Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

O ρόλος - κλειδί του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρώπη, η Ελλάδα ως περιφερειακή δύναμη

Παρασκήνιο

Έναν αναβαθμισμένο ρόλο στις τάξεις της Ε.Ε έχει πετύχει πλέον να διαδραματίζει η χώρα υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, βάζοντας τη σφραγίδα της στις διεθνείς εξελίξεις και στο παγκόσμιο status quo.

Το μεγάλο όπλο του Πρωθυπουργού στην υλοποίηση της στρατηγικής εξωστρέφειας είναι η αξιοπιστία, ενώ βασικά συστατικά της εξωτερικής πολιτικής όπως είναι το σχέδιο και η διορατικότητα έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε η Ελλάδα ίσως για πρώτη φορά σ' αυτό το βαθμό να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει πετύχει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συμμάχων σε Ευρώπη και ΗΠΑ και πλέον αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που εκτείνονται πέρα από τα ελληνικά σύνορα και έχουν ως στόχο την ενίσχυση της θέσης της Ε.Ε , την περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων με κεντρικούς παίκτες στο παγκόσμιο στερέωμα, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης με φόντο μια βελτιωμένη και ασφαλή επόμενη μέρα.  

Στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων έχουν καταγραφεί συγκεκριμένα παραδείγματα για τη σπουδαιότητα της θέσης της χώρας απέναντι στον εξωτερικό παράγοντα, τόσο στο εσωτερικό της Ε.Ε με πρωτοβουλίες όπως το πιστοποιητικό εμβολιασμού, η κοινή αντιμετώπιση του χρέους, η σχηματοποίηση ενός μετώπου στο μεταναστευτικό, όσο και σε άλλα κορυφαίας σημασίας γεγονότα όπως είναι η πρόσφατη Διάσκεψη στο Παρίσι για τη Λιβύη.

Στο ταξίδι του στο Λονδίνο που ήρθε μετά από ένα μακρύ διάστημα αναταράξεων στις σχέσεις Βρετανίας - Ε.Ε., ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία ανάμεσα σε άλλα να μεταφέρει και τα μηνύματα για την επόμενη μέρα στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός ανθεκτικού διαύλου επικοινωνίας μεταξύ της βρετανικής πρωτεύουσας και Βρυξελλών.

Στο μεταξύ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επικείμενη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Μόσχα που είναι προγραμματισμένη για τις 8 Δεκεμβρίου, στη σκιά των διαρκών τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και της επιθετικής ρητορικής της Άγκυρας, αλλά και των όσων διαδραματίζονται στα σύνορα Λευκορωσίας και Πολωνίας στο μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ: Στον «αέρα» συνέδριο και εκλογές - «Πάγωσαν» λογαριασμοί εξαιτίας χρεών, απλήρωτοι οι εργαζόμενοι από τον Αύγουστο

Σοβαρή οικονομική κρίση πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι λογαριασμοί του κόμματος έχουν μπλοκαριστεί, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για οφειλή άνω των 200.000 ευρώ προς προμηθευτή ...

Tο διπλό κέρδος του Μητσοτάκη, η τριχοτόμηση του ΠΑΣΟΚ και ο ημι-διαλυμένος ΣΥΡΙΖΑ

Σημαντικά και άκρως ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που βλέπουν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας. Όλες δείχνουν μια ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας ως α...

Φόρτωση άρθρων...