Σαββάτο
29 Ιουνίου 2024

Οι μνηστήρες της Κεντροαριστεράς και οι συμμαχίες για τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου

Μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και... πλάκα έχουν τα αποτελέσματα της έρευνας της Metron Analysis, την οποία παρήγγειλε ο Τσίπρας, σχετικά με τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά.

Διαβάζουμε στη δημοσκόπηση ότι αποτελεί σχεδόν καθολικό αίτημα η συνεργασία των "προοδευτικών αριστερών δυνάμεων", σε σημείο που να πιστεύουμε ότι είναι θέμα χρόνου να μαζευτούν χιλιάδες οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για να... κλαίνε στην Πλατεία Συντάγματος, όπως κάνουν οι Βορειοκορεάτες στην κεντρική πλατεία της Πιονγκ Γιανγκ για τον "Ηγέτη"!

Η έρευνα που παρουσιάστηκε τη δεύτερη ημέρα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, του "Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα", θέλει το 83% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και επίσης το 83% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ να απαντούν θετικά στην προοπτική συνένωσης των κεντροαριστερών κομμάτων! Μάλιστα, συμφωνεί και το 54% των Νεοδημοκρατών, οι οποίοι μάλλον για... πλάκα απάντησαν σε ένα τέτοιο ερώτημα.

Η έρευνα δίνει ένα προβάδισμα στον Τσίπρα για να ηγηθεί και ακολουθούν ο Κασσελάκης, ο Ανδρουλάκης, ο Δούκας και διάφοροι άλλοι. Τόσοι... μνηστήρες που υπάρχουν για την κεντροαριστερά δεν πρέπει να υπήρξαν ούτε την περίοδο όπου ήταν ελεύθερη και διαθέσιμη η... Κλόντια Σίφερ!

Κατ΄ αρχάς θεωρούμε ότι η έρευνα αποτυπώνει 100% τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, αλλά φαίνεται ότι αντί για έρευνα κοινής γνώμης, πρέπει να επιστρατευτούν ειδικοί στην πολιτική "χημεία", οι οποίοι θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις σχετικά με το αποτέλεσμα που μπορεί να βγάλει η "ένωση" Κασσελάκη-Ανδρουλάκη ή Τσίπρα-Ανδρουλάκη ή Τσίπρα-Κασσελάκη-Ανδρουλάκη ή Τσίπρα-Κασσελάκη-Δούκα ή όποιου άλλου συνδυασμού προσώπων μπορεί να σκεφτεί κάποιος. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει το στερητικό σύνδρομο της εξουσίας για τους "επαγγελματίες" Σοσιαλιστές και Αριστερούς, αλλά, άλλο οι επιθυμίες και άλλο τα πρόσωπα με τα οποία πρέπει να γίνει το... πείραμα!

Κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ο Κασσελάκης είναι σαν να έχει πιάσει φωτιά και να ρίχνει κάποιος ένα μπιτόνι... βενζίνη για να τη σβήσει, καθώς αυτό βρήκε μπροστά του διαθέσιμο! Ο Κασσελάκης αισθάνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του ανήκει και οποιαδήποτε συνεργασία με άλλο κόμμα, θα έχει ως μοναδική προϋπόθεση να είναι αυτός αρχηγός και... μελλοντικός πρωθυπουργός! Το σενάριο αυτό αφήνει μόνο ένα μικρό περιθώριο για να φύγουν κάποιοι Αντι-κασσελακικοί και να πάνε προς το ΠΑΣΟΚ, "διώχνοντας" όμως το παλαιό εκσυγχρονιστικό μπλοκ, που θα αισθάνεται άβολα σε ένα κλουβί με... παλαβούς! Η επιθυμία για ενιαία Κεντροαριστερά ισοδυναμεί με την επιθυμία ενός νηπίου να επισκεφθεί τη... Σελήνη με το ποδήλατο του! Κεντρο-Αριστερά χωρίς συνεχείς διασπάσεις δεν μπορεί να υπάρξει αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Ο Μητσοτάκης μπορεί να είναι πληγωμένος, αλλά αποτελεί τον κυρίαρχο του παιχνιδιού. Η παρουσία του λειτουργεί αποτρεπτικά για τη συγκρότηση ενιαίου κεντροαριστερού μετώπου, το οποίο αν υπάρξει, θα οδηγήσει σε συσπείρωση του κεντροδεξιού κοινού, καθώς άλλο είναι η... πλάκα στις Ευρωεκλογές και άλλο το μεροκάματο και η ασφάλεια για την επόμενη μέρα. Επιπλέον, κανείς δεν θα ήθελε να υποστεί διαδοχικές ήττες από τον Μητσοτάκη, ο οποίος από το 2016, όταν εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, έκανε τον Τσίπρα να βλέπει τη... σκόνη του! Βέβαια, υπάρχει και η προοπτική ενός κεντροαριστερού συνασπισμού που θα επιδιώξει να επιτύχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα το... 2031, οπότε πάμε πάσο! Εν ολίγοις, μια κεντροαριστερά με προοπτική εξουσίας θα μπορούσε να υπάρξει μόνο μετά την έξοδο Μητσοτάκη από την πρωθυπουργία και την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας!

Η εκδοχή της πτώσης Μητσοτάκη ως "ώριμου φρούτου" μπορεί να φαντάζει λογική, αλλά μας φαίνεται μη λογικό να δώσει ο Κυριάκος αυτήν την ευκαιρία σε Κασσελάκηδες, Ανδρουλάκηδες, Τσίπρες και Δούκες! Κανένας από αυτούς δεν διαθέτει το ανάστημα, το εκτόπισμα, το ειδικό βάρος, το διεθνές κύρος και τα... άντερα για να σταθεί απέναντι στον σημερινό πρωθυπουργό. Τη σκυλίτσα Φάρλι του Κασσελάκη, αν κατέβαζαν ως επικεφαλής μιας ενιαίας κεντροαριστεράς, περισσότερες πιθανότητες θα είχε για να κερδίσει τον Μητσοτάκη! Ίσως η... Φάρλι να αποτελεί πιο... σοβαρή εκδοχή, σε σχέση με αυτό που βλέπουμε σήμερα και βγάζει άφθονο γέλιο!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι Βρυξέλλες δεν κατάλαβαν τίποτα

Τα χαρούμενα κι ανυποψίαστα πρόσωπα των ευρωπαίων παραδοσιακών ηγετών του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων (που μόνο τέτοιοι δεν είναι) στην άτυπη συνάντη...

Ο φίλος που έφυγε (Νίκος Ντέσκας)

I. Συμπορευθήκαμε επί 44 χρόνια. Χειρισθήκαμε νικηφόρα, κορυφαίες υποθέσεις του καιρού μας. ● Επικείμενης της ένταξης στο € εκπροσωπήσαμε την Paris...

Φόρτωση άρθρων...