Δευτέρα
16 Σεπτεμβρίου 2024

Οι ηγετικές κινήσεις του Μητσοτάκη και οι καθημερινές «χορηγίες» της Αντιπολίτευσης

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, ο Μητσοτάκης πρέπει να ήταν από τους πιο... άνετους εκ των ηγετών, οι οποίοι επικύρωσαν την τοποθέτηση του πρώην Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, στη θέση του γενικού γραμματέα, αποχαιρέτησαν τον Στόλτενμπεργκ και αποφάσισαν να τα δώσουν όλα υπέρ της Ουκρανίας στη μάχη κατά του εισβολέα Πούτιν.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Οι ηγεσίες στις χώρες σηματωρούς βρίσκονται σε μια περιδίνηση, η οποία μπορεί να αποβεί ζημιογόνα έως ολέθρια για τους στόχους κυρίως της Ευρώπης. ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν βρει τα τελευταία χρόνια ένα modus vivendi έχοντας να αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις, όπως η πανδημία, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός. Σε λίγους μήνες υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μεγάλων ανατροπών, οι οποίες θα έχουν συνέπειες και στα εθνικά κράτη.

Από το περιθώριο της Συνόδου Κορυφής κρατάμε τη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ερντογάν, όπου συμφωνήθηκε να μην υπάρξουν... αψιμαχίες στο Αιγαίο και στον Έβρο, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τον υποστηρικτή του Πούτιν, να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Το τελευταίο φαίνεται... κομμάτι δύσκολο, βέβαια, δεδομένης της αδιαλλαξίας της Άγκυρας. Ο Ερντογάν συνεχίζει να αποτελεί ξένο σώμα για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, από τη στιγμή που επέλεξε τον εναγκαλισμό με τον Πούτιν. Ποντάρει δε στην επανεκλογή Τραμπ, ενώ πρέπει να θυμίσουμε ότι οι γαμπροί τους τα είχαν βρει μια χαρά και έκαναν μάλιστα και "μπίζνες"!

Μέσα στο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, ο Μητσοτάκης παίζει... μπάλα επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς θεωρείται αυτή τη στιγμή ως ένας από τους ηγέτες με ιδιαιτέρως αυξημένο κύρος και ειδικό βάρος. Όμως, την ίδια στιγμή που ο Μητσοτάκης ανεβάζει ολοένα και περισσότερο τις "μετοχές" της χώρας στο εξωτερικό, οι αντίπαλοι του στο εσωτερικό, προσπαθούν να πείσουν το εκλογικό σώμα, ότι μπορούν να τον κερδίσουν χωρίς να κάνουν καν... προπόνηση! Προκαλούν θυμηδία και δεν φαίνεται να υπάρχουν τα πρόσωπα αυτά που να μπορούν να μαζέψουν τους... διασκεδαστές, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα αυξάνονται και πληθύνονται!

Καθημερινά προστίθενται νέες "χορηγίες" στο "παλμαρέ" του Μητσοτάκη, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Ο Στέφανος Κασσελάκης διοργανώνει... πριβέ συναντήσεις με... απλούς πολίτες σήμερα, ενώ την ίδια ώρα, ανεβάζει... βλακωδώς το θέμα της συμφωνίας της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια (δεν έχει γίνει γνωστή ακόμη...), μιλώντας για ζημιά του Δημοσίου, όταν πριν από μερικά χρόνια η Αττικής, βρισκόταν με το ένα πόδι στον... τάφο, λόγω των εγκλημάτων που διέπραξαν οι σύντροφοι του επί των ημερών Τσίπρα!

Τον Οκτώβριο και μάλιστα το ίδιο Σαββατοκύριακο που θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, καθώς οι αμφισβητίες του... ουρανοκατέβατου αρχηγού, θα προχωρήσουν στην τελική αντεπίθεση. Σε κάθε περίπτωση, η οριστική εκλογή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, είτε στις 6 Οκτωβρίου είτε σε ένα δεύτερο γύρο στις 13 του ιδίου μηνός, θα επιταχύνει τις εξελίξεις.

Στο ΠΑΣΟΚ, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας καταβάλει... φιλότιμες προσπάθειες για να κερδίσει τη μάχη των "χορηγιών" προς τον Μητσοτάκη! Χθες δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι μπορεί να είναι και αρχηγός του κόμματος και Δήμαρχος Αθηναίων, καθώς ο Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας!!! Από μια τέτοια τοποθέτηση καταλαβαίνεις το πολιτικό IQ ενός προσώπου, το οποίο πιστεύει ότι θα... κατατροπώσει τον Μητσοτάκη! Δεν έχει ξεκινήσει καθόλου καλά ο Δήμαρχος και το πιθανότερο σενάριο είναι να... ξεφουσκώσει έως τον Οκτώβριο. Επιπλέον, ακόμη και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να εκλεγεί το ρήγμα έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται.

