Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν οι τελευταίες εξελίξεις σε αθλητικό επίπεδο, μπορούν να επηρεάσουν κάποια μερίδα του εκλογικού σώματος ενόψει Ευρωεκλογών.

Η απάντηση στο ερώτημα είναι πολύπλοκη, αλλά οι τελευταίες επιτυχίες μπορούν να επιδράσει στην ψυχολογία των ψηφοφόρων ανάλογα με την ηλικία τους.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλην της ΑΕΚ που έχει κάθε λόγο να νιώθει απογοητευμένη, οι άλλοι μεγάλοι, λίγο από δω, λίγο από κει, κάπου βολεύονται. Ο Ολυμπιακός δεν πήρε το πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο αλλά κατέκτησε το Conference League, οπότε πολλοί μπορούν να ψηφίσουν με κριτήριο τη διεθνή διάκριση και το θετικό κλίμα που δημιουργεί και λιγότερο με όρους εσωτερικού... μαλλιοτραβήγματος ή διαμάχης με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ο οποίος είναι Ολυμπιακός! Βέβαια, οι συλλήψεις οπαδών του Ολυμπιακού που εμπλέκονται στα επεισόδια του Ρέντη, τα οποία οδήγησαν στον θάνατο τον αστυνομικό Λυγγερίδη, δεν αποτελούν καλό μήνυμα για την κυβέρνηση, καθώς μπορεί να υπάρξει διάθεση για... τιμωρία στην κάλπη από αυτούς που ψηφίζουν με βάση το οπαδικό κριτήριο!

Από την άλλη, η κατάκτηση της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ και του κυπέλλου στο ποδόσφαιρο από τον Παναθηναϊκό, μάλλον δεν δημιουργεί δυσαρέσκεια στους φίλους της ομάδας, τέτοια που να προκύπτει κάποια διάθεση για... τιμωρία της κυβέρνησης. Η διπλή επιτυχία του Παναθηναϊκού σε συλλογικό επίπεδο δεν δημιουργεί κάποιο... κακό προηγούμενο για τον Μητσοτάκη, ενώ η κατασκευή του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου στο Βοτανικό, σίγουρα πιστώνεται στα υπέρ της κυβέρνησης.

Στο ποδόσφαιρο... εσωτερικού, η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ αφαιρεί από τους Βελόπουλους, τους Νατσιούς και τους λοιπούς, το επιχείρημα της... κακής Αθήνας που "κλέβει" τα πρωταθλήματα από τον... τίμιο Βορρά! Η χαρά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος ίσως να συμφέρει περισσότερο την κυβέρνηση σε αυτήν την περίπτωση, υπό την έννοια ότι δεν συσπειρώνει περισσότερο κόσμο γύρω από τους... βόρειους απέναντι στους... νότιους! Όσο για τους οπαδούς της ΑΕΚ, η οποία δεν κέρδισε τίποτα φέτος, το πιθανότερο είναι αυτοί που ψηφίζουν με το οπαδικό κριτήριο, να τα βάλουν με όλους!

Πάντως, οι εξελίξεις στο αθλητικό πεδίο σε επίπεδο συλλόγων, δεν φαίνεται να δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα στην κυβέρνηση, για να έχει να αντιμετωπίσει και άλλους... μπελάδες! Υπάρχει καλή ψυχολογία στα τρία μεγάλα σωματεία (Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ), ενώ στην περίπτωση της ΑΕΚ, αυτό που μένει στο τέλος της ημέρας είναι η πίκρα ότι σε κρίσιμα παιχνίδια δεν κατάφερε να αποκτήσει το πλεονέκτημα για να έχει αυτή το πάνω χέρι στο πρωτάθλημα. Ενδεχομένως για κάποιους να υπάρχει μια οργή από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός κέρδισε το Conference League μέσα στην OPAP Arena, αλλά γι αυτό δεν φταίει η κυβέρνηση.

Αν... σουμάρουμε όλα τα παραπάνω γεγονότα, τολμούμε να πούμε, αν μη τι άλλο, ότι η κυβέρνηση δεν βγαίνει χαμένη, αν ερμηνεύσουμε την ψήφο στις Ευρωεκλογές (και) με οπαδικά κριτήρια ποδοσφαιρικής ή μπασκετικής ομάδας. Αν μη τι άλλο, αν δεν της δίνει πόντους, μάλλον δεν της βάζει άλλες "φωτιές"!