Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

Οι πασάδες της Άγκυρας καλλιεργούν την ένταση με την Ελλάδα: Πολεμικά πλοία στην Κάσο – Κατηγορούν τον Δένδια και την... Βανδή

Επιστρέφει στην τακτική της έντασης η Τουρκία. Αυτό φαίνεται τόσο από τις στρατιωτικές κινήσεις της Άγκυρας, όσο και από τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

Η πόντιση ενός καλωδίου μισό μίλι εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων οδήγησε πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία νότια του στενού Κάσου - Καρπάθου το απόγευμα της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα, περισσεύουν πλέον οι εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων επισήμων, ακόμα και για την αποχώρηση της Δέσποινας Βανδή από συναυλία στο Τσεσμέ, λόγω της ύπαρξης ενός γιγαντιαίου πανό με τον Κεμάλ Ατατούρκ. 

Αναφορικά το καλώδιο, είναι προφανές ότι η Άγκυρα επιχειρεί να επιβάλει επί του πεδίου το Τουρκολυβικό Μνημονιο και την διεκδίκηση επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ζήτησαν από το ιταλικό σκάφος Ievoli Relume να μην προχωρήσει στην ολοκλήρωση των εργασιών του καθώς - όπως υποστήριξαν - πρόκειται για περιοχή της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Να σημειωθεί ότι το πλοίο πραγματοποιεί έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου.

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν έχει γίνει προσπάθεια παρεμπόδισης του πλοίου ενώ στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και περιπολικό ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού.

Στόχος της Αθήνας να αποσυμφορηθεί η κατάσταση 

Το συγκεκριμένο πλοίο πραγματοποιεί τις έρευνες του εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων εκτός ενός σημείου το οποίο βρίσκεται περίπου μισό μίλι εκτός χωρικών υδάτων σε διεθνή ύδατα σε περιοχή που ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ, βάσει της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας και εντός των δυνητικών 12 ναυτικών μιλίων των ελληνικών χωρικών υδάτων. Όμως, σύμφωνα με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, το σημείο εκείνο - μισό μίλι έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα - ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Το «Ievoli Relume» πραγματοποιεί έρευνες για τις οποίες έχει εκδοθεί NAVTEX του σταθμού Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας (693/24).Η Τουρκία είχε αντιδράσει και με την έκδοση δικής της NAVTEX (0671/24) με την οποία δηλώνει ότι μέρος των ερευνών αφορά περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Σπεύδουν μάλιστα να παραπέμψουν στην επιστολή που είχε αποστείλει η Τουρκία στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020 με την οποία μονομερώς και αυθαίρετα δήλωνε τα εξωτερικά όρια της ΑΟΖ της.

Η Τουρκία αποτυπώνει τη διεκδίκηση της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Με την επιστολή αυτή ουσιαστικά πρώτη φορά αποτυπώθηκε επισήμως από την Τουρκία η διεκδίκηση της Γαλάζιας Πατρίδας που με συνυπολογισμό του παράνομου Τουρκολυβικού Μνημονίου φθάνει μέχρι τα ανατολικά όρια των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών στην περιοχή.
Οι τουρκικές Αρχές δήλωναν ακόμη ότι όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή «τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας» θα πρέπει να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές.

Η Αθήνα επανήλθε την Δευτέρα και εξέδωσε νέα NAVTEX (718/24) η οποία παρατείνει τις εργασίες του Ievoli Relume μεχρι τις 24 Ιουλίου.

Μαρινάκης: Στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων

Για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σχολίασε μιλώντας στον ΣΚΑΙ: «Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα ότι επιδιώκει την διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Ο διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία, δεν σημαίνει αφέλεια. Επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων», σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση για το θέμα, ζητώντας μάλιστα να παραταθεί η νέα NAVTEX (718/24) έως αύριο Τετάρτη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων στο Αιγαίο 

Κλιμακώνοντας την τακτική των προκλήσεων, η παρουσία του ιταλικού ερευνητικού «Ievoli Relume», προκάλεσε αρχικά την ανάπτυξη δύο φρεγατών και μιας κορβέτας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (Gokova, Gokcu και Beykoz) σε περιοχή η οποία βρίσκεται μόλις έξω από τα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ Κάσου και Καρπάθου.

Η ελληνική απάντηση ήταν αρχικά με την παρουσία της κανονιοφόρου «Αήττητος» και στη συνέχεια με την αποστολή της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς». Τα δύο ελληνικά πολεμικά πλοία βρέθηκαν στα στενά Κάσου – Καρπάθου, σε ικανή δηλαδή απόσταση από τις έρευνες του ιταλικού πλοίου.

Η Τουρκία, όμως, συνέχισε να ενισχύει τις δυνάμεις της στην περιοχή καθώς μετά τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας έφτασαν στην ίδια περιοχή άλλες δύο πυραυλάκατοι, με την Αθήνα να μην επιλέγει περαιτέρω κλιμάκωση στέλνοντας και ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού.

Το «Ievoli Relume» κινείται βάσει NAVTEX του σταθμού Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας (693/24), με στόχο «επιχείρηση έρευνας για την εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδίου».
τον χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται με κόκκινο χρώμα η περιοχή που δέσμευσαν με NAVTEX οι ελληνικές αρχές για έρευνες σχετικές με την τοποθέτηση υποβρυχίου καλωδίου από το πλοίο IEVOLI RELUME.

Το παραλήρημα Μπαχτσελί

Τη σκυτάλη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επιθέσεις κατά του Νίκου Δένδια πήρε σήμερα ο κυβερνητικός του εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρό του και τη Δέσποινα Βανδή μετά την ακύρωση της συναυλίας της στη Σμύρνη για μια αφίσα του Ατατούρκ στη σκηνή.

«Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας είναι γεμάτες ασέβεια, αλαζονία και παραλήρημα. Η "ειρηνευτική επιχείρηση" της 20ης Ιουλίου (σ.σ. έτσι ονοματίζει η Άγκυρα την εισβολή στην Κύπρο) έβαλε τέλος στην προσπάθεια γενοκτονίας. Οι εχθροί της Τουρκίας έχουν χάσει τον ύπνο τους», είπα ο ακροδεξιός Τούρκος πολιτικός.

Στη συνέχεια έβαλε στο στόχαστρό του τη Δέσποινα Βανδή λέγοντας ότι «μια Ελληνίδα τραγουδίστρια δεν έδειξε σεβασμό στη σημαία της Τουρκίας και την εικόνα του Ατατούρκ και αυτό είναι μια απόδειξη της ανηθικότητάς που δοκιμάζει την υπομονή μας».

Σχετικά με το Κυπριακό, κάνοντας το άσπρο-μαύρο, είπε ότι «είναι ένα πρόβλημα για το οποίο ευθύνονται όσοι φοβούνται την επίλυσή του. Η ελληνική πλευρά ήταν πάντα αυτή που δεν είχε τη θέληση να βρεθεί μια λύση και πάντα σαμποτάρει κάθε τέτοια προσπάθεια».

Επιμένοντας στη ρητορική περί δύο κρατών, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε ότι «του τουρκοκυπριακό "κράτος" πρέπει να αναγνωριστεί. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική»

«Η Κύπρος δεν είναι απλά ένα νησί στο οποίο μένουν άνθρωποι. Είναι ένα μνημείο της ύπαρξης του τουρκικού έθνους. Αν δεν είχαμε την τουρκική παρέμβαση πριν από 50 χρόνια τότε θα είχαμε τις ίδιες καταστροφές με αυτές στη Γάζα» συνέχισε στο ίδιο ύφος ο πολιτικός επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων.

«Δεν θα πρέπει να πιστέψουν ότι έχουμε ξεχάσει τις επιθέσεις σε βάρος των παιδιών, των γυναικών και των συμπατριωτών μας. Οι Τούρκοι ήρθαν αντιμέτωποι με τη συμμορία της ΕΟΚΑ και έδωσαν τη ζωή τους. Το Οθωμανικό χαστούκι έπεσε στο πρόσωπό τους», κατέληξε ο Μπαχτσελί.

Τα ψεύδη του Τσελίκ

Διαστρεβλώνοντας ιστορικά δεδομένα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, υποστήριξε μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του AKΡ ότι η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 όχι μόνο προστάτευσε τους Τουρκοκύπριους, αλλά «έσωσε και τους Ελληνοκυπρίους από τα χέρια των συμμοριών».

Ακόμα, υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, δείχνουν πόσο απαραίτητη ήταν η εισβολή και πώς οι αξίες της «Ειρηνευτικής Επιχείρησης» πρέπει να προστατευτούν στο μέλλον.

«Γιορτάσαμε με ενθουσιασμό την 50ή επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικούς σταθμούς της Κύπρου μας, του τουρκοκυπριακού λαού και της τουρκοκυπριακής υπόθεσης», ισχυρίστηκε ο Τσελίκ, που επιτέθηκε επίσης φραστικά στον Έλληνα υπουργό Άμυνας, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του επιθετικές.

«Βέβαια, για άλλη μια φορά, οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας την ίδια στιγμή δείχνουν πως πρέπει να προστατεύσουμε σθεναρά τις αξίες της Ειρηνευτικής Επιχείρησης από εδώ και στο εξής. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας εκφράστηκε με την ίδια επιθετικότητα, όπως και παλαιότερα. Απέναντι σε όλα αυτά, η Ειρηνευτική Επιχείρηση όχι μόνο προστάτευσε τους Τουρκοκύπριους, αλλά έσωσε και τους Ελληνοκυπρίους εκεί από τα χέρια αυτών των συμμοριών» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν.

Επιμένοντας ότι μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο δεν είναι δυνατή, καταλόγισε ακόμη και στην Ελλάδα απροθυμία «ομοσπονδίας» και «όρεξη… κατάποσης» ολόκληρης της Κύπρου.

«Όλος ο κόσμος βλέπει πλέον ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή, όπως δήλωσε κι ο πρόεδρός μας. Η δήλωση του Έλληνα υπουργού Άμυνας δείχνει ότι ούτε εκείνοι έχουν καμία διάθεση για ομοσπονδιακή λύση, θέλουν να καταπιούν ολόκληρη την Κύπρο. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει επ’ ουδενί τρόπο», ισχυρίστηκε ο Ομέρ Τσελίκ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΠΑΣΟΚ: Η αντίδραση Δούκα για το θέμα με το ασυμβίβαστο - «Έχω ρεύμα και φοβούνται»

Απαντήσεις σε όσους θέτουν θέμα εγκυρότητας της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ λόγω καταστατικού, ενώ ο ίδιος έχει εκφράσει την επιθυμία - αν εκλεγεί - να παραμένει κ...

Ο Κ. Μητσοτάκης έπαιξε ποδοσφαιράκι στην 88η ΔΕΘ – “Είμαι Ολυμπιακός, αλλά εδώ έπρεπε να πω ΠΑΟΚ”

Επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι έπαιξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην 88η ΔΕΘ, στο περίπτερο της Λειψίας που έχει εξαιρετικές αποδόσεις στη Μπουντεσλιγκα και είναι αδελφοποιημέν...

Φόρτωση άρθρων...