Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Μητσοτάκης επιμένει να στοχεύει στο Κέντρο

Παρασκήνιο

Συνθήκες πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό εμπεδώνει η τακτική των υψηλών ντεσιμπέλ που ταυτόχρονα αλλά και... στρατηγικά, προφανώς για διαφορετικούς λόγους, εκπέμπουν τα τελευταία 24ωρα το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου.

Κυρίαρχη αφορμή αν και όχι μοναδική είναι η έξαρση της πανδημίας, η οποία οδηγεί μοιραία σε επαναπροσδιορισμό της τακτικής της κάθε πλευράς. Και κοινό χαρακτηριστικό είναι οι σκληρές συχνά προσωποποιημένες τοποθετήσεις... κορυφής δηλαδή ευθέως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα και απλώς από "πηγές" ή τα στελέχη τους.

Εν αναμονή εξελίξεων σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, κυβέρνηση και ΝΔ επιλέγουν οξείς τόνους, διαχωριστικές γραμμές με τους πολιτικούς αντιπάλους τους και μηνύματα περί πολιτικής σταθερότητας και κυριαρχίας.

Με εντεινόμενες πιέσεις στην κυβέρνηση λόγω υγειονομικής κρίσης και ακρίβειας που προκαλούν αισθήματα ανασφάλειας στους πολίτες, καθώς και με δεδομένη την κινητικότητα στην Κεντροαριστερά, όσο πλησιάζει η ώρα για τη νέα ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής, ο Μητσοτάκης επιμένει να στοχεύει στο Κέντρο, αλλά θέλει οπωσδήποτε και τη "δεξιά" θωράκιση - συσπείρωση εξού και τα μηνύματα περί πολιτικής κυριαρχίας διεκδίκησης της αυτοδυναμίας στις κάλπες του 2023, η υπενθύμιση πεπραγμένων, οι επιθέσεις στον υπονομευτή ΣΥΡΙΖΑ.

Και "καρφώνει" δύο μέτωπα, προσπαθώντας ουσιαστικά να αποδομεί την εικόνα που καλλιεργούν οι πολιτικοί αντίπαλοι του και να χρεώνει τον διχαστικό λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ: σε εκείνο της προόδου και σε εκείνο του ορθολογισμού.

Για την πρώτη περίπτωση δεν ήταν τυχαία η πρωθυπουργική αντεπίθεση στα περί "προοδευτικής διακυβέρνησης" για την οποία ερίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής και η τακτική Μητσοτάκη να προσδιορίσει ο ίδιος την έννοια της προόδου πιστώνοντάς την στην Κεντροδεξιά.

Για τη δεύτερη περίπτωση βάζει στο στόχαστρο -σπασμωδικές κατά τον ίδιο- αντιδράσεις και ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορα επίπεδα.

Σε περίοδο κρίσεων "ένα δράμι πράξης μετράει περισσότερο από ένα τόνο θεωρίας" ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου προς τον Τσίπρα τον οποίο κατηγόρησε για καθημερινό παραλήρημα καταστροφολογίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ: Διχασμένος και στη Διάσκεψη των Προέδρων

Ακόμα και στη Διάσκεψη Προέδρων στη Βουλή εμφανίστηκε διχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε ο ορισμός νέου επικεφαλής στον Συνήγορο του Πολίτη. Πληροφορίες αναφέρουν ...

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη χαρακωμάτων μέχρι το έκτακτο συνέδριο - Αντίστροφη μέτρηση για την «εξαΰλωση» του κόμματος

«Έκτακτο συνέδριο με εκλογή νέων συνέδρων» αποφάσισε, μεταξύ άλλων εξόχως αποκαλυπτικών μέτρων περιορισμού της πρόσβασης Κασσελάκη στον κομματικό μηχανισμό και στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ,...

Tο διπλό κέρδος του Μητσοτάκη, η τριχοτόμηση του ΠΑΣΟΚ και ο ημι-διαλυμένος ΣΥΡΙΖΑ

Σημαντικά και άκρως ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που βλέπουν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας. Όλες δείχνουν μια ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας ως α...

Φόρτωση άρθρων...