Όταν οι Ανδρουλάκης και Δούκας βρίσκονται σε γιορτή στελέχους του κόμματος και δεν ανταλλάσσουν ούτε βλέμμα, τότε όλοι καταλαβαίνουμε πώς θα είναι η επόμενη μέρα. Από την άλλη, οι Παπανδρεϊκοί φαίνεται ότι θα στηρίξουν τον Παύλο Γερουλάνο, ενώ η κάθοδος της Άννας Διαμαντοπούλου μοιάζει περισσότερο ως κίνηση για να σωθεί η σοβαρότητα του κόμματος (που δεν σώζεται...). Όταν ένα κόμμα του 13% είναι διαιρεμένο σε δέκα στρατόπεδα, δεν μπορεί να υπάρξει αξιοπιστία και δυναμική ανάληψης της εξουσίας. Και όσο θα απομακρύνεται η εξουσία, θα απομακρύνονται περισσότεροι σύντροφοι...

Το ΠΑΣΟΚ ήδη έχει χάσει από τα... αποδυτήρια, όποιον αρχηγό και να εκλέξει. Με Ανδρουλάκη θα παραμείνει στάσιμο, με Δούκα θα μεταλλαχθεί "τσιμπώντας" κάτι... ψιλά χωρίς καμία προοπτική εξουσίας, με τον Γερουλάνο θα γίνει πιο σοβαρό αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για να εξασφαλίσει δυναμική νίκης. Τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν έχουν αντιληφθεί ότι το πρόβλημα τους είναι δομικό. Αυτά που λένε δεν πείθουν, ο κόσμος έχει καταλάβει τι... μέρος του λόγου είναι και έτσι ο Μητσοτάκης θα συνεχίσει να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού. Είτε έχει απέναντι του το δίδυμο Κασσελάκη-Ανδρουλάκη είτε το δίδυμο Κασσελάκη-Δούκα.

Ο Ανδρουλάκης δείχνει πλέον πιο σοβαρός σε σχέση με τον Δούκα και ο Κασσελάκης γίνεται πιο... γελοίος σε σχέση και με τους δύο. Αυτή είναι η σημερινή εικόνα της Κεντροαριστεράς. Η συζήτηση περί ενιαίας Κεντροαριστεράς είναι σαν να ζητάει ο Ολυμπιακός να συγχωνευτεί με τον Παναθηναϊκό και το αντίστροφο! Τα πρόσωπα που υπάρχουν σήμερα δεν μπορούν να αθροίσουν, αλλά μόνο να διαιρέσουν και να αφαιρέσουν. Οι διεθνείς εξελίξεις και οι μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για να ονειρεύονται κάποιοι ότι θα γίνουν... δούκες ή... βασιλιάδες στην Ελλάδα!

Η χώρα μας δεν έχει ανάγκη από... εραστές της εξουσίας και της καρέκλας, ούτε από εκπροσώπους χρεοκοπημένων ιδεολογιών που οδήγησαν στη διαφθορά και την "παρασιτοκρατία". Αν κάποιοι έχουν το μυαλό πάνω από το κεφάλι και πιστεύουν ότι χωρίς... προσόντα θα γίνουν πρωθυπουργοί, τότε καλό είναι, όσοι βρίσκονται δίπλα τους, να τους επαναφέρουν στις... εργοστασιακές ρυθμίσεις!

Όταν δεν μπορείς να να φτιάξεις ομάδα για να παίξει αξιοπρεπώς στη... Β΄ ερασιτεχνική κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος, τότε, είσαι αφελής και... ψωνισμένος αν πιστεύεις ότι θα ανέβεις ξαφνικά... πέντε κατηγορίες, θα κερδίσεις το πρωτάθλημα και στη συνέχεια θα σηκώσεις την... κούπα του Τσάμπιονς Λιγκ ή του Conference League. Το θαύμα που πέτυχε φέτος ο Ολυμπιακός συμβαίνει κάθε 100 χρόνια! Το καλύτερο που έχουν να κάνουν όσοι πιστεύουν ότι χωρίς προπονητή και παίκτες θα πάρουν πρωτάθλημα, είναι να κλείσουν εισιτήριο και να παρακολουθήσουν το ματς από την... εξέδρα! Αν θέλουν μάλιστα και "εισιτήρια διαρκείας", ανά πάσα στιγμή μπορεί να τους τα έχει έτοιμα ο Μητσοτάκης...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χάρης Δούκας: Παντρεύεται τη σύντροφό του «με παπά και με κουμπάρο» - Πότε θα ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας

Ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας, αποκάλυψε πως έχει προγραμματίσει τον θρησκευτικό του γάμο για μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Καλεσμένος στη...

ΣΥΡΙΖΑ Χανίων: 70 μέλη καταγγέλλουν τη Νομαρχιακή Επιτροπή για την στήριξη στον Κασσελάκη

Ως «αντικαταστατική», κρίνει «την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής τού κόμματος να κηρύξει έκπτωτο τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη» το ψήφισμα που απέστειλε χθες (14.09.2024) στα Μέσα...

Παραμένει στα χέρια του Σαββίδη το OPEN

Στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη παραμένει το Open, μετά από ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι, όπου τα παζάρια και η φημολογία για αλλαγή ιδιοκτησίας στον τηλεοπτικό σταθμό είχαν την τιμητι...

Φόρτωση άρθρων...