Την τακτική των διαρκών προκλήσεων απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο συνεχίζει ατάραχη η τουρκική ηγεσία. Ο φετινός Αύγουστος έχει έντονα στοιχεία έντασης και θυμίζει ως ένα βαθμό το καλοκαίρι του 2020, όταν το καθεστώς Ερντογάν ξυνόταν στην γκλίτσα του τσοπάνη για θερμό επεισόδιο.

Η απόφαση των γειτόνων να βγάλουν στις 9 Αυγούστου το γεωτρύπανο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εφησυχασμό, καθώς οι εμπνευστές της γαλάζιας πατρίδας συντηρούν σε κάθε ευκαιρία την στρατηγική της πόλωσης απέναντι σε δύο ευρωπαϊκές χώρες, μέλη της Ε.Ε.

Στην Άγκυρα επικρατεί έντονος εκνευρισμός για την καταγεγραμμένη πλέον αλλαγή στάσης της Γερμανίας, όπως αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας ΥΠΕΞ στη γειτονική χώρα.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές η επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη επιβεβαίωσε με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι το αίτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς -κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- για απομάκρυνση από τη ρητορική των ίσων αποστάσεων βρίσκει ήδη έμπρακτη ανταπόκριση.

Η κα. Μπέρμποκ ξεκαθάρισε, με τρόπο που προκάλεσε τον έντονο εκνευρισμό του Τούρκου ομολόγου της Τσαβούσογλου, ότι η χώρα της υπερασπίζεται την κυριαρχία της Ελλάδας και απορρίπτει τις τουρκικές διεκδικήσεις. Η καθαρή αυτή θέση, όπως αναμενόταν, συζητήθηκε όχι μόνο στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά οδήγησε ακόμη και τον Πρόεδρο της Τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία να εκφράσει τον προβληματισμό του.

Με δεδομένη τη μεγάλη επιρροή που ασκεί η τουρκική κοινότητα στα γερμανικά κόμματα, η νέα τοποθέτηση του Βερολίνου σχετικά με τη διαρκή επιθετικότητα της Τουρκίας, μπορεί να χαρακτηριστεί μια σημαντική νίκη στα σημεία για την ελληνική πλευρά, η οποία εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα συνεχίζει στη γραμμή της διεθνοποίησης των απαράδεκτων ενεργειών του Τούρκου Προέδρου και των στενών συνεργατών του.

Εν κατακλείδι, η Αθήνα παρακολουθεί διαρκώς τις κινήσεις της Τουρκίας και εμφανίζεται αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.