πλέον χαρτοφυλάκιο με 19 αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 70 Μεγαβάτ. Τα έργα βρίσκονται σε ολόκληρη την επικράτεια και κυρίως στις περιοχές που πνέει... ούριος άνεμος, όπως σε νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, στην Κρήτη, στη Στερεά Ελλάδα και στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Στόχος της εταιρείας και της διοίκησης της ΔΕΗ είναι το κατά το δυνατόν συντομότερο "πρασίνισμα" του ενεργειακού μείγματος, καθώς οι ΑΠΕ αποτελούν κυρίαρχη μορφή ενέργειας, στο σχέδιο της κυβέρνησης. Στις αρχές της άνοιξης, η ΔΕΗ ΑΠΕ είχε εξασφαλίσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας 13 άδειες για φωτοβολταϊκά πάρκα , συνολικής ισχύος 1.694 Mεγαβάτ. Μάλιστα ανάμεσα στα σχέδια υπάρχουν και δύο μεγάλα επενδυτικά σχέδια, με ισχύ 550 και 449 MW αντίστοιχα. Επιπλέον, η θυγατρική της ΔΕΗ, είναι η μοναδική εταιρεία που έχει δραστηριότητα σε όλες τις μορφές "πράσινης" ενέργειας (αιολική , ηλιακή, υδροηλεκτρική , γεωθερμία). Τέλος, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η κατασκευή των δύο μονάδων φωτοβολταϊκών πάρκων σε Κοζάνη και Μεγαλόπολη, συνολικής ισχύος 250 Mεγαβάτ.