Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του και όλοι έχουν την αγωνία για το ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός που θα μπορούσε να θέσει το κόμμα σε τροχιά κυβερνησιμότητας.
Ο Κασσελάκης αμφισβητείται μετά την πλειοψηφούσα πρόταση μομφής που κατατέθηκε εναντίον του, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπηθεί στη ΔΕΘ, από τον Νίκο Παππά!
Όπως και να δει κάποιος τις εξελίξεις, μάλλον το... μαγαζί πάει από το κακό στο χειρότερο.
Ο Κασσελάκης θα πάει στο συνέδριο για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της βάσης, ο Πολάκης προβάλει ως... αρχηγός και ποιος ξέρει ακόμη πόσοι υποψήφιοι θα εμφανιστούν.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Οι τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπουν ευθέως σε παρασκηνιακές κινήσεις του Τσίπρα, ο οποίος, προσπαθεί να σώσει το κόμμα και κυρίως να εξασφαλίσει ότι θα είναι βουλευτής και στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, δηλαδή από το 2027 έως το 2031.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει την κάτω βόλτα. Ήταν ένα κόμμα που κατά τύχη ήρθε στην εξουσία, καθώς σημαντικό τμήμα του ελληνικού λαού παρασύρθηκε από τον πολιτικό απατεώνα Τσίπρα. Τώρα παρουσιάζει τάσεις διάλυσης ως κόμμα εξουσίας με τον κίνδυνο συρρίκνωσης λίγο πάνω από τα ποσοστά που είχε πριν από 15 χρόνια.
Η σύγκρουση Κασσελάκη-Τσίπρα στο συνέδριο θα είναι μέχρις εσχάτων. Όποιος και αν είναι ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ενεργοποιηθούν φυγόκεντρες και διασπαστικές τάσεις. Κάποιοι θα πάνε στο ΠΑΣΟΚ, κάποιοι προς τη Νέα Αριστερά, κάποιοι άλλοι προς την Κωνσταντοπούλου και όσοι απομείνουν θα προσπαθήσουν να έχουν ένα κόμμα, το οποίο θα κινείται στο περιθώριο των εξελίξεων.
Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει το βάρος των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο στις 6 και 13 Οκτωβρίου καλείται να εκλέξει νέο αρχηγό. Η επανεκλογή Ανδρουλάκη μπορεί να οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση από πλευράς συσχετισμού δυνάμεων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει προοπτική μελλοντικής νίκης απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κάποιοι δεν θα μπορούν να βρουν χώρο για παρουσία σε ένα ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρουλάκη και θα αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλες... παραλίες. Πιθανή εκλογή του Χάρη Δούκα στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ μπορεί να φέρει... φρέσκο αέρα, ωστόσο, ο Μητσοτάκης δεν είναι Μπακογιάννης και οι εθνικές εκλογές δεν είναι σαν τις δημοτικές.
Το μπλοκ του Ανδρουλάκη θα είναι δύσκολο να συμβιβαστεί με τις... αντιλήψεις και τη στρατηγική ενός νέου αρχηγού, όπως ο Δούκας. Ο Δούκας συγκριτικά με τον Ανδρουλάκη μπορεί να αθροίσει περισσότερες δυνάμεις, προσελκύοντας κάποιον κόσμο από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους, αποτελεί το νέο και το... φρέσκο.
Ωστόσο, η θητεία του στον Δήμο Αθηναίων μέχρι στιγμής είναι απογοητευτική. Επιπλέον, η θέση του ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με ιδιωτικές εταιρείες για την αποκομιδή των απορριμμάτων, μπορεί να είναι ελκυστική στο αριστερό ακροατήριο, ωστόσο, ακούγεται μάλλον... δυσάρεστα στο κεντρώο.
Μια μελλοντική συνεργασία ενός συρρικνωμένου ΣΥΡΙΖΑ και ενός προβληματικού και "μουχλιασμένου" ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Τα δύο κόμματα δεν μπορούν να αθροίσουν ποσοστά διακυβέρνησης και όσο θα υπάρχει ο Μητσοτάκης, η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αδύνατη, ενώ του ΠΑΣΟΚ, μάλλον θα είναι εξαιρετικά αργή και προβληματική. Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να εμπνεύσει, ενώ όποιος και αν είναι υποψήφιος για πρόεδρος στο συνέδριο του Οκτωβρίου δεν έχει με το μέρος του τις πιθανότητες για να ξαναβάλει το κόμμα σε τροχιά εξουσίας.
Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ, καθώς λείπει η χαρισματική προσωπικότητα που θα μπορούσε να κάνει το μεγάλο «μπαμ», απειλώντας τον Μητσοτάκη. Σημειώνεται ότι ο Μητσοτάκης είχε πάρει "κεφάλι" στις δημοσκοπήσεις έναντι του Τσίπρα από τις πρώτες ημέρες της εκλογής του, το 2016.
Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση, ωστόσο, στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Μητσοτάκης κερδίζει σχεδόν 4 στους 10 ψηφοφόρους, ενώ ο Κασσελάκης και ο Ανδρουλάκης ούτε καν 1 στους 10!
Η κυριαρχία Μητσοτάκη με... διαστημική διαφορά έναντι των βασικών αντιπάλων του αποτελεί το εχέγγυο, ώστε η Νέα Δημοκρατία να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στις πολιτικές εξελίξεις και ο Μητσοτάκης να μην έχει αντίπαλο.
Ακόμη και το σενάριο συγκυβέρνησης ενός αντι-μητσοτακικού μπλοκ στις εκλογές του 2027, μπορεί να ικανοποιεί το αριστερό ακροατήριο, αλλά δεν θα είναι προς όφελος της χώρας. Όταν οι αντίπαλοι του Μητσοτάκη διαφωνούν ακόμη και για το... σχήμα της γης, τότε καθίσταται σαφές τι μπορεί να σημάνει κάτι τέτοιο για τη διακυβέρνηση της χώρας από κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης.
Η παρουσία Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας δεν επιτρέπει στα κόμματα της αντιπολίτευσης να διαμορφώσουν αφήγημα κυβερνησιμότητας. Η κατάσταση αυτή είναι σχεδόν αδύνατο να ανατραπεί όσο δεν υπάρχει μια ισχυρή προσωπικότητα στην Κεντρο-Αριστερά, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές και ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού.
Έτσι, η κοινή γνώμη έχει "χωνέψει" ότι πολιτική σταθερότητα χωρίς Μητσοτάκη και Νέα Δημοκρατία είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρξει. Όσο και αν... γκρινιάζει ο κόσμος κατά της κυβέρνησης, δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια κλίμα αμφισβήτησης της. Όσο δεν θα υπάρξει κλίμα αμφισβήτησης, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα εσωστρέφειας που θα αντιμετωπίζουν τα δύο κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης.
Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς γι αυτούς, όσο θα υπάρχει Μητσοτάκης τόσο θα είναι σχεδόν αδύνατον να κάνουν όνειρα για την εξουσία...
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γκλέτσος υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος – «Δηλώνω παρών»
ΣΥΡΙΖΑ: "Οργιάζουν" τα τρολ στο Twitter - Ο "έκπτωτος" Κασσελάκης που... εισέβαλε στην Wikipedia και το "καρφί" της Πεν Νταλαούρα
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις