Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Οι Ευρωεκλογές και αυτό που δεν πρέπει να συμβεί στις 9 Ιουνίου

Η βραδιά των Ευρωεκλογών θα κρύβει εκπλήξεις σε πολλά επίπεδα σε ολόκληρη την επικράτεια της Γηραιάς Ηπείρου, ωστόσο, η επόμενη μέρα θα είναι αυτή που θα κρίνει εάν θα χτυπάμε το κεφάλι μας με... φόρα στον τοίχο ή απλά θα γρατσουνίσουμε λίγο το... μέτωπο μας!

Ο κίνδυνος ενίσχυσης της ακροδεξιάς θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την ευρωπαϊκή ιδέα, από τη στιγμή που τέτοιοι σχηματισμοί δεν έχουν βγει μπροστά για να καταδικάσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, διατηρώντας παράλληλα μια αντι-ισραηλινή ρητορική. Η νίκη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και η διατήρηση των δυνάμεων από τους Σοσιαλιστές, θα συμβάλλουν εποικοδομητικά στην περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοχής. 

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η συνεργασία των δύο πολιτικών χώρων θα αποτελέσει μονόδρομο προκειμένου να υπάρξει ανάχωμα στην αύξηση της επιρροής των ακροδεξιών κομμάτων. Δεν αναφερόμαστε στους ακροαριστερούς γιατί πολύ απλά δεν περιλαμβάνονται μεταξύ των πρωταγωνιστών της επόμενης ημέρας. Οι Ευρωεκλογές δεν κρίνουν την κυβερνητική συνοχή, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογικές αναμετρήσεις σε κάποιο ή κάποια κράτη.

Η ισχυροποίηση των ακροδεξιών θα σημάνει τη μετατροπή τους σε καταλύτες των πολιτικών εξελίξεων σε εθνικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη θα αρχίσει να παρουσιάζει ρήγματα, κάτι που σίγουρα θα είναι πολύ αρνητικό. 

Και ως ένα σημείο κάτι τέτοιο μπορεί να φαίνεται λογικό από τη στιγμή που στην Ευρώπη εκφράζονται ανοικτά φόβοι για τα μεταναστευτικό και τις συνέπειες στις κοινωνίες, από τα εκατομμύρια ξένων που βρίσκονται επί ευρωπαϊκού εδάφους. 

Τα λεγόμενα "μηνύματα" που θα θελήσουν να στείλουν οι ψηφοφόροι με αφορμή την ακρίβεια, το μεταναστευτικό, την έμμεση εμπλοκή της Ευρώπης στους πολέμους Ουκρανίας και Μέσης Ανατολής, ίσως εξελιχθούν σε μπούμερανγκ. Μια Ευρώπη, όπου θα κυριαρχούν... αλλόκοτες φωνές, θα εξελιχθεί μοιραία σε έναν οργανισμό που θα έχει γεμίσει από καρκινώματα και θα είναι επιρρεπής στις "λοιμώξεις".

Οι περισσότεροι πολίτες, απογοητευμένοι ή... πεισμωμένοι για το προσωπικό τους δράμα, δεν θα διστάσουν να στείλουν μήνυμα ανατροπών και μπάχαλου. Όταν το μυαλό είναι θολωμένο, τότε η κρίση δεν είναι καθαρή. Οι πολίτες στη συντριπτική πλειοψηφία τους, μπορούν να καταψηφίσουν το λιγότερο κακό, αγνοώντας ποιο είναι το μείζον. 

Κοιτώντας το σήμερα και όχι το αύριο, κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε αχαρτογράφητα ύδατα. Σκεφτείτε έναν που διαπράττει μια αξιόποινη πράξη, γνωρίζοντας την ποινή που τον περιμένει, αλλά χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει πώς... μεταφράζεται αυτή η ποινή.

Όταν έχει γίνει η... ζημιά, τότε εμφανίζεται μετανιωμένος και καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση που του ανατρέπει τη ζωή, λόγω των κακών επιλογών. Όμως, μετά τη διάπραξη του αδικήματος, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται και θα πρέπει να... λουστεί τις συνέπειες. Κατά το κοινώς λεγόμενο, είναι πολύ αργά για δάκρυα...

