Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Οι «μουσικές καρέκλες» των υποψηφιοτήτων στον ΣΥΡΙΖΑ

Κάθε φορά που σταματά η μουσική των δημοσκοπήσεων και των υπόγειων επαφών, δεν ενδέχεται μόνο να «κατεβαίνουν από το τρένο» υποψήφιοι πρόεδροι, αλλά και να... προσπαθήσουν να ανέβουν κι άλλοι.

Μην ακούτε τους ΣΥΡΙΖΑίους που έλεγαν τα μύρια όσα για τις δημοσκοπήσεις. Πάνε αυτά, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα. Πλέον, η πιο συχνή φράση που ακούγεται στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου αλλά και στα πηγαδάκια μεταξύ ΣΥΡΙΖΑίων σε μπαρ του Παγκρατίου είναι «καμία δημοσκόπηση έχεις»; Όλοι ψάχνονται μεταξύ τους και προσπαθούν να διαγνώσουν δύο πράγματα: οι μεν υποψήφιοι αν πρέπει να επιμείνουν ως το τέλος και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που διατρέχουν. Οι δε... ενδιαφερόμενοι αν υπάρχει χώρος και αν θα μπορούσαν να κυνηγήσουν κι εκείνοι ένα ραντεβού με την Ιστορία.

Σε απλά ελληνικά, με βάση τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων και τις «μετρήσεις» που κάνουν διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις, τούτες τις μέρες παίζεται ένα ιδιότυπο παιχνίδι μουσικών καρεκλών στον ΣΥΡΙΖΑ –με άλλα λόγια, οι αναγνώστες του «Αγκιστριού» δεν πρέπει να θεωρήσουν ότι στα τέλη του άλλου μήνα ή στις αρχές Σεπτεμβρίου οι υποψήφιοι πρόεδροι θα είναι όσοι είναι σήμερα ή αυτοί που είναι σήμερα.

Το ενδιαφέρον στοιχείο των «μουσικών καρεκλών» που παίζονται τούτες τις μέρες στην Κουμουνδούρου είναι ότι δεν περισσεύουν μόνο μνηστήρες του προεδρικού θώκου. Κάθε φορά που σταματά η μουσική των δημοσκοπήσεων και των υπόγειων επαφών, δεν ενδέχεται μόνο να «κατεβαίνουν από το τρένο» υποψήφιοι πρόεδροι, αλλά και να... προσπαθήσουν να ανέβουν κι άλλοι.

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή: η Έφη Αχτσιόγλου ήταν «σαν έτοιμη από καιρό» -εξάλλου, οι πληροφορίες επιμένουν ότι είχε αρνηθεί δύο προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα να παραλάβει το «δαχτυλίδι», μόνο και μόνο για να μη λερώσει το αψεγάδιαστο προφίλ της. Είναι, λοιπόν, και η μόνη που τόσο λόγω του «αέρα» του φαβορί, όσο και των δημοσκοπικών ευρημάτων, αποκλείεται να κάνει πίσω. Επί της ουσίας, περιμένει να περάσει ο ενάμισης μήνας που απομένει ως τις 16 Σεπτεμβρίου για να εγκατασταθεί στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, στο προεδρικό γραφείο που επί πολλά χρόνια βρισκόταν ο Αλέξης Τσίπρας.

Όσο ισχύει το «αποκλείεται» για την Αχτσιόγλου, δηλαδή για το απόλυτο φαβορί, ισχύει –ίσως με 1% επιφύλαξη- και για το... απόλυτο αουτσάιντερ: τον Στέφανο Τζουμάκα. Παρά τα δονκιχωτικά στοιχεία του χαρακτήρα και της ιδιοσυγκρασίας του, ο Τζουμάκας καταλαβαίνει ότι δεν έχει πολλές ελπίδες –εξ ού και λέει και δημόσια ότι κατεβαίνει για να πολιτικοποιήσει τη διαδικασία. Ως εκ τούτου, μην έχοντας το άγχος της καταγραφής, δεν  έχει κανέναν λόγο να μην επιμείνει ως το τέλος, προσδοκώντας ότι θα μπορούσε να καταγράψει και ένα ανέλπιστα θετικό ποσοστό.

Οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι της... «ενδιάμεσης» κατάστασης, μαδούν τη μαργαρίτα –και θα συνεχίσουν να το κάνουν ως τη δωδεκάτη ώρα της προεδρικής κούρσας: αν ο Νίκος Παππάς διαπιστώσει ότι παραμένει αδύναμη η υποψηφιότητά του στις δημοσκοπήσεις και αν οι μισοί πάλαι ποτέ «προεδρικοί» συνεχίσουν να στηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου, τότε δεν αποκλείεται να βρει έναν τρόπο ηρωικής εξόδου, προσδοκώντας στην εύνοια της αρχηγού την επόμενη μέρα. Γιατί, αν ο Παππάς διαπιστώσει ότι κινδυνεύει να τερματίσει με μονοψήφιο ποσοστό, τότε θα το σκεφτεί δύο και τρεις φορές για να κατέβει, όπως λένε όσοι γνωρίζουν τον τρόπο που σκέφτεται.

Το ίδιο ισχύει και για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο: γνωρίζει ότι μπροστά στην Έφη δεν έχει τύχη. Όμως, δε θα άντεχε με τίποτα να αποκλειστεί από τον δεύτερο γύρο από τον Νίκο Παππά –άλλωστε, το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς «53» στηρίζουν απευθείας την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου και δεν κάνουν «στάση» στον Ευκλείδη στον πρώτο γύρο, καθιστά σαφές ότι μόνο περίπατος δε θα είναι η 10η Σεπτεμβρίου για τον «υπουργό Οικονομικών που έβγαλε τη χώρα από το Μνημόνιο», όπως αρέσκεται να τον περιγράφουν.

Και, μέσα σ’ όλα αυτά, υπάρχουν δύο ακόμη που το σκέφτονται όχι για να φύγουν, αλλά για να... εμπλακούν στη μάχη: ο Σωκράτης Φάμελλος, αν και γνωρίζει ότι θα δυσαρεστήσει πολλούς αν επιλέξει να αξιοποιήσει για ίδιον όφελος το αξίωμα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που τού ανατέθηκε, συνεχίζει να το σκέφτεται σοβαρά. Και, όσο οι μετρήσεις δείχνουν ότι η μόνη υποψηφιότητα με αναφορά στους παλιούς «προεδρικούς», αυτή του Νίκου Παππά, είναι τόσο αδύναμη, τόσο προβληματίζεται αν πρέπει να βγει μπροστά μόλις κλείσει η Βουλή –ώστε να μην κατηγορηθεί πως εργαλειοποιεί τον ρόλο του. Το θέμα, βεβαίως, είναι αν θα τον προλάβει η Ρένα Δούρου: η ίδια φέρεται να «ψήνει» νέα τάση με τον πρώην γραμματέα Πάνο Ρήγα, τον «εκλογολόγο» της Κουμουνδούρου, Κώστα Πουλάκη και άλλους. Παραμένει, όμως, θολό αν η τάση αυτή θα πιέσει τον Φάμελλο να διαβεί τον Ρουβίκωνα ή η Ρένα θα επιχειρήσει να ικανοποιήσει τις προεδρικές της φιλοδοξίες, παρά τη βαριά σκιά του Ματιού και της Μάνδρας...

ΠΗΓΗ: «Καρφί»
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε το λογότυπο του Κινήματος Δημοκρατίας (Εικόνα)

Το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, πλέον έχει και λογότυπο. Ο κ. Κασσελάκης κατά τη διάρκεια χριστουγεννιάτικου πάρτι που πραγματοποιήθηκε απόψε το βράδυ παρουσίασε το λ...

Γιατί οι πρόωρες εκλογές στη Γερμανία ενδιαφέρουν την Ελλάδα και το εγχώριο πολιτικό σκηνικό

Οι Γερμανοί πάνε σε εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου, καθώς ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επικεφαλής του συνασπισμού "φανάρι", δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και ως εκ τούτου, ακολούθησαν τα.....

Φόρτωση άρθρων...