Οι ορθολογικές και ψύχραιμες επιλογές αποτελούν ζητούμενο για την Ελλάδα, αλλά και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ψυχραιμία προϋποθέτει καθαρό μυαλό και ταχύτατη επεξεργασία σκέψης με σκοπό την επιλογή του λογικού και όχι του παράλογου. Η λογική για έναν άνθρωπο με ανοικτό ορίζοντα και διορατικότητα απορρίπτει το παράλογο και επιβάλλει την ορθή επιλογή, ακόμη και αν αυτή πάσχει σε κάποια σημεία. 

Η επιλογή του παραλόγου δεν υπόκειται σε κανόνες και συνιστά ασύμμετρη απειλή για όλους. Αν σε έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας εμφανιστούν πενήντα... μουρλοί με τα αυτοκίνητα τους και κάνουν κόντρες με ταχύτητες των 200 χιλιομέτρων την ώρα, είναι προφανές ότι θέτουν σε κίνδυνο τους πολλούς, οι οποίοι οδηγούν με βάση τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Όταν γίνει η στραβή από τον... μουρλό, τότε οι συνετοί είναι αυτοί που τρέχουν και δεν φτάνουν! Έτσι είναι και οι εκλογές.

Την προσεχή Κυριακή, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα πρέπει να αφήσουμε στην μπάντα αυτά που μας απογοητεύουν ή τις προσωπικές πικρίες, καθώς απομακρύνουν από μια ορθολογική και ισορροπημένη επιλογή. Θα είναι μια επένδυση για το αύριο, έστω και αν έχουμε αμφιβολίες και βάζουμε αστερίσκους, παρενθέσεις ή άγκιστρα! Αν αφήσουμε την οργή να μας παρασύρει, τότε πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το τίμημα θα είναι βαρύτατο για όλους. Όταν οι παλαβοί θέλουν απλά να τιμωρήσουν αυτούς που πιστεύουν ότι μπορεί να φταίνε, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν ότι η εναλλακτική κινείται μεταξύ παραλογισμού και τρέλας, τότε, μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Τρώμε όλοι μαζί στη... μάπα τους ακραίους και χωρίς περιεχόμενο τυχοδιώκτες και σε επόμενη φάση κάνουμε τον σταυρό μας!

Ειδικά εμείς οι Έλληνες, μετά την "αυτοκτονία" του 2015, θα έπρεπε να έχουμε γίνει πιο σοφοί, ξεχωρίζοντας αυτόν που δίνει προοπτική στη χώρα και όχι επικροτώντας αυτούς που «τζογάρουν» και κάνουν... μαγκιές! Γιατί ως γνωστόν, οι μαγκιές πληρώνονται και στην καθομιλουμένη υπάρχει μια συγκεκριμένη λέξη που την αποτυπώνει.

Με τις μαγκιές δεν εκδικούμαστε, αλλά απλά σκάβουμε τον λάκκο μας! 

Και αυτό λέγεται ηλιθιότητα. Αν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θέλουμε να λεγόμαστε ηλίθιοι, η πρόκληση είναι μπροστά μας: την Κυριακή ψηφίζουμε και από Δευτέρα... τραβάμε τα μαλλιά μας! Και αυτό είναι το μόνο που δεν πρέπει να συμβεί γιατί ο λογαριασμός έρχεται πάντα και είναι πολύ «φουσκωμένος» για όλους…

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σπίρτζης: Αν κερδίσει ο Κασσελάκης θα κάτσει μόνος του - Ζούμε μια κακή κωμωδία 11 μήνες

Ο Χρήστος Σπίρτζης, βρέθηκε στην εκπομπή «Σήμερα» και μιλά για τον εμφύλιο του ΣΥΡΙΖΑ, το ενδεχόμενο επανεκλογής του Στέφανου Κασσελάκη και σχολιάζει τα όσα διαδραματίζονται τον τε...

Φόρτωση άρθρων...